10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialResursele de aur de la Rosia Montana, reevaluate de RMGC

Resursele de aur de la Rosia Montana, reevaluate de RMGC

Zacamantul de aur de la Rosia Montana (judetul Alba), care urmeaza sa fie exploatat de compania romano-canadiana “Rosia Montana Gold Corporation” (RMGC) se afla pe locul opt in lume din punct de vedere al resurselor minerale existente. Conform estimarilor oficiale facute publice de reprezentantii societatii, in comuna din Muntii Apuseni ar exista 15 milioane de uncii de aur si 67 milioane de uncii de argint. Zacaminte mai bogate decat in aceasta zona se afla doar in Africa de Sud, Rusia, Republica Dominicana, Chile si Peru.
Noua conducere a companiei a anuntat o reevaluare a resurselor existente in cadrul zacamantului, care urmeaza sa fie finalizata pana la sfarsitul anului 2005. In plus, RMGC vizeaza exploatarea resurselor existente si in zacamantul de la Bucium (localitate aflata la cativa kilometri de Rosia Montana), unde se estimeaza existenta a aproape 2 milioane de uncii de aur. Compania a obtinut, pana in prezent, descarcari arheologice pentru o serie de zone din Rosia Montana care urmeaza sa fie afectate de viitoarea exploatare miniera.
Adversarii proiectului au contestat in instanta de judecata unele decizii emise de institutiile administrative privind descarcarea arheologica, obtinand anularea certificatului acordat de Ministerul Culturii pentru masivul Carnic. “Decizia Curtii de Apel Alba Iulia nu ne impiedica sa continuam programul de descarcare arheologica, iar noi putem solicita oricand un nou certificat”, se precizeaza intr-un comunicat de presa facut public de reprezentantii “Gabriel Resources”, actionarul majoritar al RMGC. Aceasta companie, printr-o asociere cu Guvernul Romaniei, detine 80 la suta din actiunile SC “Rosia Montana Gold Corporation” SA.
“Gabriel” este o firma canadiana specializata in explorare si dezvoltare in domeniul extractiei de metale pretioase cu un portofoliu impresionant in domeniu in cea mai prolifica regiune aurifera a Europei, Patrulaterul Aurifer din Romania. Actiunile “Gabriel Resources” sunt cotate la bursa din Toronto, o actiune fiind tranzactionata la pretul de 1,9-2 dolari canadieni.
“Proiectul RMGC pare sa furnizeze bazele economice pentru dezvoltarea durabila a zonei, intr-un cadru favorabil atat din punct de vedere al mediului inconjurator, cat si social si cultural. In ceea ce priveste aspectele culturale, acest proiect poate fi considerat un exemplu de dezvoltare responsabila. Fondurile puse la dispozitie in mod curent de catre RMGC, destinate cercetarii (arheologice, etnologice si arhitecturale) sunt de cateva ori mai mari decat cele de la Guvern. Aceste eforturi au resuscitat interesul fata de zona. Este posibil sa se faca si alte descoperiri importante pe viitor”, a afirmat Eddie O'Hara, Raportor General pe probleme de patrimoniu cultural in Consiliul Europei, dupa o vizita la Rosia Montana.

Cele mai citite

Iohannis spune că nu s-a gândit la reintroducerea serviciului militar obligatoriu și nici n-o va cere

Președintele Klaus Iohannis a declarat că nu și-a pus problema de reintroducere a serviciului militar obligatoriu în România și a precizat că nici nu...

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Apple va organiza un eveniment în luna mai a anului 2024. Ce pregătește compania

Apple va organiza un eveniment pe 7 mai, a anunțat marți compania, în contextul în care există informații potrivit cărora luna viitoare va lansa...
Ultima oră
Pe aceeași temă