16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPresedintele A.R.A., Vasile Ciomos: "Constantenii nu mai sufera din cauza lipsei de...

Presedintele A.R.A., Vasile Ciomos: “Constantenii nu mai sufera din cauza lipsei de apa potabila”

Statiunea Mamaia este in aceste zile gazda sedintei Comitetului National de Conducere al Asociatiei Romane a Apei (ARA). La eveniment participa oaspeti de seama din toata tara, precum si secretarii de stat din Ministerul Administratiei si Internelor si din Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor, care dau greutate si consistenta intalnirii. ARA este o asociatie autonoma, patronala si profesionala, infiintata la 15 iunie 1995 sub denumirea de Comitetul National al Producatorilor si Distribuitorilor de Apa din Romania.
Despre activitatea si importanta A.R.A. ne vorbeste chiar presedintele asociatiei, Vasile Ciomos.

– Ce reprezinta A.R.A. pentru populatie si pentru prestatorii de servicii?
– A.R.A. reprezinta interesele profesionale si patronale ale membrilor sai, persoane fizice si juridice din sectorul apei: regii autonome si societati comerciale care presteaza servicii publice de alimentare cu apa si canalizare, institute de cercetare si proiectare, universitati cu profil tehnic si ecologic, furnizori de echipamente si tehnologii specifice acestui domeniu.
Consumatorii serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare sunt tinta principala a preocuparilor noastre de zi cu zi, fie ca stiu si simt asta, fie ca, din cauza comunicarii deficitare, nu constientizeaza intotdeauna eforturile pe care gospodarii comunali le fac in beneficiul lor.
– De ce ati ales ca locatie Constanta pentru desfasurarea acestei sedinte?
– Constanta este, dupa Bucuresti, este cel mai mare operator specializat pe servicii publice de interes local. Acest statut ii confera Regiei Autonome Judetene de Apa Constanta dreptul de a alege si organiza reuniunea trimestriala si tema dorita pentru dezbatere in Consiliul National de Conducere al A.R.A. si care ar putea fi perioada cea mai buna si tema cea mai potrivita pentru o reuniune la malul Marii Negre decat luna august si calitatea apei?.
Constanta a facut in ultimii ani eforturi deosebite pentru modernizarea infrastructurii apei si cresterea calitatii serviciilor. Prin investitiile realizate, cresterea performantelor operationale si manageriale, locuitorii de pe litoral, dar si turistii veniti in vacanta nu mai sufera de lipsa apei potabile, de apa cu program sau cu modificari temporare ale caracteristicilor organoleptice.
Relevanta este in acest sens si atentia speciala pe care i-a acordat-o Asociatia Mondiala a Apei Regiei din Constanta, care a trimis chiar astazi o scrisoare directorului general Felix Stroe, prin care se confirma calitatea de membru al acestei prestigioase organizatii si i se propune o mai buna reprezentare pe plan international.

– Care sunt provocarile momentului pentru asociatia pe care o conduceti?
– Integrarea in Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 este marea provocare a momentului.
Pentru profesionistii sectorului serviciilor publice, aceasta inseamna o calitate a apei monitorizata pentru 58 de parametri la robinetul consumatorului, colectarea si epurarea corespunzatoare a apelor uzate in toate localitatile cu mai mult de 2.000 de locuitori echivalenti si, nu in ultimul rand, relatii cu clientii la standarde europene. Revizuirea legislatiei pentru deplina ei armonizare cu directivele europene, accelerarea investitiilor pentru modernizarea infrastructurii si accesarea fondurilor necesare finantarii acestora, pregatirea personalului in vederea operarii noilor tehnologii sunt de asemenea provocari demne de luat in seama.
– Ce urmeaza?
– Urmeaza o analiza foarte minutioasa a obligatiilor care revin fiecarui operator din programele convenite cu Uniunea Europeana si stabilirea planurilor de actiune pentru realizarea acestora, precum si modul cum pot fi monitorizate si raportate progresele inregistrate in acest domeniu. Vor exista cu siguranta si unele neintelegeri, diferente de vederi, unele poate chiar contestatoare, referitoare la termenele si angajamentele asumate in raport cu posibilitatile si resursele autoritatilor locale si a operatorilor de servicii. Acestea vor trebui evaluate, armonizate si gasite solutii pentru rezolvarea lor. In luna septembrie, fiecare comisie de specialitate va prelua pe agenda proprie problemele si va incerca sa le clarifice. Este vorba de Comisia Juridica, Comisia pentru relatiile operatorilor cu clientii si Consiliul tehnico-stiintific. De asemenea, Parlamentul Romaniei va avea pe agenda sa de lucru analiza, dezvoltarea si aprobarea proiectelor de legi aprobate de Guvern pentru modernizarea legislatiei in domeniul serviciilor publice de alimentare cu apa si canalizare.
ARA va intreprinde toate masurile pentru a introduce observatiile si propunerile sale initiale in forma definitiva a acestor legi. Sunt in stare avansata de pregatire actiuni ce urmeaza sa fie organizate impreuna cu Ambasada SUA, Ambasada Austriei si Ambasada Marii Britanii. La sfarsitul lunii noiembrie va avea loc in Romania un eveniment de anvergura mondiala: workshop-ul conducatorilor de unitati organizat de Asociatia Mondiala a Apei.

Cele mai citite

Cine nu este eligibil pentru Start-up Nation

Ediția din anul 2024 a programului Start-up Nation aduce modificări semnificative față de edițiile anterioare, inclusiv în ceea ce privește potențialii beneficiari, anunță o...

Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 (Eurostat)

Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul...

ONV LAW își extinde echipa de avocați și își mărește portofoliul de proiecte cu 20%, în primele 3 luni ale anului

ONV LAW, una dintre cele mai dinamice case de avocatură din România, își extinde echipa cu 6 noi avocați, ca urmare a creșterii portofoliului de...
Ultima oră
Pe aceeași temă