13.7 C
București
marți, 26 martie 2024
AcasăSpecialPrimarul din Limanu, amendat pentru nerespectarea legii

Primarul din Limanu, amendat pentru nerespectarea legii

Constructiile ilegale au impanzit 2 Mai si Vama Veche in timpul mandatului lui Nicolae Iustin Udrea.
Desi a fost sanctionat de autoritatile locale, edilul continua sa incalce legea cu buna-stiinta.
corpul de control al consiliului Judetean Constanta a demarat, la inceputul sezonului estival, o serie de verificari in teritoriu, pentru a monitoriza modul in care autoritatile locale lucreaza pentru igienizarea si infrumusetarea localitatilor. Cele mai mare nereguli au fost depistate in localitatile Vama Veche si 2 Mai, care aratau ca o adevarata groapa de gunoi. Reprezentantii CJC au invitat Primaria comunei Limanu, prin adresa 3234/29.03.2007, sa demareze actiuni de salubrizare si de igienizare a localitatilor arondate. Dupa ceva timp, in mai, echipele Corpului de Control au descins din nou in sudul litoralului, in speta in Vama Veche, unde au constatat o stare generala insalubra. Acestia au observat si o serie de lucrari de constructie in executie, cu toate ca, potrivit Legii 597/2001, se interzice efectuarea de lucrari de constructii, reparatii sau refacere a cladirilor in perioada 15 mai – 15 septembrie in zona de costa a Marii Negre. Reprezentantii CJC au inaintat o adresa Primariei Limanu prin care se solicita luarea masurilor legale ce se impun si salubrizarea statiunilor. Ignoranta autoritatilor a fost probata din nou, o luna mai tarziu. Astfel, in urma unor verificari demarate la data de 8.06.2007, Corpul de Control a constatat numeroase lucrari de constructii in executie, precum si constructii edificate cu incalcarea prevederilor Legii 50/1991.

Sanctionat in mod repetat
Avand in vedere ilegalitatile constatate, reprezentantii CJC au dispus sanctionarea contraventionala a primarului comunei Limanu, Nicolae Iustin Udrea, pentru "neorganizarea si neexercitarea controlului privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii in unitatea adminstrativ teritoriala". Cuantumul amenzii, respectiv 50 de milioane de lei vechi, se pare ca nu l-a impresionat pe primar. O verificare a rapoartelor intocmite de corpul de control al CJC arata ca acesta este imun la mustrarile Corpului de control. In urma cu aproape doi ani, Nicolae Iustin Udrea a mai fost sanctionat contraventional, cu doua amenzi a cate 25 de milioane de lei vechi, dupa ce acestia au descoperit pe plaja din Vama Veche numeroase constructii tip beach-bar fara autorizatie de constructie. Cum era de asteptat, Udrea a atacat decizia in instanta. Pe perioada procesului, primarul a incercat sa induca in eroare magistratii aducand dovezi ca, desi timp de aproape doi ani de zile nu a raspuns niciunei adrese a CJC, cu numai 30 de minute inainte de ziua in care comisia de control a descoperit gravele nereguli din Vama Veche el i-a amendat pe proprietari pentru ca au construit in mod ilegal. Facatura nu a tinut insa, iar magistratii au dat castig de cauza corpului de control.    

Lupta pentru Vama Veche
In spatele unui cult de intransparenta totala fata de toate organele ablitate de control, se pare ca primarul a comis grave ilegalitati in satele pe care le are in subordine pentru a-si ajuta diversi prieteni sau dezvolta propriile interese. Astfel, din cate se pare, primarul a improprietarit-o pe Petrina Boita, secretarul Consiliului Local, cu nu mai putin de 5.000 de metri patrati in Vama Veche. Lotul alcatuit din doua parcele a fost primit de acesta ca teren arabil extravilan. La scurt timp, conform hotararii de Consiliu Local din Limanu, numarul 43/2003, terenul cu pricina a fost inclus in intravilanul localitatii. In acest mod, printr-o singura semnatura, valoarea terenului a fost marita de cateva zeci de ori. Lupta lui Nicolae Iustin Udrea pentru a acapara statiunea Vama Veche reiese si din conflictul pe care acesta l-a avut cu administratorii societatii Roconi SRL care detine aproximativ 9.000 de metri patrati de teren intravilan, din Vama Veche. Scandalul a izbucnit dupa ce acestia din urma au subinchiriat mai multe suprafete la preturi care au starnit invidia primarului. Astfel, Udrea i-a acuzat ca nu au cerut acordul Primariei in momentul incheierii acestor afaceri si asta cu toate ca intre timp, contractului i-a fost adaugat un act aditional, care abroga paragrafele din contract referitoare la interzicerea subinchirierii. Aceste mici clinciuri avute de primar in ultimii ani cu afaceristii din Vame Veche nu au ramas fara repercusiuni. Astfel, in momentul de fata, localitatile 2 Mai si Vama Veche au fost puse intr-un con de umbra, Primaria Limanu ignorand orice solicitare din partea afaceristilor din zona, motiv pentru care mai toate constructiile au fost ridicate in mod abuziv. Administratorii spun ca desi au depus toate actele necesare, autoritatile locale nu le-au dat niciun raspuns de mai bine de un an.
Beach-bar-uri fara autorizatie
"Primarul localitatii Limanu a fost sanctionat contraventional si in anii trecuti, motivul fiind existenta pe plaja a constructiilor de tip beach-bar fara autorizatie de construire. De asemenea, am trimis situatia constructiilor in faza de executie in perioada sezonului estival catre Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintelor si Ministerul pentru IMM, Comert, Turism si Profesii Liberale – autoritatile publice centrale abilitate sa aplice prevederile Legii 597/2001. In acelasi timp, am solicitat Directiei Apelor – Dobrogea Litoral intensificarea actiunilor de igienizare si amenajare a plajelor aflate in administrare".
Cristian Moldovanu, purtator de cuvant al Consiliului Judetean Constanta
Legea tacerii
Primaria Limanu, sub conducerea lui Nicolae Iustin Udrea, a devenit de cativa ani buni un stat in stat. Pe langa faptul ca acesta taie si spanzura dupa bunul plac, primarul nu da socoteala nici macar in fata organelor de control. Astfel, desi din parte comisiilor de control ale Consiliului Judetean Constanta au plecat, de mai bine de un an, pe adresa primariei numeroase sesizari si atentionari, Udrea nu s-a grabit sa isi justifice actiunile nici pana in momentul de fata. Am incercat sa discutam personal cu acesta, dar nu a fost de gasit la sediul Primariei, cu toate ca era singura zi de audienta din saptamana.

Cele mai citite

Preliminarii EURO U21. Naționala de tineret, victorie in extremis în Armenia

Selecționata Under 21 a României s-a impus cu 1-0 pe terenul Armeniei, grație unui gol marcat în minutul 90, și continuă cursa de calificare...

Ciolacu: România va avea cea mai mare creştere economică din Europa în 2024

România va avea "cea mai mare" creştere economică din Europa anul acesta, bazată pe investiţii şi nu pe consum, a declarat, marţi, prim-ministrul Marcel...

Andy Murray, accidentare gravă la gleznă! Fostul lider mondial se va retrage la finalul acestui sezon

Fostul lider mondial Andy Murray a suferit o accidentare gravă la gleznă în timpul partidei pierdute cu Tomas Machac în turul al treilea al...
Ultima oră
Pe aceeași temă