Sculptorul abonat la municipalitate, milionar în euro

Municipalitatea bucureşteană dă peste un milion de euro pentru două statui din bronz, care îi înfăţişează pe Lascăr Catargiu şi Alexandru Ioan Cuza, sculptorului Ioan Bolborea. Statuia lui Lascăr Catargiu va costa ...

Share

Laura Toma 0 comentarii

08.07.2010 - 20:30

Municipalitatea bucureşteană dă peste un milion de euro pentru două statui din bronz, care îi înfăţişează pe Lascăr Catargiu şi Alexandru Ioan Cuza, sculptorului Ioan Bolborea. Statuia lui Lascăr Catargiu va costa municipalitatea aproximativ 415.000 de euro, contractul fiind atribuit în urma unei negocieri fără anunţ de participare la licitaţie publică, în timp ce statuia lui Alexandru Ioan Cuza va costa municipalitatea aproape 715.000 de euro.

Contactat de RL, sculptorul Ioan Bolborea susţine că atuul datorită căruia a câştigat proiectele este fabrica sa, pe care o consideră "cea mai serioasă instituţie de artă monumentală din ţară". "Am fabrica cu 20 de muncitori, am turnătorie, am ipsosărie, am colegi sculptori restauratori cu care colaborez, deci nu le fac eu pe toate".

Întrebat în ce stadiu sunt lucrările, sculptorul spune că Al. I. Cuza e în ipsos deocamdată şi în şase luni va putea fi amplasat, iar Lascăr Catargiu va fi gata în 3-4 luni. "Cuza a fost un concurs de machete de 30-40 de cm, la care au fost mai mulţi participanţi şi s-a hotărât câştigătoare lucrarea mea. Este un monument de patru metri, cu o mână aşezată pe constituţie şi cu cealaltă pe spadă. În prezent este făcută la 4 m în ipsos şi urmează să se toarne în bronz în şase luni şi să fie pusă în faţa Parcului IOR", explică Bolborea. Cealaltă lucrare, Lascăr Catargiu, este o restaurare. "Ea a fost făcută de un francez prin anii '30, a fost distrusă şi aruncată de comunişti şi apoi ţinută ani de zile în combinatul Fondului Plastic. Capul a fost refăcut de mine, iar restul restaurată, plus postamentul de piatră. Va fi gata în trei-patru luni", spune sculptorul.

Florin Necula, fostul director al Administraţiei Monumentelor şi Patrimoniului Turistic din Municipiul Bucureşti, a declarat pentru Mediafax că nu au fost făcute încă plăţi pentru realizarea celor două monumente, deoarece în primul semestru al anului 2010 nu au existat sume alocate pentru investiţii privind aceste monumente. Întrebat de RL dacă cele două proiecte l-au îmbogăţit, sculptorul s-a arătat deranjat. "Nu e vorba de bogăţie, aici sunt investiţii- plătesc salariaţi şi colaboratori. Nu e vorba că mă îmbogăţesc. Eu nu sunt Monica Columbeanu, sunt un artist care chiar muncesc din greu", a precizat Bolborea.

 

Citește totul despre:

Comentarii