Premiera nationala in chirurgia cardiovasculara

» O echipa de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures a realizat o interventie chirurgicala printr-o tehnica moderna, care reduce semnificativ riscurile pe care le comporta o operatie clasica.

Share

Adrian A. Giurgea 0 comentarii

16.09.2009 - 00:00

» O echipa de medici de la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant din Targu-Mures a realizat o interventie chirurgicala printr-o tehnica moderna, care reduce semnificativ riscurile pe care le comporta o operatie clasica.

Un pacient in varsta de 68 de ani din Brasov care suferea de probleme cardiace si care a avut doua infarcturi miocardice in urma cu patru ani a scapat de griji si se poate considera ca traiestte o noua viata. Asta, deoarece el a fost supus, la Institutul de Boli Cardiovasculare si Transplant de la Targu-Mures, unei operatii realizate in premiera nationala prin care inima s-a a fost practic "reparata". Este vorba despre o interventie care are la baza o tehnica moderna, care reduce atat perioada de recuperare, riscurile medicale, dar si costurile comparativ cu o operatie pe cord deschis clasica, fapt afirmat de dr. Radu Deac, seful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculara din cadrul IBCVT Targu-Mures. Potrivit lui Radu Deac, in cadrul interventiei a realizat revascularizarea miocardica prin minitoracotomie, pe cord batand. "Aceasta operatie miniinvaziva face sa fie caile mai limitate, sa se recupereze mult mai rapid, sa fie mai estetica si cu costuri mai mici.

 

Este prima interventie chirurgicala de acest gen efectuata in IBCVT Targu-Mures, iar in literatura de specialitate din Romania nu am intalnit raportate sau publicate astfel de cazuri", a declarat dr. Radu Deac, in timp ce dr. Zoltan Galajda, de la Clinica de Chirurgie Cardiaca din Debrecen, care a facut parte din echipa care a realizat interventia, a explicat mai detaliat in ce a constat intreaga operatiune. "Am decis sa ii facem o operatie miniinvaziva, care ii solicita organismul in mai mica masura. In acest fel, ii revascularizam acea ramura care este ocludata si ii raman celelalte doua ramuri coronare care functioneaza inca", a spus dr. Galajda Zoltan. Astfel, in locul unei taieturi largi pentru deschiderea cutiei toracice, pacientul a suferit doar o incizie de cativa centimetri in zona cervicala, in cadrul unei operatii care nu a durat mai mult de o ora.


Chiar si pentru pacient, care s-a ridicat din pat la scurt timp dupa interventie, metoda folosita de medicii targumureseni pare o minune. "Sa ma dau jos dupa operatie, sa pot merge si sa fiu in depline facultati medicale, acest caz s-ar putea numi rarisim", a declarat ieri Dobrin Paraschiv, pacientul care a fost externat la doar patru zile de la interventie si care a recunoscut ca, daca dr. Galajda nu i-ar fi propus o asemenea solutie, ar fi acceptat cu greu o operatie ce ar fi presupus practic deschiderea intregii cavitati toracice. "Este incredibil ce traiesc, aveam oroare cand ma gandeam la despicatul cosului pieptului. Inainte de operatie ziceam ca e ultima zi din viata mea", a mai adaugat barbatul, care considera ca traieste acum o noua viata.

Citește totul despre:

Comentarii