12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialS-au întors americanii pe litoral

S-au întors americanii pe litoral

Aglomeraţie mare pe Aeroportul Mihail Kogălniceanu. Imensele aeronave grele C 17 Globemaster s-au înghesuit zilele acestea în zona de aşteptate din capătul pistei principale. S-a zburat şi ziua şi noaptea. Monştrii zburători poartă însemnele escadrilei 62 „Lifturile zburătoare” Lewin- McChord, cu baza la Washington.

Una dintre cele mai renumite unităţi US Air Force, Joint Base Lewis-McChord (JBLM) este specializată în misiuni de asistenţă umanitară, transport de trupe şi suport pentru armata americană. JBLM este subordonată direct Air Mobility Command (centrul aerian de comandă al aviaţiei americane).

Nu se cunosc prea multe date despre misiunea JBLM pe litoral şi nici dacă operaţiunea are vreo legătură directă cu decizia SUA de a trimite în Marea Neagră nave şi avioane pentru evacuarea cetăţenilor săi care participă la jocurile olimpice de la Soci. Până la închiderea ediţiei Ambasada Americană la Bucureşti nu a furnizat nici o informaţie privind misiunea „lifturilor zburătoare” în spaţiul aerian românesc.

Surse din Pentagon au afirmat la sfârşitul lunii trecute că două nave militare americane şi avioane de transport vor fi disponibile în cadrul unui plan de urgenţă pentru evacuarea cetăţenilor americani, inclusiv a atleţilor, în cazul unor situaţii grave de securitate pe durata Jocurilor Olimpice de iarna de la Soci, care încep astăzi şi se termină pe 23 februarie 2014. Planul prevede trimiterea navelor militare în Marea Neagră- În caz de necesitate, elicopterele acestor nave vor putea merge la baze din Rusia pentru evacuarea cetăţenilor americani.

Potrivit surselor, avioane militare de transport de tip C-17 vor putea decola din Germania pentru a ajunge în ţări riverane Mării Negre în mai putin de două ore. Ori, tocmai acest tip de aeronavă a aterizat la Kogălniceanu, dar imensele avioane nu aparţin bazei 512 Air Mobility Operations Wing Ramstein Air Base, Germania.

Trupele americane din Afganistan poposesc la Constanţa

Operaţiunea aeriană de la Kogălniceanu ar putea la fel de bine să aibă legătură cu mult- anunţata retregere a militarilor americani din Afganistan. Potrivit  general-maiorului John O”Connor, comandantul 21st Theater Sustainment Command, citat de Foreign Policy, armata americană va începe să îşi transfere operaţiunile de la baza aeriană Manas din Kârgâzstan la noua bază de la Mihail Kogălniceanu. Circa 400 de trupe aflate sub comanda lui O’Connor vor fi detaşate în România în acest an pentru a ajuta la procesul de tranzitare al militarilor ce vor fi retraşi din Afganistan. O echipă de trei colonei va conduce misiunea de tranzitare de la Mihail Kogălniceanu. În schimbul facilitării acestui proces, guvernul român va primi o cantitate nespecificată de combustibil, conform lui O’ Connor. În mod obişnuit, Manas a avut un personal de aproximativ 1.4000 de trupe şi 200 de civili şi angajaţi ai Ministerului Apărării..

Misiune la indigo

În urmă cu 11, la Kogălniceanu s-a desfăşurat o misiune controversată a Grupului Expediţionar Aerian 458 SUA. Prima misiune americană de pe litoral, operaţiunea a transformat aeroportul într-un cap de pod pentru tranzitul de oameni şi tehnică militară în teatrul de operaţii Irak. Pe aeroport s-a zburat încontinuu timp de aproape trei luni, ziua şi noaptea, înspre şi dinspre Irak. Pe 14 iunie 2003 misiunea grupului expediţionar a fost închisă. Conform datelor statistice ale US Air Force, în cele trei luni de la instalarea contingentului la Mihail Kogălniceanu pe aeroport au aterizat peste 1.300 de aeronave de transport cargo şi pasageri, care au tranzitat către frontul din Irak 6. 200 de militari şi peste 11.100 tone de echipament special. Operaţiunea a ajuns în atenţia opiniei publice internaţionale o dată cu desecretizarea transporturilor de prizonieri irakieni spre SUA, ocazie cu care Mihail Kogălniceanu a fost indicată drept bază de tranzit.

Cele mai citite

Cum se va desfășura prima competiție de frumusețe pentru AI din lume

Cu un singur click, lumea reală și cea virtuală se întâlnesc într-o competiție revoluționară de frumusețe. Primul concurs de frumusețe artificială din lume și-a...

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...
Ultima oră
Pe aceeași temă