19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialSenatorul Gyorgy Frunda acuza SIPA de practici imorale

Senatorul Gyorgy Frunda acuza SIPA de practici imorale

Senatorul UDMR de Mures Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati din Parlamentul Romaniei, sustine ca Serviciul de Informatii si Protectie Anticoruptie (SIPA) din cadrul Ministerul Justitiei trebuie transferat in subordinea SRI.
“Serviciile secrete din Romania nu pot lucra pe baza unor hotarari de Guvern. Ele trebuie sa lucreze pe baza unor legi organice”, a afirmat parlamentarul.
Frunda considera ca trebuie reglementata si baza legala de functionare a acestei institutii care a fost infiintata in jurul anului 1998 si in care lucreaza un numar semnificativ de fosti angajati ai Securitatii de dinainte de 1989. “Peste 30 la suta, poate 35 la suta dintre membri SIPA sunt fosti securisti activi, adica oameni care au lucrat in Securitate inainte de Revolutie. Mi se pare ca lucrurile nu sunt in regula si in calitate de presedinte al Comisiei pentru drepturile omului, culte si minoritati, am ridicat aceasta problema”, a mai spus senatorul.
Parlamentarul critica, de asemenea, maniera in care isi culeg informatiile reprezentantii SIPA in legatura cu activitatea magistratilor din Romania.
“Nu este corecta metoda de lucru a serviciului, multi dintre membri acestei directii lucreaza in penitenciare, intra in penitenciare unde ii asculta pe detinuti, fie in arest preventiv, fie pe cei condamnati definitiv, strang niste informatii, ori detinutul este cel mai usor de influentat pentru un pachet in plus pe luna sau pentru un drept la telefon. Spune vrute si nevrute. Aceste surse eu nu le consider credibile si nu le consider nici morale”, a adaugat senatorul.
Totodata, Frunda a afirmat ca problema va fi solutionata in toamna, in functie de propunerile pe care le va avea ministrul Justitiei, Monica Macovei. Demnitarul a solicitat un termen de sase luni pentru a analiza situatia si a-si prezenta propriul punct de vedere.

Cele mai citite

Dezvăluiri făcute de Anne Hathaway. Actrița a fost nevoită să se sărute cu zece bărbați

Experiența actoricească poate aduce cu sine momente neașteptate și provocatoare, iar Anne Hathaway a trăit unul dintre aceste momente la un casting. Actrița a...

Găgăuzia vrea ca Republica Moldova să fie în uniunea economică a Rusiei, nu în UE

Guvernatoarea Găgăuziei - regiune autonomă a Republicii Moldova - a declarat că Republica Moldova ar trebui să facă parte din Uniunea Economică Eurasiatică, alături...

Coreea de Nord a trimis o delegație în Iran, pentru discuții economice și militare. Ambele țări avansează în domeniul nuclear

O delegație din Coreea de Nord a plecat de la Phenian spre Iran, unde urmează a fi primită de oficiali de la Teheran. Delegația nord-coreeană...
Ultima oră
Pe aceeași temă