8.8 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPremierul Tariceanu va da onorul paradei militare de la Alba Iulia

Premierul Tariceanu va da onorul paradei militare de la Alba Iulia

Punctul culminant al manifestarilor care vor avea loc de Ziua Nationala a Romaniei la Alba Iulia va fi parada militara. Evenimentul va fi organizat de sub comandamentul Corpului 4 de Armata Teritorial “Maresal Constantin Prezan” din Cluj-Napoca.
Purtatorul de cuvant al Garnizoanei Alba Iulia, maiorul Constantin Marica, a declarat ca in scopul organizarii paradei, in resedinta judetului Alba a sosit o echipa de coordonare de la Cluj-Napoca, condusa de generalul maior Ioan Ciupei. Parada va fi compusa din opt blocuri de defilare care vor reprezenta fortele terestre, aeriene si navale, respectiv structurile Ministerului Administratiei si Internelor, si Colegiul Militar “Mihai Viteazul” din Alba Iulia. In total vor defila aproximativ 500 de militari.
In timpul paradei, spatiul aerian va fi survolat de avioane Mig 21 Lancer si elicoptere Puma.
Prefectul de Alba, Cosmin Covaciu, a dat ca sigura prezenta la manifestarile din Alba Iulia a premierului Calin Popescu-Tariceanu. Reprezentantul Guvernului in teritoriu a adaugat ca prezenta presedintelui Romaniei, Traian Basescu, este incerta, avand in vedere intentia sefului statului de a participa la evenimentele care vor avea loc in Bucuresti.

Spectacole de teatru dedicate Sarbatorii Nationale

Organizatorii sarbatorilor prilejuite de Ziua Nationala a Romaniei au introdus pentru prima data in programul manifestarilor de la Alba Iulia mai multe spectacole de teatru. Saptamana aceasta, la Casa de Cultura a Sindicatelor pot fi vizionate trei spectacole “clasice” ale Teatrului National din Sibiu, respectiv “Omul care a vazut moartea” in regia lui Puiu Serban, “Take, Ianke si Cadir”, regizat de Dan Glasu, si “Gaitele”, realizat de Florin Zamfirescu.
“Nu intentionez un alt mod de expunere a acestui text, in afara de acela de a vi-l prezenta scenic. Doresc, insa, sa va atrag atentia ca este vorba de o lectura inedita, iar instrumentele simboliste folosite aici nu sunt deloc intamplatoare”, a spus regizorul Zamfirescu.
Directorul artistic al institutiei de cultura din Sibiu, Virgil Flonda, a spus ca si alte piese din repertoriul Teatrului vor fi trimise in viitor la Alba Iulia, iar autoritatile locale au anuntat ca doresc chiar organizarea unei mini-stagiuni.
De asemenea, in programul manifestarilor artistice dedicate Zilei Nationale a fost inclusa si trupa “Skepsis” din Alba Iulia, formata din actori tineri, majoritatea fosti studenti ai Universitatii “1 Decembrie 1918”.
Pe de alta parte, organizatorii au decis ca in acest an sa renunte la unele dintre manifestarile considerate deja traditionale. Un astfel de exemplu este spectacolul lui Tudor Gheorghe, care nu va mai avea loc in acest an. Motivul oficial invocat de prefectul de Alba este acela ca artistul nu a mai trimis o oferta organizatorilor. Va concerta, in schimb, Gheorghe Zamfir.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă