Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Shabla, pericolul din adâncuri

Ipotezele privind o eventuală catastrofă ce s-ar putea produce pe litoral în urma unui seism puternic în Marea Neagră formulate de Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, readuc ...

Share

Darius Martinescu 0 comentarii

22.03.2011 - 22:07

Ipotezele privind o eventuală catastrofă ce s-ar putea produce pe litoral în urma unui seism puternic în Marea Neagră formulate de Gheorghe Mărmureanu, directorul Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, readuc în atenţia opiniei publice cea mai activă zonă seismică submarină din regiune, falia Shabla. Singura din cele zece surse seismice din Marea Neagră capabilă să producă cutremure de magnitudinea mai mare de 7 pe scara Richter, Shabla, este de asemenea falia care ar putea generea un tsunami care să pună în pericol litoralul românesc şi pe cel bulgăresc.

Ultimul studiu privind hazardele naturale din Marea Neagră nu confirmă în totalitate ipoteza lui Mărmureanu, dar nici nu infirmă pericolul unor posibile de-zastre generate de mişcările tectonice din zona Shabla urmate de dizlocări masive de apă. „Mecanismul seismo-tectonic este foarte dinamic în jurul bazinului Mării Negre, putând genera şocuri suficient de puternice

pentru a declanşa valuri de tip tsunami... Utilizând ca bază evenimentele de tip tsunami care au avut loc în ultimii 120 de ani (1868-1997), rezultă că intervalul de revenire poate fi estimat la aproximativ 20 de ani", se arată în studiul „Hazard natural. Fenomenul de tip tsunami în Marea Neagră" elaborat de către Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Ecologie şi Geoecologie Marină GEOECOMAR în colaborare cu alte patru instituţii de prestigiu din România. Zona seismică Shabla, dezvoltată pe teritoriul Bulgariei, din punct de vedere tectonic aparţine marginii sudice a Platformei Moesice, se precizează în lucrarea „Surse seismice în zona Mării Negre.

În zona Shabla-Cap Caliacra au fost localizate o serie de falii normale, cu o direcţie de dezvoltare NE-SV. Această zonă tectonic activă reprezintă marginea nord-estică a terminaţiei unor falii crustale majore care se dezvoltă paralel cu ţărmul Mării Negre, cu o direcţie NE-SV, si care intra pe continent în zona Burgas. Faliile din zona Shabla au dezvoltare limitată, sectorul activ având o lungime de 20-25 de km.

CONSECINŢE

Litoralul nu este ameninţat

Specialiştii Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa" Constanţa nu confirmă posibilele emanaţii de mari dimensiuni de hidrogen şi acid sulfuric din falia Shabla. „Sub toate straturile geologice există gaze. În Marea Neagră se produc frecvent degajări de gaze din acumulările superficiale" a precizat Simion Nicolaev, directorul Institutului de Cercetare şi Dezvoltare Marină „Grigore Antipa", care a explicat că emanaţiile de mari dimensiuni au la bază activităţi vulcanice de mare intensitate. „Teoretic este posibil, practic este însă greu. Trebuiesc îndeplinite prea multe condiţii simultane", a menţionat directorul.

Citește totul despre:

Comentarii