10.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimele hoteluri "verzi" pe litoral românesc

Primele hoteluri “verzi” pe litoral românesc

Riviera românească ar putea avea, începând din acest an, primele unităţi hoteliere certificate EMAS

(Eco-Management and Audit Scheme), standardul european în protecţia mediului.

Primul program de „ecologizare” a activităţilor de cazare din istoria turismului românesc a fost lansat în această lună în parteneriat cu bulgarii. „Nici un hotel de pe litoralul românesc nu deţine în prezent certificatul EMAS. Proiectul se adresează atât hotelierilor de pe litoralul românesc, cât şi celor de pe litoralul bulgăresc. Încercăm să‑i conştientizăm referitor la tot ceea ce înseamnă dezvoltarea sustenabilă a resurselor naturale, managementul deşeurilor şi, în final, obţinerea certificării EMAS”, a precizat Mihaela Cândea, directorul executiv al ONG-ului Mare Nostrum, partener în cadrul programului „Creşterea conştientizării clusterului de turism transfrontalier şi a managementului protecţiei mediului”.

Unul dintre elementele care certifică „eco” o unitate turistică este utilizarea senzorilor de iluminat, lucru care reduce considerabil cantitatea de energie electrică consumată în hotel. De asemenea, există o serie de măsuri în ceea ce priveşte utilizarea apei şi reţeaua de canalizare. Toate aceste soluţii utilizate concomitent certifică, în urma unor analize şi testări, unitatea de cazare ca fiind „eco”. Cel mai interesant este faptul că hotelierii îşi vor putea obţine certificatul „eco” fără a cheltui nici un leu pentru specializarea managerilor şi consultanţa în domeniul activităţilor turistice ecologice. Programul menţionat mai sus este finanţat prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 şi are un buget total de 533.670 euro.  

Bani eco din turism

Principalul obiectiv al programului- pilot este promovarea modalităţilor prin care se poate realiza o dezvoltare sustenabilă a resurselor naturale din zona transfrontalieră româno-bulgară. Se mai urmăreşte educarea clusterului (polului de competitivitate) din turism şi a consumatorului de servicii turistice în regiunile Dobrich şi Constanţa despre nevoia unei utilizări sustenabile a resurselor naturale. Un al treilea obiectiv se va axa pe introducerea metodelor şi sistemelor pentru managementul şi protecţia mediului, respectiv certificările europene EMAS şi Eco Label. Partenerii acestui proiect sunt ONG Mare Nostrum, Camera de Comerţ şi Industrie Dobrich (Bulgaria) şi Eureka Bulgaria.  Proiectul se desfăşoară pe o perioadă de 18 luni, de pe 21 aprilie 2012 până la 21 octombrie 2013.

Cele mai citite

Taylor Swift, atac la adresa lui Kim Kardashian? “thanK you aIMee”

Swift, în vârstă de 34 de ani, și-a surprins fanii în primele ore ale zilei de 19 aprilie, după ce a lansat un album...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Klaus Iohannis, vizită oficială în Coreea de Sud. Ce discuții va purta președintele

Președintele României, Klaus Iohannis, va efectua, în perioada 22-24 aprilie 2024, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitația Președintelui Yoon Suk Yeol. Republica Coreea...
Ultima oră
Pe aceeași temă