19.9 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialScolile, autorizate provizoriu

Scolile, autorizate provizoriu

Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Constanta a anuntat ieri ca la nivelul judetului s-a demarat procedura de autorizare a functionarii provizorii pentru 29 de unitati de invatamant, deoarece acestea urmeaza sa infiinteze, incepand cu anul scolar 2007-2008, noi niveluri de invatamant/specializari/calificari profesionale, dupa caz.
“Conform Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005  privind asigurarea calitatii educatiei, Ordinului privind generalizarea instrumentelor de asigurare a calitatii in educatie si formare profesionala la nivelul retelei invatamantului profesional si tehnic si HG nr. 21/18.01.2007, privind aprobarea standardelor de autorizare de functionare provizorie, precum si a standardelor de acreditare si de evaluare periodica, fiecare institutie de invatamant nou infiintata va fi supusa unei proceduri de evaluare in doua faze – autorizarea provizorie si acreditarea”, a declarat purtatorul de cuvant al ISJ Constanta, insp. Roxana Niculae. Institutiile acreditate se supun evaluarii periodice la fiecare cinci ani. Insuccesul la evaluarea periodica nu va insemna nici-decum desfiintarea unitatii de invatamant. Aceasta este o masura extrema ce va fi luata numai in cazurile in care nu exista nici o alta solutie de mentinere a unitatii scolare.

Etape succesive

Potrivit purtatorului de cuvant al ISJ Constanta, procesul de acreditare a organizatiilor furnizoare de educatie presupune parcurgerea a doua etape succesive: autorizatia de functionare provizorie si, ulterior, acreditarea. Prima dintre ele se acorda incepand cu anul scolar urmator si trebuie solicitata de persoanele juridice, publice sau private interesate in furnizarea de educatie, inainte ca unitatea de invatamant preuniversitar sa inceapa procesul instructiv-educativ.
Organizatiile furnizoare de educatie, autorizate sa functioneze provizoriu au obligatia de a solicita acreditarea in termen de maximum doi ani de la data absolvirii primei promotii, sub sanctiunea ridicarii autorizatiei de functionare provizorie. “Dupa acreditare, organizatiile furnizoare de educatie, se supun procedurii de evaluare periodica, in conditiile prevazute de art. 33 si 40 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei”, a mai informat insp. Roxana Niculae.

Morman de acte si conditii

In vederea obtinerii autorizarii de functionare provizorie, respectiv a acreditarii, persoanele juridice, publice sau private, interesate in furnizarea de educatie trebuie sa depuna, la Departamentul de acreditare al Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar (ARACIP), o cerere de declansare a procedurii de evaluare externa, insotita de un raport de evaluare interna, pentru fiecare nivel de invatamant, specializare si/sau calificare profesionala, dupa caz. Rapoartele de evaluare externa, intocmite de catre membrii comisiilor de experti, se fac publice pe site-ul ARACIP. “Unitatile de invatamant public, considerate acreditate la data intrarii in vigoare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 75/2005 privind asigurarea calitatii educatiei vor fi incluse in Registrul national al unitatilor de invatamant preuniversitar acreditate numai dupa ce acestea au fost evaluate in conditiile art. 33 si 40 ale Ordonantei de Urgenta al Guvernului nr. 75/2005”, a concluzionat purtatorul de cuvant al ISJ Constanta, insp. Roxana Niculae.

Cele mai citite

Ce priorități va avea Firea ca primar general: școli, transport, termoficare și spitale

Gabriela Firea, cea care este, din nou, candidatul PSD la funcția de primar general al Capitalei, a transmis un mesaj în care anunță ce...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Rețetă de Conopidă la Cuptor

Ingrediente o conopidă mare (aproximatic 2 kg) 400 g de smântână cu 12% grăsime 230 g cașcaval 2 ouă o bucată mică de unt necesară pentru a unge vasul pentru cuptor o...
Ultima oră
Pe aceeași temă