8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialSat amenintat cu disparitia, din cauza unei balastiere pe Somesul Mare

Sat amenintat cu disparitia, din cauza unei balastiere pe Somesul Mare

Localitatea Sasarm din comuna Chiuza (judetul Bistrita-Nasaud) risca sa dispara daca autoritatile nu vor opri exploatarea de balast din albia raului Somesul Mare. Primarul comunei, Grigore Bradea, a declarat ca o balastiera care exploateaza pietris si balast in apropierea satului a facut sa dispara circa 30 de hectare de teren agricol din proprietatea localnicilor.
“Firma care detine balastiera este aceeasi cu cea care lucreaza la reabilitarea DN 17 intre Bistrita si granita cu judetul Suceava. Nu cred ca respecta legile apelor fiindca nu este posibil ca ea sa largeasca cu 300 de metri si sa schimbe cursul raului”, a afirmat Bradea. El a reprosat reprezentantilor Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) ca nu permite nici un fel de control din partea autoritatilor locale, cu toate ca primarii sunt cei care trebuie sa rezolve problemele sociale ale oamenilor.
“Daca vrem sa asfaltam un drum, trebuie sa cumparam balast fiindca nu putem lua din rau, dar altii au voie sa ne inghita noua satele”, a adaugat edilul.
Prezent la fata locului, directorul SGA, Filip Moisil, a afirmat ca toate firmele care detin balastiere au autorizatii in acest sens. Cu toate acestea, reprezentantii Serviciului, impreuna cu Politia, va face un control in perioada urmatoare, iar in cazul in care se vor descoperi abuzuri, acestea vor fi imputate celor vinovati.
Informatia a fost confirmata si de seful IPJ, comisarul Alexandru Tanco. Acesta a afirmat ca se au in vedere inclusiv defrisarile abuzive.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă