11.1 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul Devei si-a salvat bugetul in afacerea "Condor"

Primarul Devei si-a salvat bugetul in afacerea “Condor”

Primarul municipiului Deva, Mircia Muntean, a scapat la limita de plata unei sume de peste 4 miliarde lei catre Consiliul Local din resedinta judetului Hunedoara. In interval de trei luni, doua instante de judecata au pronuntat sentinte contradictorii intr-un dosar in care Muntean a fost acuzat ca a prejudiciat bugetul CL cu suma de 4,065 miliarde lei.
In 14 iulie 2005, Tribunalul Hunedoara l-a obligat pe primar sa achite suma respectiva, plus dobanda aferenta in procent de 8 la suta pe an, stabilita de BNR, calculata din momentul producerii prejudiciului la bugetul local. In 12 octombrie 2005, Curtea de Apel Alba Iulia a admis recursul formulat de Muntean si Consiliul Local Deva si a anulat hotararea Tribunalului Hunedoara.
Dosarul aflat pe rolul instantelor de judecata de mai bine de cinci ani se refera la asa-zisa afacere “Condor”, derulata la sfarsitul anului 1999. In martie 1999, CL a aprobat un proiect de hotarare privind vanzarea catre SC “Condor” SA a unui spatiu aflat pe strada Avram Iancu, Bl. H3, cu o suprafata utila de 1.848 metri patrati si a terenului aferent, in suprafata de 729 metri patrati.
Valoarea de vanzare a celor doua imobile, aprobata prin hotarare a consilierilor locali, a fost de 6,66 miliarde lei, din care 579 milioane lei a fost pretul terenului. Prin hotararea alesilor locali s-a stabilit ca tranzactia va fi realizata prin compensare legala intre Consiliul Local si SC “Condor” SA Deva. Cu alte cuvinte, administratia locala nu a incasat nici un ban de pe urma vanzarii celor doua imobile, valoarea contractului fiind acoperita cu datoriile pe care Consiliul Local le avea fata de “Condor” SA. Este vorba despre contravaloarea unor lucrari realizate de firma privata la sediul Consiliului Local.
De asemenea, in contract se prevedea ca suma trebuie platita in termen de 5 zile de la data emiterii facturii de catre CL Deva. In 28 septembrie 1999, “Condor” SA s-a intabulat in calitate de cumparator pe cele doua imobile. Dupa numai doua zile, in 30 septembrie, spatiul a fost vandut de firma privata Directiei Generale de Finante Publice (DGFP) Hunedoara in schimbul sumei de 8,1 miliarde lei (cu 1,467 miliarde mai mult decat valoarea contractului dintre “Condor” si Consiliul Local). DGFP a achitat pretul cladirii si al terenului in doua rate, in 30 septembrie si 3 noiembrie.
De mentionat ca la data respectiva “Condor” SA nu a achitat nici un leu din contrcatul incheiat cu Consiliul Local Deva, prima plata avand loc abia in 17 decembrie 1999. Aceste neconcordante au fost sesizate si de Camera de Conturi Hunedoara. Concluzia controlului efectuat de inspectorii Camerei de Conturi a fost ca, prin derularea acestei afaceri, bugetul Consiliului Local a fost prejudiciat cu 5,5 miliarde lei, din care 4,065 miliarde era rezultatul acceptarii platii in rate a contractului, iar 1,46 miliarde era diferenta dintre valoarea tranzactiei derulate intre Consiliul Local si “Condor” SA, fata de cea inregistrata in contractul dintre “Condor” si DGFP Hunedoara.
Pana la urma, contractul a fost achitat de “Condor” SA, prin compensare cu datoriile care le avea de incasat de la Consiliul Local, in 9 rate in perioada 17 decembrie 1999 – 8 februarie 2001. In 2001, procurorul financiar de pe langa Camera de Conturi a formulat plangere penala impotriva primarului pentru savarsirea infractiunilor de fals intelectual si abuz in serviciu contra intereselor publice.
Ulterior, Muntean a scapat de aceste acuzatii, Parchetul scotandu-l de sub urmarire penala. Timp de patru ani dosarul s-a “plimbat” de la Camera de Conturi Hunedoara la Curtea de Conturi a Romaniei si apoi la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ). In 25 ianuarie 2005, instanta suprema a respins un recurs formulat de Mircia Muntean impotriva unei incheieri a Curtii de Conturi a Romaniei, prin care trebuia sa platesca suma respectiva. Recursul primarului a fost considerat nefondat, ICCJ hotarand, in acelasi timp, trimiterea dosarului spre rejudecare la Tribunalul Hunedoara.
Dupa mai multe amanari de termene si de pronuntare a sentintei, Tribunalul Hunedoara l-a obligat pe primarul Mircia Muntean sa platesca banii la bugetul local. “Toate abaterile financiare retinute, respectiv, plata in rate a spatiului, posibilitatea intabularii lui in CF, pe numele cumparatorului “Condor” SA si vanzarea lui imediata, la o diferenta de pret nejustificat de mare, unei unitati bugetare nu ar fi fost posibila fara fapta delictuala a lui Mircia Muntean, care in calitate de primar a semnat pentru vanzator in mod fals, contractul de vanzare-cumparare”, s-a afirmat in sentinta Tribunalului. La Curtea de Apel, Muntean a scapat “ca prin urechile acului”.

Cele mai citite

Pantaloni scurți de damă. Descoperiți inspirații de vară de la Reserved

Vara fără pantaloni scurți este ca și cum ai merge la film fără popcorn. Pe scurt - nu are rost. Când căldura doboară, pantalonii...

Revolut: Sistemele antifraudă ale băncii digitale au prevenit pierderi evaluate la 475 milioane de lire sterline

Revolut, fintech-ul global cu peste 40 de milioane de clienți la nivel global, din care peste 3,5 milioane de clienți în România, prezintă primul...

Anunțul BNR legat de cursul euro

Moneda naţională s-a depreciat marţi în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 4,9762 lei, în creştere...
Ultima oră
Pe aceeași temă