16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPresiuni politice recunoscute in scandalul "Mecena"

Presiuni politice recunoscute in scandalul “Mecena”

Presedintele PRM Bihor, Paul Magheru, a recunoscut ca au facut presiuni asupra celor doi preoti din cadrul Parohiei Ortodoxe “Sfanta Treime” din Oradea pentru a nu semna acordarea fostului teren de sport al Liceului Reformat “Lorantfy Zsuzsanna” catre Fundatia “Mecena”. “Da, am facut presiuni, insa nu asa cum a afirmat UDMR. Pur si simplu, am facut presiuni pentru a nu ceda terenul pentru ca era o pacaleala, insa nu din cauza mea a fost dat afara preotul Florin Puscas de la Universitatea Oradea. Eu nu am stiut pana acum ca a fost angajat acolo si tot acuma am aflat si ca a fost dat afara”, a spus liderul PRM, care este si prorector al Universitatii din Oradea.
Consilier local peremist Mihai Drecin a spus ca partidul din care face nu va mai interveni in acest scandal. “Stim sigur ca presiuni au fost facute de Primaria Oradea, Prefectura si Episcopia Ortodoxa. Noi am incercat doar sa aparam interesele parohiei si sa perfectionam contracul cu Fundatia “Mecena” care a incercat sa traga pe sfoara parohia”, a spus Drecin.
La randul sau, Florian Pantea, ales local al PRM, si cel care a fost presedinte de sedinta la ultima intrunire a CL, cand s-a aprobat si proiectul prin care fostul teren de sport trecea in gestionarea Fundatiei “Mecena” in cazul in care parohia va semna contractul de transfer, a spus ca acest proiect de hotarare a ajuns foarte tarziu la consilieri si ca nu a trecut prin toate comisiile. “Am sesizat ca in hotarare nu era prevazut explicit ca intre “Mecena” si Parohia “Sfanta Treime” exista un contract pentru cedarea terenului, asa ca am cerut secretarului Primariei sa stipuleze in hotarare si existenta acestui contract. Astfel, cand hotararea a fost pusa pe ordinea de zi, s-a votat ca terenul sa treaca de la parohie la fundatie doar daca se semneaza contractul”, a spus Pantea.
Consilierul a adaugat ca nu a semnat procesul-verbal al sedintei pana nu i-a chemat pe reprezentantii Fundatiei “Mecena”, in persoana directorului Szabo Odon, si pe preotul Florin Puscas, pentru a-i intreba daca sunt de acord cu hotararea votata in CL. Asta, cu toate ca, in urma cu doar o zi, Puscas a negat ca ar fi stiut ceva de hotararea luata de catre alesii locali.
“Intre Fundatia “Mecena” si parohie a avut loc doar un schimb de corespondenta. Nu stiu cum o scrisoare interna a putut genera o hotarare de CL de care eu nu am stiut nimic”, a spus parintele Puscas.
Reprezentantii PRM Bihor sunt de parere ca in spatele acestui scandal iscat de episcopul reformat Tokes Laszlo se ascund unele interese, care nu sunt, insa, cunoscute de toata lumea. “Daca am fi cu totii dezinteresati si nu ar fi unele interese, acel contract ar putea fi semnat si parteneriatul dintre parohie si “Mecena” ar putea exista fara probleme”, a mai afirmat Pantea.
Scandalul pentru fostul teren de sport a inceput in vara acestui an, cand episcopul reformat de Piatra Craiului, Tokes Laszlo, a organizat mai multe actiuni de protest impotriva deciziei CL de a retroceda parcela respectiva catre Parohia Ortodoxa “Sfanta Treime” din Oradea. Preotii din parohie, Aurel si Florin Puscas, au intentionat sa contruiasca acolo o troita, insa nu au primit autorizatia Primariei. Astfel, dupa ce li s-a interzis efectuarea constructiei, Fundatia “Mecena”, aflata sub patronajul filialei UDMR, a venit cu propunerea ca parohia sa-i cedeze printr-un contract gestionarea terenului.
Kiss Alexandru a spus ca ei doreau sa redea terenul de sport copiilor de la Liceul “Lorantfy Zsuzsanna” si ca voiau doar sa intermedieze acest transfer. Insa, reprezentantii parohiei au sustinut ca nu puteau fi de acord cu forma contractului prezentat de “Mecena” intrucat, asa cum era intocmit contractul, biserica nu se mai putea folosi in nici un fel de teren.
In tot acest scandal au fost facute tot felul de speculatii, iar reprezentantii PRM si UDMR s-au acuzat reciproc de presiuni asupra celor doi preoti. Membrii Uniunii considera ca din cauza partidului condus de Vadim Tudor, preotul Aurel Puscas a fost destituit din functia de protopop, in timp ce Florin Puscas a fost inlaturat din functia detinuta la Universitatea Oradea.
In schimb, liderii PRM au mentionat ca membrii UDMR au fost cei care a facut presiuni, alaturi de alte institutii ale statului. Insa, cei doi preoti nu recunosc nimic, cel putin oficial.

Cele mai citite

Un film românesc și unul România – Republica Moldova participă la festivalul de film de la Moscova, în ciuda sancțiunilor asupra Rusiei. Regizorul român...

Un film realizat în România, intitulat "21 de rubini", a fost prezentat în cadrul festivalului de film de la Moscova (19 - 26 aprilie...

Europa Conference League în faza semifinalelor: Care sunt favoritele

Aston Villa, Fiorentina, Olympiacos și Brugges sunt echipele rămase în cursa pentru cucerirea trofeului UEFA Europa Conference League în acest sezon. Prima manșă a semifinalelor va avea...

Cum să-ți protejezi locuința de vremea rea

Indiferent dacă ești acasă sau nu, locuința ta este mereu expusă la riscuri generate de vremea rea, cum ar fi furtuni, inundații sau căderi...
Ultima oră
Pe aceeași temă