19.6 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialScandalul spagilor din Timis asteapta la usa PNA

Scandalul spagilor din Timis asteapta la usa PNA

Scandalul de la Directia Sanitar-Veterinara (DSV) Timis provocat de medicii disponibilizati in urma cu trei saptamani a intrat, de ieri, in faza negocierilor. Reprezentantii Sindicatului Liber al Veterinarilor (SLV) din judet au hotarat ca nu este momentul declansarii conflictului de munca.
“Incercam o renegociere a contractului colectiv de munca pe anul 2005, in care sa apara drepturi pentru persoanele disponibilizate. In tentativa de a solutiona acest conflict pe cale pasnica, vom expune conducerii problemele noastre si vom cere sa ni se prezinte o serie de documente. In caz contrar, este foarte posibil ca, in mod oficial, sa se declanseze conflictul de interese. Juristii de la "Cartelul Alfa", unde sindicatul nostru este afiliat, ne-au sfatuit sa lasam timp administratiei pentru a gasi o solutie”, a declarat viceliderul SLV, Ovidiu Tamas.
Chiar daca acest scandal va fi aplanat intr-un fel sau altul de conducerea DSV, este foarte posibil ca declaratiile incendiare ale medicilor disponibilizati privitoare la actele de coruptie din activitatea lor de fiecare zi sa fi starnit interesul organelor de urmarire penala.

“Mi s-au cerut 100 milioane de lei pentru PSD!”

“Toti de aici suntem niste tipi corupti, pentru ca trebuit sa luam de la unitatile comerciale pentru a onora comenzile sefilor. Este vorba despre un sistem piramidal. Directorul dadea ordin ca ii trebuie o anumita cantitate de carne, ordinul ajungea la cel inferior lui, si tot asa, pe scara ierarhica, pana se ajungea la veterinari si unitatile pe care le deserveau”, a afirmat dr. Pavel Stoichescu, fost medic in Piata “Doina”. El a enumerat cateva firme carora li s-au solicitat donatii pentru PSD, respectiv SC “Scoica”, SC “Ducarsan” si SC “Canleo”.
“Toata perioada cat PSD a fost la putere, intre 2000 si 2004, am fost obligati, respectandu-se aceeasi ierarhie, sa cerem de la firme bani pentru partid. Trebuia sa adunam lunar intre 50 si 100 milioane de lei si luam acesti bani fara sa eliberam vreo chitanta”, a mai spus medicul.
Seful DSV, Cicerone Cumpanasoiu, a negat, insa, ca si-ar fi trimis subalternii dupa bani pentru partid, punand dezvaluirile facute de veterinarii concediati pe seama situatiei delicate in care se afla. “Taxa de protectie” incasata de medici pentru PSD a fost confirmata de unul dintre patronii care au cotizat.
“Este foarte adevarat faptul ca noi nu am cotizat cu sume fabuloase, de ordinul sutelor de milioane de lei, inaintea algerilor locale, pentru PSD, dar dupa posibilitati am dat cate cinci, zece milioane de lei, plus pachete care au ajuns pana la Bucuresti”, a afirmat patronul SC “Scoica”, Ioan Filimon. El l-a instiintat pana si pe prefectul judetului, Ovidiu Draganescu (PNL), ca in campania electorala, directorul DSV i-ar fi solicitat 100 milioane de lei pentru partid.

Procurorii s-ar putea sesiza din oficiu pentru a-i cerceta pe medicii veterinari

Seful Serviciului Teritorial Timisoara al Parchetului National Anticoruptie, procurorul Vlad Speriusi, si-a manifestat mirarea cand a aflat ca medicii veterinari recunosc ca au luat mita de la unitatile procesatoare de carne. “S-au autodenuntat ei? Cercetarea acestor fapte nu este de competenta noastra, ci a celorlalte parchete”, a afirmat magistratul, parca incercand sa alunge ideea ca PNA ar trebui sa se ocupe si de combaterea actelor de mica coruptie. “Este vorba despre acte de coruptie de care ar trebui sa se ocupe, conform Codului Penal si a Codului de Procedura Penala, Parchetul”, a declarat, la randul sau, purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara, procurorul Mihaela Matei.
Aceasta varianta a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Parchetului de pe langa Tribunal, procurorul Simona Dobra Vandici. Aceasta a spus ca daca veterinarii s-au autodenuntat ca au luat mita, atunci, in baza legilor anticoruptie, procurorii s-ar putea sesiza din oficiu pentru a incepe cercetarile de rigoare.

Cele mai citite

Coreea de Nord l-a primit pe șeful spionajului rus

O delegație a Biroului de Informații Externe al Rusiei a vizitat capitala nord-coreeană Phenian între luni și miercuri și a discutat despre stimularea cooperării...

Copilul tău și-a pierdut pofta de mâncare? Iată ce trebuie să faci!

Lipsa de apetit la copii reprezintă o problemă comună, care adesea îngrijorează părinții. Este esențială o abordare atentă și informată pentru a identifica cauzele...

Modificări ale liniilor STB 90 și 201

Începând de sâmbătă, 30.03.2024, traseele liniilor urbane 90 și 201 se comasează, urmând ca noul traseu organizat între terminalele „Arena Națională” și „Semănătoarea” să...
Ultima oră
Pe aceeași temă