15.3 C
București
joi, 28 martie 2024
AcasăSpecialRecompense imobiliare pentru clientela politica a Aliantei PNL-PD Cluj

Recompense imobiliare pentru clientela politica a Aliantei PNL-PD Cluj

Reprezentantii Aliantei “D.A.” din administratia clujeana invart pe degete o afacere de trei milioane de euro. Este vorba de atribuirea unui teren in centrul municipiului resedinta de judet, pentru construirea unei parcari. Cine ar avea de castigat? Firma unui controversat om de afaceri local, Cristian Dulau, care este si proprietarul supermarketului “Sora Shoping Center”. Cine au de pierdut? Doua institutii publice, respectiv Biblioteca Centrala Universitara si Liceul de Coregrafie, care vor ramane fara terenuri.

Pe parcela care ar urma sa fie cedata firmei lui Dulau, reprezentantii bibliotecii ar fi dorit sa construiasca un nou depozit de carte. Directorul institutiei culturale, Doru Radosav, este de parere ca la mijloc este un decont electoral pe care primarul PD Emil Boc si viceprimarul PNL Adrian Popa il au de achitat.
Nu este prima afacere controversata pe care administratia Boc o pune la cale. Municipalitatea a acordat fara licitatie o alta parcela de teren, in zona Pietei Marasti, unei firme conduse de liberalul Mircea Chertes, fost sef al Politiei Sanitar-Veterinare la nivel national in timpul guvernarii CDR, devenit dupa anul 2004 consilier al ministrului Agriculturii, liberalul Gheorghe Flutur.
Sotia lui Mircea Chertes, Rodica, este inspector general adjunct al Inspectoratului Scolar Judetean. In cele din urma, din cauza scandalului mediatic, Emil Boc a reziliat contractul cu firma liberalului.

Parcarea lui Dulau, subiect de disputa

Valoarea parcarii care ar urma sa fie ridicata in spatele Primariei Cluj-Napoca, pe terenul revendicat de Biblioteca Centrala Universitara, este evaluata de arhitecti la circa trei milioane de euro.
In 29 mai, Boc a declarat ca a cerut firmelor clujene sa depuna oferte pentru construirea unui parking cu 500 de locuri pe Calea Motilor. Singura oferta apartine unui sereleu, numit “Tino” si care este proprietatea omului de afaceri Cristian Dulau.
Aceeasi firma mai detine 600 de metri patrati de spatii comerciale in supermarket-ul “Sora Shopping Center” si a mai construit un ansamblu rezidential. Dulau a fost acuzat in presa ca ar avea legaturi cu mai multi oameni de afaceri de origine araba implicati in tranzactii dubioase. Insa, nici una dintre acuzatiile formulate impotriva acestuia nu au fost probate.
Primarul democrat a afirmat ca nu s-a intalnit personal cu vreun reprezentant al firmei “Tino” si ca ar cunoaste doar oferta scrisa depusa de aceasta companie. Cifra de afaceri a companiei pe anul 2004 a fost de circa trei miliarde lei, contravaloarea unei case.
Parkingul de pe Calea Motilor ar urma sa aiba cinci nivele si circa 500 de locuri de parcare. Insa, ar putea aparea anumite probleme legate de materializarea acestui proiect.
Investitia societatii lui Dulau ar fi urmat sa fie realizata cu ajutorul unei finantari acordate de “MTS Leasing”, companie aflata in colaps financiar.

