6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSever Muresan, "investitor strategic" in judetul Hunedoara

Sever Muresan, “investitor strategic” in judetul Hunedoara

Urmarit in Europa, controversatul Sever Muresan face afaceri in judetul Hunedoara. Recent, conducerea Consiliului Judetean a incheiat un parteneriat public privat cu firma “Asset Management System” SA Bucuresti, care face parte din “Groupe Fidelfin” Luxembourg, al carui actionar majoritar este omul de afaceri roman judecat pentru cazul “Dacia Felix”. Potrivit contractului semnat in data de 22 august, firma lui Muresan va construi in judet o sosea la rang de autostrada, Santuhalm – Hunedoara si un aeroport pentru avioane charter la Saulesti, investitii in valoare totala de aproximativ 1.300 de miliarde lei vechi.

25 din 28 au spus “DA”

Un numar de 25 din cei 28 de consilieri judeteni prezenti la ultima sedinta a CJ, in care s-a votat insusirea parteneriatelor publice private pentru realizarea celor doua investitii au fost de acord cu participarea autoritatilor locale la realizarea proiectelor.
La licitatia organizata de CJ s-au prezentat trei firme: “Tarnava Construct” Brasov, “Gevanipet” SRL Sacele si “Asset Management System” SA Bucuresti, care a si fost declarata castigatoare. Conform datelor oficiale, pentru reabilitarea drumului judetean 687, Deva – Hunedoara, valoarea contractului este de 43.661.530,70 lei noi, din care 80 la suta, adica 34.929.224,60 lei noi, reprezinta partea pe care trebuie sa o investeasca executantul.
In plus, 3 la suta din aceasta suma trebuie depusa intr-un cont in favoarea CJ, reprezentand garantie de buna intentie. Institutia, impreuna cu primariile celor doua municipii, vor achita cele 20 de procente care le revin la finalul lucrarilor, stabilite pentru 20 de luni.
Pentru Aeroportul Saulesti, valoarea investitiei este de 82.995.657 lei, iar conditiile sunt similare cu cele anterioare. Pentru amortizarea investitiei, firma lui Sever Muresan are drept de exploatare pentru o perioada de 25 de ani, lucru stipulat prin contract.

Executant cu prejudicii de sute de milioane de dolari

Alesii judeteni au dezbatut aprig proiectul de hotarare privind incredintarea lucrarilor, in conditiile in societatea este controlata de Sever Muresan. “Nu ne-am referit la licitatie, pentru ca nu am primit prea multe date referitoare la aceasta. Dar am discutat cu privire la increderea pe care putem sa i-o acordam acestui personaj. In privinta castigatorului licitatiei nu mai putem schimba nimic, acum ca a fost semnat contractul, dar vom avea o grija deosebita la derularea contractului. Vom desemna o echipa care sa urmareasca indeaproape realizarea lucrarilor”, a afirmat consilierul judetean Ion Pitulescu. Acesta este, de fapt, fostul sef al Inspectoratului General de Politie, pe timpul caruia Muresan a si fost retinut in Ungaria, pentru devalizarea Bancii “Dacia Felix”.
“Faptul ca pentru un prejudiciu de peste 300 de milioane de dolari la noi nu a patit inca nimic, reprezinta inca o dovada a modului in care lucreaza Justitia romana. In schimb, in Elvetia a fost condamnat pentru un prejudiu de 10 milioane de dolari”, a mai spus Pitulescu.

Molot, multumit de contracte

In schimb, fara nici o retinere, presedintele CJ, Ioan Mircea Molot, a prezentat incheierea contractelor drept o mareata realizare, cu care se mandreste, fara, insa, sa pronunte numele lui Sever Muresan. “Am incheiat cu parteneri publici doua contracte in valoare totala de 1.300 de miliarde lei pentru Aeroportul Saulesti si pentru amenajarea soselei Hunedoara – Deva, unde se vor realiza patru benzi de circulatie”, a afirmat Molot.
Totodata, presedintele CJ a spus ca a impus o garantie de buna executie de cinci ani in cazul aeroportului, cu receptii de lucrari intermediare, la fiecare retinandu-se cate 5 la suta drept garantie de buna executie.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă