11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialSalonul national al medicilor plasticieni

Salonul national al medicilor plasticieni

Sub auspiciile Asociatiei Medicilor Plasticieni, cu sediul la Cluj-Napoca, in saloanele Muzeului de Arta din localitate s-a inaugurat, sambata, traditionalul Salon de Iarna al medicilor plasticieni. Este vorba despre o manifestare culturala de anvergura, la care a tinut sa fie prezenta o buna parte din elita intelectuala a capitalei spirituale a Transilvaniei. Sunt prezenti aici, cu peste 150 de lucrari de pictura, desen si grafica, 34 de medici din numeroase localitati din Romania, precum si medici din diaspora, respectiv din Elvetia si Belgia.
Expozitia in sine transforma saloanele muzeului intr-o lume feerica, ce iti incanta ochiul si inima prin cromatica diversa, tematica abordata si, desigur, maniera originala a autorilor de a surprinde peisaje rurale si urbane, fauna si flora mediului (inca) atat de frumos in multe colturi ale tarii, izbutite portrete sau figuri de grup etc. Din noianul de lucrari, unele de-a dreptul coplesitoare prin frumusetea si mesajele lor transfigurate artistic, am ales cateva doar din dorinta de a va incita imaginatia si a va determina sa vizitati salonul.
Astfel, un artist atestat prin lucrarile anterioare, un adevarat “veteran” si animator al asociatiei amintite, dar si unul dintre organizatorii principali ai salonului in ultimii ani, prof.univ.dr. Dumitru Dumitrascu, ne incanta si de data aceasta cu cinci tablouri. Prin aceste lucrari, artistul ne transmite ceva din mirajul culorilor prin care florile dau pamantului infatisarea dumnezeiasca de rai incredintat noua, oamenilor in ingrijire: “Compozitie florala”, “Culori de vara”, “Flori galbene, “Flori de toamna”, “Buchet”. Sunt tablouri ce formeaza adevarate “anotimpuri florale” pe care Dumitrascu ni le-a adus in spatii interioare…
Un alt universitar, chirurg, sef de clinica, prof.univ.dr. Liviu Vlad, ne ofera privirilor, la Salon, trei pasteluri intitulate generic “Iarna clujeana”. De fapt, autorul surprinde trei biserici monumentale, redate intr-un colorit dozat cu gingasie, ceea ce imprima lucrarilor o atmosfera vie, scoasa din monotonia anotimpului…
De asemenea, Virgil Salansiu, cunoscut prin dragostea si maiestria prin care reda in picturile sale animalele, in special caii, expune un tablou extrem de dinamic reprezentand capetele unei cirezi de bivoli surprinse in prim plan, apoi un grup de maramureseni, redat intr-un colorit aparte ce le lumineaza frumoasele chipuri. Ambele tablouri sunt urmate de “Gura satului”, o ironica compozitie plastica cu valente artistice deosebite.
Frumoase sunt si lucrarile lui Georges Dumitresco, din Elvetia, “Casandra”,”Spalatoreasa”, “Regenerare”, “Pana cand…”, “In cautarea de repere”, unele dintre el metafore plastice incitante.
Luat individual, fiecare expozant ofera vizitatorului o lume aparte, o lume a lui , pe care a creat-o in timpul liber, arta plastica fiind un tonic reconfortant pentru acesti oameni ce se ingrijesc de sanatatea noastra.
Se cuvine spus in incheierea acestui comentariu ceea ce afirmau la inaugurare cei care au tinut sa prezinte salonul – D. Dumitrascu, dr. Livia Dragoi (directoarea institutiei-gazda), dr. Alexandra Rus, critic de arta, L. Vlad, etc. – anume faptul ca prima expozitie a medicilor plasticieni a avut loc cu 40 de ani in urma, cand doar 6 medici au expus la casa de Cultura a Studentilor. O alta idee punctata a fost aceea ca O. Fodor, rectorul de atunci al Institutului de Medicina si Farmacie Cluj, care a initiat “Zilele medicale clujene”, a inclus in cadrul manifestarilor si expozitiile anuale de arta plastica. Acestea au devenit, dupa 35 de ani la rand, Salon National, de largi rezonante in universul culturii romanesti si nu numai, fiecare generatie fiind completata de noi talente ce se afirma in cadrul lui, tineretul fiind prezent si in expozitia actuala.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă