12 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialSefii Directiei Silvice Alba taie padurile in familie

Sefii Directiei Silvice Alba taie padurile in familie

Afacerile cu lemn din zona Muntilor Apuseni, majoritatea dintre ele invartite la limita legalitatii, sunt arhicunoscute, dar nimeni nu misca un deget pentru a pune capat defrisarilor necontrolate, furturilor masive si asocierii mascate dintre padurari, lideri ai administratiei publice locale, mafia lemnului si politisti.
La Directia Silvica Alba, prevederile contractului colectiv de munca la nivel de ramura, semnat intre “Regia Nationala a Padurilor – Romsilva” si “Federatia Sindicatelor din Silvicultura SILVA ROMNIA” sunt incalcate cu buna stiinta, iar unul dintre cei pusi sa vegheze legalitatea din directie, respectiv seful institutiei, Mihai Moraru, a numit in postul de sef al Ocolului Silvic Valea Ariesului o persoana incompatibila.

Concurenta pe lemnul “Romsilva”

In anul 1994, a fost infiintata SC “M si N Forest '94” SRL, in localitatea Campeni, din judetul Alba. Structura asociatiilor acestei societati cu raspundere limitata cuprinde patru persoane, respectiv fostul presedinte al Consiliului Judetean, Ioan Bele, pe Giurgiu Marcel Olimpiu, Narita Nicolae Eugen si Ioan Orlea. Primii trei detin fiecare cate 30 la suta din procentul de beneficii si pierderi, iar ultimul 10 la suta.
Curios este, insa, faptul ca Ioan Orlea este tatal actualului sef al Ocolului Silvic Valea Ariesului, Ioan Orlea, instalat in functie dupa numirea lui Mihai Moraru la carma Directiei Silvice. Astfel, se dovedeste ca seful institutiei il tine practic “in brate” pe seful de ocol, atata timp cat contractul colectiv de munca la care am facut referire prevede expres, la art. 36, ca “este incompatibila calitatea de personal angajat al “Regiei Nationale a Padurilor Ð "Romsilva" si al unitatilor din structura acesteia, care administreaza fond forestier proprietate publica a statului, cu cea de proprietar, membru asociat, sau de salariat al unei societati comerciale care desfasoara activitate concurentiala, sau cu care sunt stabilite relatii contractuale. Incompatibilitatea are loc si atunci cand membrii de familie ai personalului angajat se afla in una din situatiile de proprietar sau membru asociat al unei societati comerciale care desfasoara activitate concurentiala, sau cu care sunt stabilite relatii contractuale. Prin familie se intelege sotul, sotia, copiii si parintii sotilor care locuiesc si se gospodaresc impreuna”.
“Portita” lasata de contractul colectiv de munca poate fi foarte abil speculata, daca fiul nu locuieste si nu se gospodareste impreuna cu parintii. In acest caz, asocierea la o firma concurenta “Romsilva” aduce numai beneficii. Actul mai prevede si ca “in cazul constatarii starii de incompatibilitate, salariatul va raspunde, potrivit legii, pentru daunele provocate unitatii”. Obiectul de activitate declarat in bilantul contabil pe anul 2003 de catre reprezentantii “M si N Forest '94” este “taierea si rindeluirea lemnului, impregnarea lemnului”. Cum cel putin taierea lemnului este o activitate specifica “Romsilva” incompatibilitatea este cat se poate de clara. Mai mult, firma la care Ioan Orlea – tatal este asociat merge din plin, dovada stand cei 53 de angajati si o cifra de afaceri de peste 11 miliarde lei vechi, la nivelul anului 2003.

Seful Directiei Silvice nu cunoaste activitatea subordonatilor

Ioan Orlea a fost instalat in postul de sef de ocol silvic la Valea Ariesului de catre noul director al Directiei Silvice, Mihai Moraru. Contactat telefonic, acesta din urma a declarat ca nu are cunostinta despre existenta vreunei cauze de incompatibilitate, dar va verifica situatia. “Este posibil sa fie asa, insa la angajare s-a avut in vedere declaratia pe propria raspundere a actualului sef de ocol”, a mai afirmat Moraru.
Surse din cadrul Directiei Silvice au confirmat atat gradul de rudenie dintre Orlea – tatal si Orlea – fiul, cat si faptul ca la nivelul institutiei se cunoaste calitatea de asociat a tatalui actualului sef de ocol silvic. Pe de alta parte, la nivelul aceleiasi institutii se discuta despre existenta anumitor ocoale silvice arondate care nu si-au mai primit banii cuveniti de cateva luni. Interesant este faptul ca acestea au fost propuse spre desfiintare de fosta conducere, dar au fost mentinute in activitate pentru a demonstra bunele intentii ale sefilor fata de angajati.

Cele mai citite

România deschide dosare penale pentru spectacolele pirotehnice de pe stadioane; Ungaria se mândrește cu ele. FOTO

În țara noastră, introducerea de articole pirotehnice pe arenele sportive este interzisă, iar președintele FC Rapid București, Daniel Nicolae, și un lider galeriei giuleștene...

Ploiești #LetsPLAY – Capitala Tineretului din România 2024: Conferința „ 26 Martie – 143 de ani de la proclamarea Regatului României. „75 ani de...

COMUNICAT DE PRESĂConferințele „ Tinerii și Monarhia” Fundația Județeană pentru Tineret Prahova, Asociația Eurospirit, Primăria Municipiului Ploiești și Casa de Cultură „I.L. Caragiale” a Municipiului...

O femeie de 31 de ani a fost reținută pentru efectuarea repetată de intervenții chirurgicale estetice minim invazive

O femeie în vârstă de 31 de ani a fost reţinută pentru 24 de ore, urmând să fie prezentată magistraţilor cu propunere legală, pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă