9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPrimaria refuza sa-i acorde Bisericii Greco-Catolice terenurile cuvenite

Primaria refuza sa-i acorde Bisericii Greco-Catolice terenurile cuvenite

Printr-o adresa din 7 iulie 2005, Biserica Romana Unita cu Roma (BRU), Vicariatul din Bucuresti, s-a adresat dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, cu speranta ca legea va fi aplicata dupa 13 ani, de cand serviciile de specialitate municipale refuza sa aplice Hotararea de Guvern 466/1992 de restituire a proprietatilor eclesiale confiscate de regimul comunist. Pentru ca trei proprietati greco-catolice nu puteau fi restituite in natura, intrucat pe ele s-au construit blocuri de locuinte, o scoala (Ferentari 98), un hidrofor, un punct termic (str. Vaselor colt cu Avrig) si o strada (Stirbei Voda 174), Primaria Municipiului Bucuresti (PMB) avea obligatia sa restituie in compensatie o suprafata de teren insumand 40.000 mp. In vederea acestei restituiri, BRU a identificat si prezentat doua liste de terenuri disponibile. In mod cu totul ciudat, in timp ce greco-catolicii erau refuzati sistematic, PMB a aprobat altor culte terenuri pentru construirea a circa 100 de noi lacase. In aceasta situatie, Asociatia Generala a Romanilor Uniti (AGRU) Bucuresti, a adresat o scrisoare deschisa dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei, in care acuza oficialitatile de discriminare religioasa: “Pur si simplu am fost refuzati pentru ca suntem greco-catolici”!
Un alt caz cu totul flagrant o constituie proprietatea din str. Elena Cuza nr. 30-32 (32 bis), restituita prin aceeasi HG 466/1992, pentru care exista un protocol de predare-primire, de mai bine de 13 ani, intre IAVL Berceni si Biserica Unita. Protocolul era aprobat de primaria de sector, urmand sa fie validat de primarul general al PMB. Trei primari generali, inclusiv dl Traian Basescu, au incercat sa introduca pe agenda Consiliului General aprobarea transferului, dar s-a opus de fiecare data Directia Patrimoniu, Evidenta Proprietati-Cadastru, care a sustinut in mod sistematic ca imobilul in cauza este proprietate a Arhiepiscopiei Ortodoxe a Bucurestilor, lucru cu totul eronat.
Pana s-a clarificat situatia, in anul 2002, IAVL Berceni n-a intampinat nici o dificultate sa vanda o parte din imobilul respectiv, in 1998. AGRU acuza Primaria Capitalei ca nu s-a interesat niciodata la sectorul 4 de situatia reala a imobilului, ci “a blocat pur si simplu restituirea”. In aceasta situatie, greco-catolicii s-au adresat justitiei, sperand totusi intr-o rezolvare pe cale amiabila a acestei restituiri.
La solicitarile repetate ale AGRU Bucuresti, Directia Juridic, Contencios si Legislatie a PMB, trimite in 8 august 2005 un raspuns care reia un comunicat mai vechi din anul 2002: “Potrivit art. 4 din HG nr. 466/1992, consiliile locale au obligatia de a identifica si de a pune la dispozitia dvs. terenuri in suprafata echivalenta numai in cazul in care pe terenurile situate in intravilan, preluate de la Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-Catolica), ulterior anului 1948, au fost executate constructii de utilitate publica sau blocuri de locuinte. Din memoriul dvs. reiese ca imobilul situat in str. Elena Cuza nr. 30-32 exista, si pe terenul aferent nu s-au executat constructii de utilitate publica sau blocuri de locuinte”. AGRU Bucuresti considera acest raspuns “dat in bataie de joc”, intrucat se refera doar la imobilul din str. Elena Cuza, pentru care sunt trimisi la IAVL Berceni.
Directia Juridic, Contencios si Legislatie din PMB nu face insa nici o referire la celelalte trei proprietati pe care s-au construit blocuri de locuinte, o scoala, un hidrofror, un punct termic, o strada. Sa nu constituie scoala, blocurile de locuinte, punctul termic, strada sau hidroforul constructii de utilitate publica? Adevarul, spune AGRU, este ca “nimeni nu a citit materialul nostru in intregime”.
Finalul scrisorii deschise adresate de AGRU Bucuresti (presedintele dr. ing. Laurentiu Horia Moisin) primarului Adriean Videanu este cat se poate de ferm: “Sigur, pana la urma HG 466/1992 va fi pusa in aplicare de justitie. Dar ne exprimam protestul fata de discriminarea practicata de serviciile din primarie la adresa noastra si vom sesiza acest lucru tuturor institutiilor si organizatiilor care se ocupa de respectarea drepturilor omului, atat in tara, cat si in strainatate”. AGRU spera ca macar aceasta scrisoare deschisa sa ajunga in fata dlui Adriean Videanu, primarul general al Capitalei.

Cele mai citite

Avantajele unui pat boxspring

Patul este, fără îndoială, una dintre cele mai importante piese de mobilier. În primul rând, asigură confortul locatarilor și contribuie la îmbunătățirea designului dormitorului....

Aerisirea în baie și reguli generale pentru a funcționa optim

Umiditatea excesivă din baie poate dăuna atmosferei generale, dar și nivelului de confort resimțit. Așadar, aerisirea corespunzătoare este obligatorie - atât pentru a asigura...

Din “Groapă” direct în “Clan”. Marius Manole: “Mă bucur că am ocazia să fac ceea ce îmi place”

Producția de mare succes a PRO TV-ului, serialul "Clanul", se apropie de final. Ultimele episoade aduc situații limită, suspans și personaje noi. Spre exemplu,...
Ultima oră
Pe aceeași temă