Dezbatere fara obiect

Demersurile continua insa, spre revolta reprezentantilor Bibliotecii Centrale Universitare. Consiliul Local a aprobat deja aceasta afacere. Directorul institutiei de cultura, Doru Radosav, a afirmat ca una dintre intrarile in parcare ar urma sa se faca prin fata bibliotecii, iar cealalta prin curtea Liceului de Coregrafie.
Reprezentantul Ordinului Arhitectilor din Romania, filiala Cluj, Vasile Mitrea, a declarat ca schita a fost intocmita chiar de arhitectul-sef al orasului, Adrian Iancu, cel care conduce Directia de Urbanism a Primariei si care a fost angajat fara concurs de vecinul sau de bloc, Emil Boc. Ulterior, a spus Mitrea, proiectul a fost completat de un alt arhitect.
Viceprimarul municipiului, Adrian Popa, sustine, insa, ca nu stie de aceasta schita si a spus ca proiectul nu a fost finalizat, iar reprezentantii bibliotecii nu au de unde sa stie daca intrarea in parcare se va face pe terenul acesteia sau nu. Mai mult, proiectul nu respecta o serie de conditii ale legii, sustine Vasile Mitrea. Si anume, ar incalca doua prevederi legale, dintre care prima interzice construirea surselor de poluare in centrul oraselor, iar cea de-a doua se refera la instituirea unei zone de protectie de 100 de metri intre o eventuala sursa de poluare si vecinii sai.
Biblioteca a fost construita intre anii 1905 si 1906, pe vremea Imperiului Austro-Ungar, pe un teren donat Universitatii “Franz Jozsef” de catre contesa Banffy. Aceasta avea o fiica ce suferea de o boala incurabila si care era studenta a institutiei de invatamant superior. Terenul donat de contesa era mult mai mare. Universitatea “Babes-Bolyai” (UBB), succesoarea vechii Universitati “Franz Jozsef”, care reprezenta umbrela administrativa sub care functiona si Biblioteca Centrala Universitara, a acceptat sa cedeze o serie de parcele din acest teren.
Pe o bucata de teren s-a ridicat cladirea in care functioneaza Clinica de Chirurgie II a Spitalului Clinic Judetean si Institutul de Urologie si Transplant Renal. O alta parcela a fost donata Primariei, care a amenajat in Piata “Lucian Blaga” din fata bibliotecii un parculet.
In fine, in anul 1969, UBB a semnat un protocol cu autoritatile judetene, prin care acestea primeau dreptul sa amenajeze pe o parte a terenului curtea Liceului de Coregrafie, iar pe o alta parcela, o gradina. In protocol se mentiona faptul ca autoritatile judetene se obliga sa elibereze suprafata atunci cand Biblioteca Centrala Universitara ar avea nevoie de teren ca sa ridice un nou depozit de carte.
In anul 1995, cladirea Liceului de Coregrafie, impreuna cu terenurile aferente, au fost trecute din patrimoniul Consiliului Judetean in cel al Consiliului Local. Din anul 2000, in repetate randuri, reprezentantii institutiei de cultura au cerut CL sa le restituie terenul gradinii pentru a ridica depozitul de carte.
Ultima data, in luna februarie 2005, autoritatile locale au raspuns Bibliotecii ca nu pot restitui terenul pentru ca reprezentantii Primariei nu semnasera procesul-verbal de predare-primire cu angajatii Inspectoratului Scolar Judetean. Acest impediment a disparut, insa, atunci cand a venit vorba de o afacere cu unul dintre investitorii clujeni apropiati de actuala Putere.
In consecinta, directorul bibliotecii, Doru Radosav, a declarat ca va introduce o actiune in instanta impotriva administratiei locale. El a spus ca va cere restituirea terenului si anularea eventualelor autorizatii de construire obtinute de firma “Tino”.
Universitatile clujene s-au solidarizat cu cauza Bibliotecii. Acest demers poate reprezenta un semn de ingrijorare politica pentru reprezentantii din judet ai Aliantei PNL-PD, care au castigat alegerile cu sprijinul masiv al majoritatii studentilor si cadrelor universitare din oras.

Cele mai citite

Imagini șocante cu soldații israelieni: se joacă cu lenjeria intimă a femeilor palestiniene

Imaginile prezentate public şochează, pe fondul ofensivei israeliene pe care IDF o poartă din Gaza de câteva luni, ca răspuns la atacurile din 7...

Cinci legi au fost promulgate de președintele Iohannis. Chirițoiu rămâne șef al consiliului Concurenței până în 2026

Președintele Klaus Iohannis a promulgat în cursul zilei de azi cinci legi. Este vorba printre altele despre legea hărțuirii la locul de muncă, dar...

Te confrunți cu durere la nivelul genunchiului? Cum recunoști ruptura de menisc și ce poți face pentru a o trata

Durerile articulare pot apărea foarte frecvent ca urmare a unei serii largi de cauze și factori de risc, ceea ce înseamnă că pentru a...
Ultima oră
Pe aceeași temă