12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimarul Aiudului a trait drama inundatiilor in Portugalia

Primarul Aiudului a trait drama inundatiilor in Portugalia

Aiudenii isi revin cu greu de pe urma potopului de acum cateva zile, care s-a soldat cu inundarea a peste 220 de case si a aproximativ 300 de anexe gospodaresti. Cateva zeci de subsoluri erau, ieri, in continuare inundate, in timp ce patru kilometri de strazi au fost acoperite cu tone de namol adus de Valea Aiudului.
Al doilea val de inundatii produse in municipiul Aiud (judetul Alba) in ultima luna i-a adus pe locuitori la disperare. Acuzatiile acestora se indreapta acum in directia administratiei locale, respectiv a primarului Horatiu Josan. Acesta din urma a “administrat” dezastrul abatut asupra urbei din Portugalia, unde a plecat in excursie, intr-un oras infratit cu municipiul, pentru a “face reclama Aiudului”.
Josan a venit acasa abia ieri, a treia zi de la revarsarea apelor. Motivul oficial a fost acela ca nu ar fi gasit bilet de avion pentru a se intoarce imediat. El a fost aparat de catre colegii sai de partid (PNL), respectiv de prefectul Cosmin Covaciu si de vicepresedintele CJ Alba, Dan Simedru, care i-au gasit o multime de justificari pentru faptul ca nu a plecat imediat spre casa.
Inca de la inceputul conferintei de presa in care ar fi trebuit sa anunte nivelul pagubelor produse de inundatii si masurile intreprinse, Covaciu a afirmat ca intrebarile jurnalistilor referitoare la intarzierea cu care s-a intors primarul sunt “tendentioase”. “Aveti ceva de reprosat autoritatilor? Aceste intrebari sunt rau voitoare”, a spus prefectul. “Putea fi bolnav”, a afirmat si Simedru, care a uitat, insa, scopul calatoriei edilului.

Exercitii de ipocrizie

Intr-o scrisoare patetica si ironica, transmisa din Portugalia si publicata pe site-ul Primariei, primarul Josan ii anunta pe aiudeni ca este alaturi de ei si ca “orice am fi facut nu ar fi rezistat in fata valurilor uriase care ne-au lovit”. El ii asigura de la celalalt capat al Europei pe cetatenii municipiului afectati de dezastru ca va merge la fiecare acasa.
“Eu sunt, in ciuda oricaror speculatii, prezent in fiecare masura luata, in fiecare functionar aflat in zonele cu risc, in fiecare actiune care loc impotriva apelor”, a mai mentionat de la distanta edilul, incercand, astfel, sa isi faca simtita “omniprezenta” printre cei care l-au votat in alegeri.
Acesta si-a arogat rolul de a fi coordonat de la distanta operatiunile, desi acest lucru nu s-a intamplat, principalul rol avandu-l viceprimarul Krisztian Covats si autoritatile judetene.

Responsabilitati pasate

Principalul lucru care i s-a reprosat lui Josan a fost legat de decolmatarea podului CFR, locuitorii din zona declarand ca au facut demersuri repetate la autoritatile locale pentru curatirea albiei in acea zona. El le-a raspuns, insa, locuitorilor din Aiud ca vina pentru inundatii apartine CFR-ului care nu a curatat albia Vaii Aiudului in zona podului de cale ferata.
“Inca din iunie, de la prima revarsare a apelor stiam ca podul de cale ferata din apropierea strazii Campului prezinta un risc major in caz de inundatii. Am dorit sa il curatam noi, desi apartine CFR-ului, insa nu ni s-a permis acest lucru pentru ca podul in discutie este in zona de protectie a CFR. Primaria a somat in repetate randuri Caile Ferate sa ia masuri pentru curatarea zonei, insa nu am vazut nici o reactie din partea lor”, a mai afirmat primarul in scrisoare.
Colmatarea albiei in zona podului a fost principala cauza a inundatiilor din municipiu. Pagubele produse de revarsarea apelor nu au fost cuantificate inca.

Cele mai citite

Sepsi-FCSB 2-2 și titlul se amână în SuperLiga I

Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a terminat la egalitate cu FCSB, 2-2 (1-2), miercuri seara, pe teren propriu, într-o partidă din etapa a şasea a...

CSM a respins suspendarea judecătoarei Ancuța Popoviciu din funcție

Consiliul Superior al Magistraturii(CSM) a respins suspendarea Ancuței Popoviciu din funcţie, asa cum ceruse Inspecția Judiciară, potrivit europafm.ro. Săptămâna trecută, chiar judecătoarea ceruse să se...

Marcel Ciolacu vrea să găsească o soluție cu ministrul Finanțelor pentru plata pensiilor înainte de Paști

Premierul Marcel Ciolacu a declarat că, lunea viitoare, va avea o întâlnire cu ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, şi cu alţi miniştri pentru a discuta...
Ultima oră
Pe aceeași temă