7.9 C
București
joi, 18 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Pensiile se stabilesc conform legii
Raspunzand dnei Angela Voinea, din Bucuresti, mentionam ca prin aplicarea prevederilor Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 4/2005 privind recalcularea pensiilor din sistemul public, provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, se urmareste asigurarea respectarii principiului “la conditii egale de pensionare, pensii egale, indiferent de anul pensionarii”. Recalcularea este un proces prin care, pentru toate pensiile din sistemul public provenite din fostul sistem al asigurarilor sociale de stat, stabilite potrivit legislatiei anterioare datei de 1 aprilie 2001, se va determina punctajul mediu anual potrivit principiilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale, utilizandu-se formula de calcul introdusa de aceasta lege si cu respectarea prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1150/2004. Implicit, cuantumul fiecarei pensii din sistemul public va fi stabilit in conformitate cu principiile Legii 19/2000. In acest mod, toate pensiile vor fi stabilite dupa aceeasi lege, dupa aceeasi metodologie, potrivit acelorasi principii, indiferent de data pensionarii si indiferent de legislatia care a fost aplicata la momentul stabilirii initiale.

Buletin de calcul
Mai multi cititori ne-au semnalat necesitatea publicarii in ziar a unui buletin de calcul emis in urma recalcularii drepturilor de pensie.
Am discutat cu Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si am aflat ca acest buletin de calcul este emis in urma recalcularii drepturilor de pensie potrivit OUG 4/2005, deoarece aceste buletine sunt individuale, cuantumul rezultat in urma recalcularii fiind diferit de la caz la caz, in functie de perioadele luate in calcul, de nivelul salariilor avute si de numarul de ani lucrati de fiecare in parte. Astfel, un buletin de calcul nu are relevanta decat pentru fiecare caz in parte si nu poate fi reprezentativ pentru un grup de pensionari, chiar daca, sa spunem, au lucrat cam in aceeasi perioada de timp.

Recalcularea nu inseamna majorarea pensiei
Referitor la intrebarile dlui Avram Simion, din Bucuresti, mentionam ca de la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale ni s-a transmis: “Procesul de recalculare a pensiilor nu este un proces de majorare a lor. Scopul acestei masuri il reprezinta asigurarea unui raport de echitate intre toti pensionarii sistemului public de pensii. In urma acestei recalculari, nu in toate dosarele se va inregistra o crestere a punctajului mediu anual, ceea ce inseamna ca nu toate pensiile vor cunoaste o crestere a cuantumului. In legatura cu anul de referinta 1977, precizam ca acesta este anul intrarii in vigoare a Legii nr. 3/1977, lege care a modificat numarul anilor care reprezinta vechimea integrala in munca necesara inscrierii la pensie, comparativ cu legea anterioara, nr. 27/1966, privind pensiile de asigurari sociale de stat si pensia suplimentara”.

Contributii mai mari la sistemul de pensii
Dl Ionut Alexandru, din Bucuresti, se arata nemultumit de modul cum decurge recalcularea pensiilor si ne intreaba in functie de ce criterii s-au constatat cresteri in cazul in care s-a facut recalcularea. Ne-am interesat la Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale si, cu multa amabilitate, ni s-au transmis urmatoarele:
“Din dosarele recalculate pana in prezent rezulta ca, in general, se inregistreaza cresteri in cazul persoanelor care au avut: vechime mai mare efectiv lucrata, si nu rezultata din adaugarea unor sporuri la vechime pentru activitati desfasurate in grupe de munca; beneficiarii unor salarii mai mari decat salariul mediu pe economie. Toate aceste elemente au condus la contributii mai mari la sistemul de pensii”.

