4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialRosia Montana - amenintata

Rosia Montana – amenintata

Dorin Timonea
Un studiu recent intocmit de specialisti sustine necesitatea continuarii activitatii la iazul de decantare de la Valea Selistei, care deserveste exploatarea miniera de la Rosia Montana (judetul Alba). O potentiala inchidere a acestuia este in masura sa declanseze o catastrofa in zona Muntilor Apuseni.
Inginerul Mihai Grozea, expert in evaluarea sigurantei barajelor, specialist agreat de Ministerele Lucrarilor Publice si al Mediului, a realizat, la cererea Companiei Nationale a Cuprului, Aurului si Fierului “Minvest” SA Deva, o evaluare complexa a starii de siguranta in exploatare a depozitelor de steril. In urma verificarilor in teren, acesta a stabilit ca, in prezent, iazul de decantare Valea Salistei are o depunere neuniforma, respectiv o depunere mai mare pe partea vestica.
In opinia specialistului, oprirea activitatii la iaz ar conduce la un dezechilibru periculos al intregului depozit, mai ales in situatia preconizata a inchiderii vechii exploatari miniere de stat din Rosia Montana. Mihai Grozea a mai atras atentia ca iazul de la Rosia Montana ar putea avea soarta celor de la Balan sau Tarnita, unde s-au produs avarii importante, care au fost la limita unor catastrofe ecologice, din cauza lipsei fondurilor pentru urmarire si monitorizare.
Inainte de a se demara procedura de trecere in conservare sau abandonare, va fi necesara o perioada de functionare in conditii speciale a iazului. Astfel, conform Normelor pentru proiectarea, executia si exploatarea iazurilor de decantare din industria miniera, este necesara o etapa finala de exploatare. In cazul obiectivului de acest gen de la Valea Selistei, etapa finala trebuie sa dureze intre 14 si 16 luni de zile, timp in care, prin functionare intermitenta si depunere selectiva pe anumite zone ale sterilului, se pregatesc depozitele de steril pentru inchidere.
Expertul ministerial a atras atentia, in raportul inaintat Companiei “Minvest” SA Deva, ca in cazul iazului de decantare Valea Selistei – Rosia Montana este absolut necesara continuarea lucrarilor de lestare a taluzului aval, fara de care acest depozit de steril este in pericol iminent de pierdere a stabilitatii. “In concluzie, consider absolut necesara functionarea in continuare a iazului Valea Salistei, pentru a preintampina o catastrofa in zona. Mentionez si faptul ca este absolut necesara regandirea perioadelor necesare pentru oprirea corespunzatoare a iazului, tinand cont si de un fapt capital, si anume schimbarile climaterice din ultima perioada din Romania”, a mai afirmat Grozea.
Potrivit sursei citate, o avarie a iazului Valea Selistei ar avea un efect dezastruos pentru intreaga zona. Localitatile din aval ar fi sterse de pe fata pamantului, iar drumul national Abrud – Baia de Aries – Turda ar fi blocat.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă