30.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca

La intrebarea pusa de dna Corina Simion, referitoare la dreptul de a primi o indemnizatie in urma unui accident de munca, raspunsul este urmatorul:
“Potrivit Normelor Metodologice de aplicare a Legii 346/ 2002 privind asigurarea pentru accidente de munca si boli profesionale, cu modificarile si completarile ulterioare, date publicitatii in MO nr. 22 din 7.01.2005, asiguratii beneficiaza de o indemnizatie pe perioada in care se afla in incapacitate de munca din cauza unui accident de munca sau a unei boli profesionale. Indemnizatiile pentru incapacitate temporara de munca se acorda pe o durata de cel mult 180 de zile in interval de un an, socotite de la prima zi de imbolnavire. Incepand cu a 91-a zi, concediul medical se poate prelungi pana la 180 de zile, cu avizul medicului expert al asigurarilor sociale. Cuantumul indemnizatiei pentru incapacitate temporara de munca reprezinta 80% din baza de calcul.

Cursuri pentru agricultori

Pentru a da raspunsul solicitat de dl T.S. Epure cu privire la organizarea unor cursuri de pregatire profesionala a producatorilor agricoli in meserii specifice agriculturii, ne-am adresat Centrului Judetean de Consultanta Agricola Teleorman, de unde am primit urmatorul raspuns:
“CJCA Teleorman organizeaza cursuri de pregatire profesionala a producatorilor agricoli in meseriile de agricultori, tractoristi, crescatori de animale, la cererea producatorilor agricultori. Conditiile ce trebuie indeplinite sunt: varsta minima 18 ani si sa fie absolventi a minim 8 clase.

Taxa de utilizare a drumurilor

Nemultumit de achitarea tarifului de utilizare a drumurilor nationale din Romania, precum si de faptul ca aceasta taxa este inclusa in pretul benzinei, dl Vasile Vancea solicita lamuriri cu privire la acestea din partea celor competenti.
Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania SA precizeaza: “Tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania nu a fost introdus "recent" si "pe blat", asa cum sustineti, fiind folosit etapizat incepand cu data de 1.07.2002, in functie de categoria vehiculului. Incepand cu 1.01.2005, acest tarif se achita si pentru autoturisme, conform etapizarii. Ordonanta Guvernului nr. 15/2002 transpune Directiva Parlamentului European si a Consiliului Uniunii Europene nr. 62/ 1999/CE din 17 iunie 1999, directiva care prevede defalcarea acestui tarif si in functie de incadrarea vehiculului in clasa de emisii poluante in vederea incurajarii utilizarii de vehicule mai putin poluante. In ceea ce priveste faptul ca "taxa de drum" se regaseste in pretul carburantilor va comunicam, ca la art. III alin. (2) din O.G. nr. 3/2003 este mentionat faptul ca pentru anul 2004 alocarea fondurilor pentru finantarea drumurilor nationale se va stabili cadrul procesului elaborarii bugetului de stat. De asemenea, la art. IX din acelasi act normativ este mentionat faptul ca la data intrarii in vigoare a acestuia prevederile Legii nr. 118/1996 se abroga.
Conform celor prezentate, tariful de utilizare a retelei de drumuri nationale din Romania respecta legislatia in vigoare si transpune prevederile legislatiei europene.

Asistenta medicala gratuita

Referitor la intrebarea dnei Aurelia Moga, din Pitesti, mentionam ca in conformitate cu Legea privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 135/2004 pentru modificarea unor acte normative ce reglementeaza activitatea din domeniul sanitar, publicata in Monitorul Oficial nr. 256/28.III.2005, asistentii medicali si moasele in activitate sau pensionari, precum si sotul sau sotia si copiii aflati in intretinerea acestora beneficiaza in mod gratuit, incepand cu data de 1 ianuarie 2006, de asistenta medicala, medicamente si proteze, in conditiile respectarii dispozitiilor legale privind plata contributiei la asigurarile sociale de sanatate.

Cele mai citite

Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea privind înfiinţarea ANL

Legea promulgată de către şeful statului are ca obiect de reglementare modificarea art. 3 din Legea 152/1998 privind înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe. De asemenea,...

Alin Burcea (ANAT): Ne vom zbate pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, în subordinea premierului

Alin Burcea a spus că va solicita înfiinţarea Agenţiei Naţionale pentru Turism, organism care să se afle direct în subordinea premierului. "Ceea ce ne propunem...

Aici găsești sisteme parazăpezi pentru acoperiș care împiedică alunecarea zăpezii

Atunci când sezonul rece își face apariția, crește interesul pentru achiziționarea accesoriilor pentru acoperiș, precum parazăpezile. Este și firesc, având în vedere că este...
Ultima oră
Pe aceeași temă