Sezonul estival in fata primelor scumpiri

Hotelierii au majorat, incepand cu mijlocul lunii iunie, tarifele la cazare. Este si un semn ca sezonul estival a inceput, dar si al respectarii unei traditii, uneori paguboasa, pentru ca majorarea de pret se face chiar daca exista sau nu ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

22.06.2005 - 00:00
Hotelierii au majorat, incepand cu mijlocul lunii iunie, tarifele la cazare. Este si un semn ca sezonul estival a inceput, dar si al respectarii unei traditii, uneori paguboasa, pentru ca majorarea de pret se face chiar daca exista sau nu turisti. Patronii din turism stiu totusi ca adevarata invazie pe litoral incepe dupa 15 iunie. Exista si o data-limita care declanseaza exodul: vacanta elevilor. In acest an, ultima zi de scoala a fost 17 iunie. Scapati de griji, parintii isi pot aduce acum odraslele la mare. Mai exista o data care delimiteaza debutul sezonului: cea in care CFR decide sa introduca trenuri speciale pe relatia litoral. Cu toate ca s-a intamplat in plina greva, Regionala de Calatori Constanta a introdus, incepand de pe 17 iunie, patru trenuri suplimentare, care fac legatura intre Mangalia, Constanta si cele mai indepartate orase din tara: Oradea, Satu Mare, Timisoara si Iasi. Transportul elevilor este facilitat si prin reducerile de pret, de 50%, chiar daca in aceasta reducere intra numai costul biletului de personal, nu si al suplimentelor de loc sau de viteza.

O saptamana, 18 milioane de lei

La un hotel de 3 stele din Mamaia cazarea pe zi costa 1.300.000 lei, suma in care sunt incluse atat micul dejun, dar si un acont de 350.000 pentru a lua masa la restaurantul hotelului. Exista, tot la 3 stele, oferte mai ieftine, de 1.050.000 lei/zi, din care 450.000 reprezinta contravaloarea dejunului si a cinei. Preturile sunt valabile pentru pachete de 6 sau 7 zile, astfel incat o familie cu un copil va plati pentru o saptamana peste 18 milioane lei pentru cazare si masa. La acesti bani se mai adauga costul transportului (care ajunge la peste 5 milioane lei dus-intors, cu trenul, pentru destinatiile mai indepartate), dar si "banii de buzunar". O vacanta de o saptamana ajunge sa coste peste 25 de milioane de lei, in conditiile in care salariul mediu net in Romania este de aproximativ 7,5 milioane lei. Inseamna ca, pentru o saptamana de vacanta la mare, romanul obisnuit trebuie sa munceasca 4 luni, fara sa cheltuiasca nimic!

Intre doua si cinci stele

Exista insa variante de cazare mai scumpe sau mai ieftine. In Jupiter, in celelalte statiuni din sudul litoralului sau chiar in Neptun, cazarea in aceasta perioada este de aproximativ 500.000 lei/zi, la hotelurile de doua stele. Din aceasta suma, 150.000 reprezinta bonuri valorice care pot fi folosite in restaurantul propriu. Nici chiar in Mamaia preturile la doua stele nu sunt mai mari decat cu aproximativ 10%. Lucrurile se schimba radical daca optati pentru 4 sau 5 stele. La 4 stele, camera single, in Mamaia platiti peste doua milioane de lei/zi. In cazul hotelurilor de 5 stele, pretul afisat la receptie este direct in moneda straina si nu scade sub 100 de euro. Cu toate acestea, spun patronii, pentru perioada sezonului estival nu mai sunt camere libere! S-a intamplat uneori ca unele VIP-uri sa fie tratate cu refuz, pentru ca toate camerele erau deja ocupate sau contractate. Chiar daca par deja prea mari, preturile nu au atins inca varful sezonului. Hotelierii anunta deja o noua scumpire, care va intra in vigoare in jurul datei de 15 iulie si se va intinde pana spre sfarsitul lunii august. Este perioada vacantelor, cand, practic, populatia Constantei se dubleaza datorita turistilor.

Citește totul despre:

Comentarii