10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSindicalistii clujeni cer bani pentru pusculita "Bechtel"

Sindicalistii clujeni cer bani pentru pusculita “Bechtel”

Circa 40 de sindicalisti din cadrul companiei americane “Bechtel”, constructorul Autostrazii Transilvania, si reprezentanti ai filialei clujene a CNS “Cartel Alfa” au pichetat, ieri, Prefectura Cluj. Oamenii au dorit sa protesteze impotriva intentiei Guvernului de a reduce finantarea destinata proiectului viitorului tronson dintre Bors si Brasov.
Angajatii au spus ca acest lucru i-ar putea transforma in someri. Conform unei estimari facute de sindicalisti, din cei 685 de angajati ai “Bechtel”, 630 ar urma sa fie concediati. Cei care vor ramane se vor ocupa de conservarea lucrarilor executate deja pe o lungime de 16 kilometri sau se vor ocupa de partea administrativa a activitatii.
Primii concediati ar urma sa fie salariatii care au participat la grevele spontane din zilele trecute. Atunci, muncitorii firmei “Bechtel” reclamau tratamentul necivilizat la care ar fi fost supusi de angajatii turci ai companiei americane, precum si salariile prea mici. Presedintele filialei clujene a CNS “Cartel Alfa”, Grigore Pop, a afirmat ca reprezentantii “Bechtel” prognozau ca in aceasta perioada vor avea nevoie de 2.500 de angajati, daca autoritatile romane ar fi respectat graficul de esalonare a platilor convenit la sfarsitul anului trecut. Conform documentului, “Bechtel” ar fi avut nevoie de circa 330 de milioane de dolari.
Protestatarii i-au inmanat un memoriu prefectului Mihail Hardau si i-au cerut acestuia sa le asigure o intalnire cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Ei vor sa il convinga pe primul ministru sa continue lucrarile la tronsonul dintre Bors si Brasov, in conditiile in care finantarea viitoarei autostrazi de pe traseul Coridorului IV European ar putea fi asigurata abia din anul 2013.
Presedintele interimar al PD, Emil Boc, a declarat ca de vina pentru aceasta situatie ar fi, de fapt, fosta guvernare PSD, care ar fi lasat facturi neplatite in valoare totala de 91 de milioane de euro. Din aceasta suma vor fi platite in curand primele 10 milioane de euro. Liderul democrat a mai spus ca partidul sau va cere, la rectificarea bugetara, o suma cuprinsa intre 215 si 230 de milioane de dolari, careia ar urma sa i se adauge un imprumut de 100 de milioane de dolari, contractat de la banca americana “EximBank”.
Boc a adaugat ca finantarea lucrarilor la autostrada se va face cu dificultate, in conditiile in care Guvernul va trebui sa gaseasca bani si pentru refacerea infrastructurii din zonele afectate de inundatiile din Banat.

Cele mai citite

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...
Ultima oră
Pe aceeași temă