6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSchimbari de declaratii in dosarul mitei de la Garda Financiara Mures

Schimbari de declaratii in dosarul mitei de la Garda Financiara Mures

Lovitura de teatru, ieri, in dosarul in care fostul sef al Garzii Financiare Mures, Gheorghe Hutanu, este acuzat de savarsirea unor fapte de coruptie. Unul din principalii martori ai PNA, Magdun Viorel Harsan, care a fost partenerul de afaceri al italianului Riccardi Orlandino, a recunoscut ca a depus marturie mincinoasa in timpul urmaririi penale. El a explicat in fata judecatorilor Tribunalului Mures ca la acest gest a fost impins atat de seful Serviciului Teritorial Targu-Mures al PNA, procurorul Marin Sandu, cat si de Orlandino.
Astfel, Magdun Viorel Harsan a cerut judecatorilor din completul de judecata sa nu ii ia in considerare o parte a declaratiilor pe care le-a facut pe timpul urmaririi penale deoarece le-a facut sub presiune. “Am fost supus unor presiuni foarte mari si am cedat confirmand spusele lui Riccardi Orlandino. Cand am facut referire la presiunile din partea procurorilor m-am referit la faptul ca Marin Sandu mi-a spus ca daca doreste poate efectua o perchezitie la domiciliul meu si mi-ar rasturna casa cu susul in jos si ca fratii mei care lucreaza la Finante ar avea de suferit”, a afirmat martorul.
Potrivit lui Harsan, partenerul sau de afaceri italian i-ar fi spus ca a ajuns la o intelegere cu magistratul Marin Sandu pentru a-i acorda circumstante atenuante daca va da declaratii asa cum i se cere. Martorul a mai recunoscut ca dupa ce dosarul a fost preluat de un alt procuror din cadrul PNA asupra sa nu s-au mai exercitat presiuni de acest gen, insa mentinerea declaratiilor intr-o forma care sa-l incrimineze pe fostul sef al Garzii Financiare s-a produs deoarece fusese proaspat eliberat din arest si se temea sa nu fie revocata masura de punere in libertate.
Mai mult, martorul audiat ieri a spus chiar ca in februarie 2005, cu ocazia ultimei audieri la Parchetul National Anticoruptie in aceasta speta, si-a mentinut anumite declaratii deoarece asa i-ar fi cerut Riccardi Orlandino. “Mi-e rusine de ce am declarat, dar va spun ca mi-a fost teama”, a adaugat Harsan. El a spus raspicat ca “cele ce am declarat in februarie 2005 nu sunt adevarate!”. Este vorba despre o declaratie in care acesta afirma ca l-ar fi vazut pe Hutanu cu prilejul unei vizite facute impreuna cu italianul in biroul falsului general SIE Matei Marian Nicolae, care se oferise sa ii scape de controalele Garzii Financiare contra anumitor sume de bani.
“Riccardi Orlandino mi-a solicitat in repetate randuri sa il sustin prin a confirma declaratia sa deoarece avea impresia ca in spatele problemelor pe care le are ar sta Gheorghe Hutanu”, a mai afirmat Magdun Viorel Harsan. El a mai mentionat ca prefera sa fie cercetat pentru ca a recunoscut ca a depus o marturie mincinoasa sub presiune in timpul urmaririi penale decat sa aiba constiinta incarcata.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă