6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSpecialistii in mediu atentioneaza ca Romania este cam indiferenta

Specialistii in mediu atentioneaza ca Romania este cam indiferenta

Ieri a fost sarbatorita, in Capitala, Ziua Internationala a Protectiei Stratului de Ozon, ocazie cu care specialistii au atras atentia ca in tara noastra nu exista o preocupare prea mare in acest domeniu. In lume, cele mai mari probleme legate de deprecierea stratului de ozon exista in Antarctica. Deprecierea stratului de ozon duce la cresteri excesive ale radiatiilor ultraviolete, care au mai multe efecte adverse: inmultirea numarului de cazuri de cancer al pielii si de cataracta, scaderea “productivitatii” plantelor si pierderea imunitatii organismelor. Filtrul format de stratul de ozon retine aproape in intregime radiatia ultravioleta, biologic nociva, regleaza temperatura din stratosfera, cu implicatii asupra climei, si protejeaza toate formele de viata de pe Pamant. Stratul de ozon poate fi regenerat prin reducerea descarcarilor de clor si brom, precum si a altor factori care constituie gazele cu efect de sera. Compusii care depreciaza stratul de ozon in atmosfera au inregistrat valori maxime in perioada 1992-1994.
In 1985, s-a semnat Protocolul de la Montreal privind substantele care depreciaza stratul de ozon si care stipuleaza ca productia si consumul compusilor care strica stratul de ozon sa fie eliminate treptat, incepand cu anul 2000. Romania a aderat la Conventia privind protectia stratului de ozon si a fost promulgata Legea nr. 84/1993.

Tinerii – ingrijorati de viitorul lor

Sute de tineri au marsaluit ieri pe strazile Bucurestiului, incercand sa atraga atentia asupra pericolului, de-a dreptul mortal, al distrugerii stratului de ozon. Dupa ce in Piata Unirii au explicat ce inseamna reducerea si subtierea stratului de ozon, cu consecinte nefaste asupra sanatatii oamenilor, tinerii au pornit intr-un mars pe traseul Piata Unirii, Universitate, Piata Romana si Piata Victoriei. Actiunea a fost organizata de Forumul Ecologistilor din Romania, printre conducatorii “verzi” ai manifestantilor remarcandu-se si Petre Lificiu, fost ministru al Mediului. Pe tot parcursul marsului, tinerii, caci ei au fost majoritari, au impartit pliante trecatorilor si au scandat diverse mesaje impotriva agresiunii mediului. Subtierea stratului de ozon devine o problema tot mai serioasa, efectele resimtindu-se in primul rand in schimbarile climatice, cu consecintele neplacute care apar. In prezent, potrivit ultimelor studii, gaura din stratul de ozon masoara peste 27 de milioane de kilometri patrati, ceea ce inseamna de peste 100 de ori suprafata Romaniei. De asemenea, grosimea globala constatata este cea mai mica de pana acum. Programul Natiunilor Unite pentru Mediu estimeaza ca reducerea cu fiecare procent a stratului de ozon are drept efect cresterea cu 3% a numarului imbolnavirilor de plamani si cancer de piele. Din pacate, toate studiile specialistilor ii lasa indiferenti pe politicieni si pe oamenii de afaceri, care, avizi dupa un profit tot mai mare, nu constientizeaza pericolul. Practic, disparitia stratului de ozon va conduce automat la moarte si disparitia vietii pe Pamant. Singurii ceva mai atenti sunt tinerii, care, pe buna dreptate, sunt ingrijorati de viitorul lor si al copiilor lor. Toate incercarile celor mai puternici oameni ai lumii de a ajunge la o intelegere privind nivelul poluarii mondiale au fost sortite esecului, interesele si jocurile economice fiind mai importante.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă