Folosim cookie-uri pentru a personaliza conținutul și anunțurile, pentru a oferi funcții de rețele sociale și pentru a analiza traficul. De asemenea, le oferim partenerilor de rețele sociale, de publicitate și de analize informații cu privire la modul în care folosiți site-ul nostru. Aceștia le pot combina cu alte informații oferite de dvs. sau culese în urma folosirii serviciilor lor. În cazul în care alegeți să continuați să utilizați website-ul nostru, sunteți de acord cu utilizarea modulelor noastre cookie.

Primaria refuza sa-i acorde Bisericii Greco-Catolice terenurile cuvenite

Printr-o adresa din 7 iulie 2005, Biserica Romana Unita cu Roma (BRU), Vicariatul din Bucuresti, s-a adresat dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, cu speranta ca legea va fi aplicata dupa 13 ani, de cand serviciile de specialitate ...

Share

Rl online 0 comentarii

08.09.2005 - 00:00
Printr-o adresa din 7 iulie 2005, Biserica Romana Unita cu Roma (BRU), Vicariatul din Bucuresti, s-a adresat dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, cu speranta ca legea va fi aplicata dupa 13 ani, de cand serviciile de specialitate municipale refuza sa aplice Hotararea de Guvern 466/1992 de restituire a proprietatilor eclesiale confiscate de regimul comunist. Pentru ca trei proprietati greco-catolice nu puteau fi restituite in natura, intrucat pe ele s-au construit blocuri de locuinte, o scoala (Ferentari 98), un hidrofor, un punct termic (str. Vaselor colt cu Avrig) si o strada (Stirbei Voda 174), Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) avea obligatia sa restituie in compensatie o suprafata de teren insumand 40.000 mp. In vederea acestei restituiri, BRU a identificat si prezentat doua liste de terenuri disponibile. In mod cu totul ciudat, in timp ce greco-catolicii erau refuzati sistematic, PMB a aprobat altor culte terenuri pentru construirea a circa 100 de noi lacase. In aceasta situatie, Asociatia Generala a Romanilor Uniti (AGRU) Bucuresti, a adresat o scrisoare deschisa dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, in care acuza oficialitatile de discriminare religioasa: "Pur si simplu am fost refuzati pentru ca suntem greco-catolici"!
Un alt caz cu totul flagrant o constituie proprietatea din str. Elena Cuza nr. 30-32 (32 bis), restituita prin aceeasi HG 466/1992, pentru care exista un protocol de predare-primire, de mai bine de 13 ani, intre IAVL Berceni si Biserica Unita. Protocolul era aprobat de primaria de sector, urmand sa fie validat de primarul general al PMB. Trei primari generali, inclusiv dl Traian Basescu, au incercat sa introduca pe agenda Consiliului General aprobarea transferului, dar s-a opus de fiecare data Directia Patrimoniu, Evidenta Proprietati-Cadastru, care a sustinut in mod sistematic ca imobilul in cauza este proprietate a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucurestilor, lucru cu totul eronat.
Pana s-a clarificat situatia, in anul 2002, IAVL Berceni n-a intampinat nici o dificultate sa vanda o parte din imobilul respectiv, in 1998. AGRU acuza Primaria Capitalei ca nu s-a interesat niciodata la sectorul 4 de situatia reala a imobilului, ci "a blocat pur si simplu restituirea". In aceasta situatie, greco-catolicii s-au adresat justitiei, sperand totusi intr-o rezolvare pe cale amiabila a acestei restituiri.
La solicitarile repetate ale AGRU Bucuresti, Directia Juridic, Contencios si Legislatie a PMB, trimite in 8 august 2005 un raspuns care reia un comunicat mai vechi din anul 2002: "Potrivit art. 4 din HG nr. 466/1992, consiliile locale au obligatia de a identifica si de a pune la dispozitia dvs. terenuri in suprafata echivalenta numai in cazul in care pe terenurile situate in intravilan, preluate de la Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica), ulterior anului 1948, au fost executate constructii de utilitate publica sau blocuri de locuinte. Din memoriul dvs. reiese ca imobilul situat in str. Elena Cuza nr. 30-32 exista, si pe terenul aferent nu s-au executat constructii de utilitate publica sau blocuri de locuinte". AGRU Bucuresti considera acest raspuns "dat in bataie de joc", intrucat se refera doar la imobilul din str. Elena Cuza, pentru care sunt trimisi la IAVL Berceni.
Directia Juridic, Contencios si Legislatie din PMB nu face insa nici o referire la celelalte trei proprietati pe care s-au construit blocuri de locuinte, o scoala, un hidrofror, un punct termic, o strada. Sa nu constituie scoala, blocurile de locuinte, punctul termic, strada sau hidroforul constructii de utilitate publica? Adevarul, spune AGRU, este ca "nimeni nu a citit materialul nostru in intregime".
Finalul scrisorii deschise adresate de AGRU Bucuresti (presedintele dr. ing. Laurentiu Horia Moisin) primarului Adriean Videanu este cat se poate de ferm: "Sigur, pana la urma HG 466/1992 va fi pusa in aplicare de justitie. Dar ne exprimam protestul fata de discriminarea practicata de serviciile din primarie la adresa noastra si vom sesiza acest lucru tuturor institutiilor si organizatiilor care se ocupa de respectarea drepturilor omului, atat in tara, cat si in strainatate". AGRU spera ca macar aceasta scrisoare deschisa sa ajunga in fata dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.

Citește totul despre:

Comentarii

loading...