18.7 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSindicalistii de la "Resial" Alba Iulia cer sprijin guvernamental pentru obtinerea salariilor...

Sindicalistii de la “Resial” Alba Iulia cer sprijin guvernamental pentru obtinerea salariilor compensatorii

Sindicalistii de la SC “Resial” SA Alba Iulia au initiat demersuri la nivelul Parlamentului si Guvernului pentru a obtine modificarea unei ordonante adoptata in anul 2003, care ar permite celor 275 de salariati sa beneficieze de salarii compensatorii in cazul iminentei inchideri a firmei.
Cei 275 de angajati vor ramane pe drumuri incepand cu 7 iulie 2005, cand este preconizata declararea insolvabilitatii “Resial” SA. Avand in vedere ca in contractul colectiv de munca nu este prevazuta conditia acordarii de salarii compensatorii in cazul inchiderii societatii, muncitorii nu vor primi decat o suma foarte mica de bani.
Conducerea sindicatului a avut, la sfarsitul saptamanii trecute, o intalnire cu deputatul PD Stefan Bardan, care a promis ca va initia demersuri la Ministerul Economiei si Comertului, pentru modificarea actului normativ. O solicitare asemanatoare a fost transmisa Guvernului si de prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, care a cerut fie gasirea de solutii pentru acordarea de salarii compensatorii disponibilizatilor, fie repornirea fabricii de caramizi refractare.
Astazi, o delegatie a sindicatului din cadrul SC “Resial” SA va fi primita de un consilier al ministrului Economiei si Comertului, Codrut Seres. Liderul sindical Marinel Banias a declarat ca in momentul de fata nu este posibila redeschiderea fabricii astfel incat singura solutie pentru cei aproape 300 de angajati este obtinerea salariilor compensatorii.
“Dorim sa fim cuprinsi pe o lista guvernamentala, astfel incat sa putem beneficia de plati compensatorii. Am fost primiti si de directorul general al "Transgaz", Florin Muntean, care a spus ca ne sustine pentru obtinerea ordonantei. Oriunde am mers ni s-a spus ca, din cauza datoriilor, fabrica nu mai poate fi pornita. Probabil ca va fi posibila repornirea societatii dupa vanzarea activelor de catre creditori”, a spus Banias.
Majoritatea activelor “Resial” sunt puse sub sechestru de Directia de Finante Publice Alba in contul celor aproape 200 de miliarde lei, cat este restanta firmei la bugetul de stat. Totalul datoriilor societatii se ridica la 345 miliarde lei.
In prezent, Politia si Parchetul cerceteaza modul in care societatea a fost administrata dupa privatizarea din 2000.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

3 criterii esențiale pentru alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși

Alegerea unui scaun de masă pentru bebeluși este o decizie importantă pentru orice părinte, influențând direct siguranța, confortul și buna dezvoltare a copilului în...

EXCLUSIV. Decizia lui Nicușor Dan de a elimina linia STB 336, fiasco în trafic. Locuitorii din Militari, rămași fără autobuz care să-i ducă la...

Locuitorii din cartierul bucureștean Militari au rămas fără singurul autobuz care îi transporta până în fața Spitalului Universitar. Decizia lui Nicușor Dan de a...
Ultima oră
Pe aceeași temă