Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Romanii - nereprezentati pe stema Transilvaniei

Reprezentantii Fundatiei "Alba Iulia 1918, pentru Unitatea si Integritatea Romaniei" sustin ca romanii nu sunt reprezentati pe stema Transilvaniei, care se regaseste, la randul ei, pe stema Romaniei. Vicepresedintele fundatiei, Ioan Strajan, a ...

Share

Ovidiu Hategan 0 comentarii

13.01.2006 - 00:00
Reprezentantii Fundatiei "Alba Iulia 1918, pentru Unitatea si Integritatea Romaniei" sustin ca romanii nu sunt reprezentati pe stema Transilvaniei, care se regaseste, la randul ei, pe stema Romaniei. Vicepresedintele fundatiei, Ioan Strajan, a declarat ca a sesizat autoritatile despre acest lucru in repetate randuri, dar fara nici un rezultat.
"Noi romanii nu suntem reprezentati pe stema Transilvaniei si este rusinos ca de atatia ani nu se intampla nimic", a afirmat Ioan Strajan. Acesta a citat cartea "Stema Romaniei" scrisa de profesorul clujean Ioan Silviu Nistor, in care sunt analizate cele trei elemente care compun stema.
Este vorba de soarele si semiluna, vulturul si simbolul celor sapte cetati. Soarele si semiluna reprezinta o emblema atribuita secuilor, simbolizand veghea lor zi si noapte la paza trecatorilor de la frontiera de est a Transilvaniei. Vulturul ii reprezinta pe unguri, aceasta pasare fiind atribuita hunilor, ca fiind cea care i-a calauzit spre Campia Panoniei. Acvila bicefala a fost adaugata pe stema in timpul imparatesei Maria Tereza, ca simbol austriac. Cel de-al treilea element al stemei, cele sapte cetati (Siebenburgen), ii reprezinta pe sasi, care si l-au insusit ca atare.
In lucrarea citata de Ioan Strajan se precizeaza totusi ca acest simbol ar putea reprezenta blazonul Transilvaniei inca de dinaintea venirii sasilor, suferind mai multe transformari pana a ajuns la forma actuala. "Aceasta ipoteza o gasim explicit expusa intr-o lucrare de referinta aparuta la Viena ("Dictionarium Heraldicum", Viena 1746), unde se precizeaza ca blazonul Ardealului prezinta sapte coline, deasupra carora rasare luna. Acest blazon era cunoscut in Occident ca emblema a Transilvaniei inca din timpuri anterioare secolului XII", se precizeaza in cartea profesorului clujean Ioan Silviu Nistor.
"De sase ani profesorul Nistor se zbate sa arate ca aceasta stema nu ne reprezinta pe noi romanii", a mai spus Strajan. El a adaugat ca a semnalat si autoritatilor situatia, insa nu s-a intamplat nimic pana acum.
In anul 1659, in Dieta Transilvaniei, liderii natiunilor privilegiate au stabilit blazonul Transilvaniei. Romanii, care nu erau recunoscuti ca natiune, nu au fost reprezentati. Stema a ramas in forma respectiva si dupa unirea cu Romania si a fost incorporata stemei nationale. Comunistii au renuntat la ea pentru o alta stema.
In 1992, stema Romaniei a fost votata in Parlament, iar Transilvania a fost reprezentata tot de insemnele stabilite de cancelaria vieneza in anul 1765.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...