Taxe pentru atestate
La intrebarea doamnei Luminita State referitoare la plata taxelor pentru studiile complementare in vederea obtinerii de atestate de catre medici, medici dentisti si farmacisti, raspunsul este urmatorul: Normele metodologice de organizare si desfasurare a acestor programe de studii complementare, publicate in MO nr. 489 din 9.06.2005, prevad ca pentru organizarea si desfasurarea programelor de studii complementare in vederea obtinerii de atestate si sustinerea examenelor de finalizare sa fie percepute taxe stabilite conform legii. Taxele vor fi suportate de beneficiari sau de angajatorii acestora.

Serviciul Control Asociatii de Proprietari
Doamna Aurica Ulieru ne spune ca este foarte nemultumita de activitatea administratorului de bloc. Vrea sa stie unde se poate adresa pentru a depune o sesizare in acest sens.
In cadrul Primariei Sectorului 1 exista doua servicii care se ocupa de problemele asociatiilor: Serviciul Relatii Asociatii de Proprietari si Serviciul Control Asociatii de Proprietari. Sesizarea trebuie depusa la Serviciul de Registratura al Primariei, de unde veti primi raspuns in 30 de zile. Serviciul Asociatii de Proprietari are in atributii indrumarea si sprijinirea asociatiilor prin consilierea proprietarilor de apartamente. Reprezentantii acestui serviciu pot participa la sedintele asociatiilor de proprietari, daca locatarii solicita acest lucru. Celalalt serviciu, de Control al Asociatiilor de Proprietari, are in atributii organizarea si asigurarea exercitarii controlului financiar-contabil asupra activitatii asociatiei de proprietari. Asadar, pentru lamuririle dorite, adresati-va acestui serviciu din cadrul Primariei.

Urgente vitale
Dl Garjoaba Nicolae, din Bucuresti, ne-a semnalat o serie de nemultumiri referitoare la modul in care a fost tratat atunci cand a solicitat asistenta medicala la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti.
Ne-am interesat atat la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, cat si la Directia de Sanatate Publica a Municipiului Bucuresti, si am aflat urmatoarele: “Ancheta administrativa realizata a evidentiat ca dl Garjoaba Nicolae s-a prezentat la Departamentul de garda unde a fost inregistrat in baza de date la ora 6.12. A fost preluat de serviciul de Desocare-Urgenta, unde a fost realizata anamneza pacientului si a fost examinat. In aceasta etapa s-a retinut traumatismul lombar drept prin agresiune cu durerea din lomba dreapta si absenta marcii traumatice, de asemenea era echilibrat hemodinamic si respirator, cu murmur vezicular prezent si fara raluri. In documentele medicale se mentioneaza atitudinea si comportamentul pacientului: recalcitrant, agresiv verbal. S-a considerat necesara evaluarea suplimentara prin examene de urina si ecografie abdominala si pacientul a refuzat. La ora 7,40 este examinat si la neurochirurgie, unde se retine, de asemenea, absenta marcii traumatice si este expres mentionata absenta semnelor neurologice. Pacientului i se recomanda radiografia coloanei lombare pentru a avea un document cu valoare medico-legala de absenta a leziunilor traumatice osoase. Ulterior, pacientul paraseste camera de garda cu recomandarile necesare (…). Simptomatologia pacientului si caracterul non-vital al leziunilor au determinat si unele temporizari in evaluarea paraclinica unde au avut prioritate pacientii cu urgente vitale. In acest context, nu se poate retine un defect de ingrijire sau de abordare a urgentei in cazul dlui Garjoaba Nicolae”.

Cele mai citite

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...

Motivul incredibil pentru care Israelul a blocat ajutoare cruciale pentru Gaza

Israelul a blocat ajutoare cruciale din motive de securitate insuficiente, a declarat șeful unei organizații de caritate care încearcă să trimită echipamente în Gaza,...

Partidul conservator din Croația a câștigat alegerile parlamentare

Conservatorii, aflați la putere în Croaţia, au ieşit pe primul loc în alegerile legislative, conform estimărilor iniţiale, dar cu mai puţine mandate decât în...
Ultima oră
Pe aceeași temă