Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Scandal pentru pamanturi pe traseul viitoarei autostrazi

O investitie de 8,5 milioane de euro intr-o localitate clujeana, o hotarare a Consiliului Local luata fara ca satenii sa fie consultati, o adunare populara unde politicienii au intrat doar cu ajutorul politiei si o posibila solutie: un referendum ...

Share

Crina Calek 0 comentarii

02.06.2005 - 00:00
O investitie de 8,5 milioane de euro intr-o localitate clujeana, o hotarare a Consiliului Local luata fara ca satenii sa fie consultati, o adunare populara unde politicienii au intrat doar cu ajutorul politiei si o posibila solutie: un referendum local. Acestea sunt ingredientele scandalului izbucnit in satul Badeni, comuna Moldovenesti din judetul Cluj.
Moldovenesti are sapte sate, locuitorii lor fiind in cea mai mare parte pensionari sau asistati social. Politicienii locali au cautat mult sa gaseasca o solutie pentru ca sa echilibreze cheltuielile comunei cu veniturile. Solutia s-a conturat cand un investitor italian s-a aratat interesat de terenurile nefolosite ale satului Badeni.
Localitatea se afla intre Turda si Aiud si este un punct pe harta viitoarei autostrazi. Acesta este motivul pentru care cetateanul strain este dispus sa investeasca 8,5 milioane de euro pentru a realiza o pista de motocros, un hotel si pentru a amenaja un lac, initial pe o suprafata de 45 de hectare. Din cauza faptului ca viitorul tronson dintre Bors si Brasov "arunca" preturile terenurilor in aer, italianul a cerut Consiliului Local sa-i rezerve o suprafata de teren de 200 de hectare pentru situatia in care va dori sa-si extinda investitia.
Solutia propusa spre vot consilierilor a fost ca respectivul teren, care este pasune, sa fie inchiriat. Strainul a fost de acord ca pana cand va demara lucrarile de extindere suprafata de pamant sa fie folosita in continuare la pasunat. In cazul in care s-ar fi realizat investitia, venitul estimativ anual al satului Badeni s-ar fi ridicat la peste 25.000 de euro. Motivul a fost suficient pentru ca proiectul sa primeasca votul in Consiliul Local.
Se pare, insa, ca s-a facut o greseala atunci cand s-a aprobat proiectul, pentru ca ar fi trebuit consultati si satenii. In plus, mirajul castigului fara munca i-a facut pe cativa localnici sa se trezeasca, dupa 15 ani, ca ei au avut pamant exact pe parcela ceruta de investitor. Astfel, cu toate ca, dupa cum sustine primarul Pall Kanyaro, nici unul dintre cei care revendica acum pamantul nu are acte doveditoare si nu a fost depus pana acum nici un dosar de revendicare, discutiile au incins spiritele in Badeni.
Primarul sustine ca terenul se afla in patrimoniul public, iar inainte apartinea unui composesorat. Tensiunile au ajuns atat de mari, incat unul dintre consilierii locali ai UDMR si-a dat demisia, pe motiv ca nu mai suporta presiunile.
Politicienii locali ai Uniunii au cerut sprijinul conducerii de la Cluj a partidului. Astfel, presedintele filialei partidului, Laszlo Attila, si senatorul Kovacs Eckstein s-au deplasat, duminica, in Badeni. Aici, localnicii s-au strans intr-o adunare populara, unde violenta cu care unii si-au expus parerile i-a determinat sa cheme Politia. De altfel, Laszlo Attila si Kovacs Eckstein nu au putut intra in sala decat cu ajutorul oamenilor legii. Acestia au mai intervenit o data pentru a-i aduce inapoi in sala pe scandalagii, care, dupa ce si-au expus punctul de vedere, au luat-o la fuga.
Cu toate ca numarul celor revoltati era de aproape 60 de oameni, doar trei se pare ca au pretentii asupra terenului. Laszlo Attila a spus ca marea majoritate a satenilor, peste 600, se bucura de investitie si nu ii sprijina pe scandalgii. Solutia care a fost gasita la situatia de criza este de a organiza un referendum local, pentru a se testa care este parerea localnicilor legat de asocierea cu investitorul italian.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...