10 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Zlatna, turnator oficial

Primarul din Zlatna, turnator oficial

» Silviu Ponoran a turnat la Securitate, au stabilit judecatorii de la Curtea de Apel Bucuresti.

» Ponoran a anuntat ca va declara recurs si spune ca ar fi nevinovat.

Primarul PDL al orasului Zlatna, Silviu Ponoran, din judetul Alba, a pierdut procesul cu Consiliul National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Curtea de Apel Bucuresti a admis actiunea CNSAS si a constatat calitatea primarului Ponoran de informator al fostei Securitati. Decizia instantei poate fi atacata cu recurs la Inalta Curte de Casatie si Justitie.
"Mergem mai departe si facem recurs. Cred ca este o mascarada. In notele explicative pe care le-am dat nu am incriminat pe nimeni. M-au chemat la securitate sa dau nota explicativa pentru ca stateam in gazda la niste pocaiti. Pe vremea aia nu puteai sa refuzi sa dai astfel de note", a spus Silviu Ponoran.

Primarul din Zlatna ar fi fost recrutat ca informator al Securitatii in anul 1983, in timp ce era student, pentru a furniza informatii despre persoana care ii oferea gazduire, precum si despre colegii de facultate, sub numele conspirativ "Nicu", iar dupa absolvirea facultatii ar fi dat informatii despre colegii de serviciu cu pseudonimul "Panait". Astfel, potrivit sesizarii, Silviu Panait ar fi dat informatii despre gazdele sale, care "in fiecare seara asculta emisiunile postului de radio Europa libera, aparatul fiind dat la un volum destul de puternic, incat se aude din curte", dar si despre faptul ca aceste persoane faceau parte din cultul "Martorii lui Iehova". El oferea detalii despre zilele si orele de intalnire a membrilor cultului, "astfel incat Securitatea sa-i poata surprinde in flagrant".

"Aceste actiuni ale paratului Ponoran au facut ca Securitatea sa organizeze sub acoperirea organelor de militie, o descindere la locuinta celui in cauza, cu care ocazie au fost gasiti studiind materiale mistico-retrograde cu caracter iehovist. De la domiciliul acestora au fost confiscate 27 de caiete, peste 10 carti si reviste, toate cu continut ostil. Cinci persoane au fost avertizate pe linie de Securitate iar toti cei prezenti la intalnire au fost amendati contraventional pe linie de militie", mai arata CNSAS.

"Mi-am dat seama mai mult ca modul in care se desfasoara activitatile mistice poate prezenta interes, iar eu imi pot aduce o contributie substantiala de a cunoaste detalii, sens in care ma angajez sa-mi aduc contributia prin informarea organelor de stat in mod discret", arata chiar prima nota data de Silviu Ponoran, document detinut de CNSAS. Silviu Ponoran a fost verificat din oficiu, in calitate de candidat la alegerile locale din 2008. De altfel, acesta a semnat o declaratie pe propria raspundere prin care arata ca nu a colaborat cu fosta Securitate. Daca aceasta sentinta ramane definitiva si irevocabila, Silviu Ponoran poate fi subiectul unui dosar penal pentru fals in declaratii.

Cele mai citite

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Bătălia pentru Sectorul 1: imperativa coaliție anti-Clotilde

Se ascute lupta, odată cu nominalizarea lui Sebastian Burduja și a Gabrielei Firea, candidați separați ai coaliției PSD-PNL, pentru funcția de primar general al...
Ultima oră
Pe aceeași temă