16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialRăzboiul digurilor din Deltă continuă

Războiul digurilor din Deltă continuă

Dezastrul produs de inundaţiile de vara trecută în satul Ceatalchioi din Delta Dunării nu a fost şters, iar pericolul de inun­daţii nu a fost înlăturat. Doar jumătate din cele 72 de case din Ceatalchioi distruse de  inudaţii anul trecut au fost reconstruite. La 16  locuinţe măturate de ape nici nu au început lucrările, deşi sinistraţii au primit, de la Guvern, materiale de construcţii pentru reconstruirea caselor luate de ape. În plus, digurile nu sunt reparate, iar pericolul inundaţiilor persistă.     


De ce nu se repară digurile

Sătenii spun că, deşi s-au investit bani din buget pentru refacerea gospodăriilor sinistraţilor, pericolul de inundaţii în această localitate este la fel de mare ca anul trecut. Digul de apărare din Ceatalchioi distrus de viitura de anul trecut, nu a fost refăcut, din cauza unui conflict pe care autorităţile locale îl au cu un pretins proprietar al acestuia. Prefectul Gudu spune că „patronul firmei Agrodelta Sireasa se judecă pentru acest dig cu Consiliul Judeţean Tulcea care spune că îl are în patrimoniu. Justiţia urmează să tranşeze această dispută care durează de câţiva ani”.

Deşi Curtea de Apel Constanţa a hotărât, în urmă cu doi ani, că digurile din Deltă aparţin domeniului public şi trebuie să fie administrate de Consiliul Judeţean Tulcea, această instituţie nu a reuşit să preia digurile de la firmele private care pretind că au cumpărat digurile de la FPS, în cadrul procesului de privatizare a firmelor piscicole şi agricole din Deltă. Fostul senator PSD Traian Rece, care administrează terenul agricol din Ceatalchioi, şi Alexandru Bittner, care stăpâneşte sute de mii de hectare de heleştee la Jurilovca şi Murighiol, au cerut CJ Tulcea zeci de milioane de euro despăgubire pentru a ceda digurile consacrate de justiţie ca domeniu public. Această dispută împiedică repararea digurilor care apără de inundaţii localităţile din Delta Dunării şi, din acest motiv, dezastrul de anul trecut de la Ceatalchioi se poate repeta la o viitoare inundaţie în majoritatea satelor din această zonă.

Localnicii au stat în cârciumi în loc să-şi repare casele

Vasile Gudu, prefectul judeţului Tulcea, spune că a discutat de mai multe ori, pe parcursul ultimului an, cu autorităţile din această comună pe tema refacerii imobilelor distruse de inundaţii. “Imediat după producerea dezastrului, primarul comunei a spus că dacă le vom da materiale de construcţie, localnicii vor reface casele distruse. Cu o întârziere de câteva luni, am dus în satul Ceatalchioi ciment, nisip, pietriş, material lemnos, fier-beton, material pentru zidărie şi pentru acoperiş pentru cele 72 de  imobile luate de apă. Localnicii au spus  atunci că nu se pricep să reconstruiască locuinţele pentru că în sat nu mai sunt meseriaşi.

Am apelat la firme de construcţii care au reconstruit toamna trecută 15 case şi au încercat să-i înveţe pe localnici să refacă locuinţele. Localnicii, în loc să înveţe de la  constructori cum să refacă casele, au stat prin cârciumă. Abia în primăvară s-au apucat de reconstruirea locuinţelor”.

Simion Damianov, primarul comunei Ceatalchioi, spune că localncii care nu îşi refac locuinţele distruse de inundaţii nu stau în drum. Ei locuiesc în casele rudelor care au părăsit satul sau în casele pe care le deţin în localităţile vecine. Sătenii din Ceatalchioi spun că cei care nu au început reconstrucţia caselor luate de apă ar fi vândut materialele de construcţie primite de la Guvern. Cert este că după ce au transportat şi au predat cu semnătură materialele de construcţie fiecărui sinistrat din acest sat din Deltă, autorităţile nu au mai verificat ce s-a întâmplat cu respectivele materiale care au costat bugetul de stat câteva milioane de lei.  

Cele mai citite

Ministrul Apărării Naționale, Angel Tîlvăr, a avut o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut miercuri o convorbire cu secretarul american al apărării Lloyd Austin, anunțul fiind făcut imediat după ce președintele...

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

România are un stand la expoziția economică din Kazahstan

România are, în premieră, un stand la expoziția economică din Kazahstan, anunță Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului din România. "România, promovată în premieră la Almaty,...
Ultima oră
Pe aceeași temă