10.6 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Incadrarea fara permis de munca atrage amenzi
Referitor la intrebarea dlui Cristian Rotaru cu privire la sanctionarea celor care angajeaza straini care nu au primit permis de munca in Romania.
Prevederile legale se gasesc stipulate in Legea nr. 203/1999 modificata prin Ordonanta de Urgenta nr. 130 si publicata in MO nr. 892 din 5 nov. 2005. Incadrarea fara permis de munca sau mentinerea in munca a unui strain care nu are permis de munca valabil de catre o persoana fizica sau juridica din Romania, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 6, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 5.000 la 10.000 lei (RON). Impiedicarea, in orice mod, de catre angajator, persoana fizica sau juridica, a organelor competente de a-si exercita atributiile de control, in limitele competentelor, precum si refuzul acestuia de a prezenta documentatia solicitata constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 la 9.000 lei (RON).

Terenul arendat ramane in proprietatea titularului
Terenul dat in arenda (fara contract de arenda) pentru care nu s-au platit nici un fel de produse a fost inscris de asa-zisul arendas, cu declaratie falsa, in registrul agricol, platind si impozit agricol. Intrebarea mea este – ne scrie dl Tudor Enache – daca acest pamant trece in proprietatea arendasului in baza acelei declaratii false.
Camera Notarilor Publici din Bucuresti, careia ne-am adresat, ne-a trimis un rapuns in care se precizeaza: “Terenul dat in arenda ramane in proprietatea titularului acestui drept, si nu a arendasului”.

Corectarea unor erori materiale se face de acelasi notar
Dl Gavril Hanzu, din Sibiu, ne-a rugat sa aflam raspuns la urmatoarea problema: “Am donat un teren, iar in actul de donatie s-au inscris gresit suprafata, numarul topografic si numarul de carte funciara prin confuzie cu alta parcela a aceluiasi proprietar. Cum se poate face corectarea? Trebuie mers la acelasi notar sau poate fi si altul de pe raza unde se afla situat terenul respectiv? Ce acte sunt necesare pentru corectare?”
Camera Notarilor Publici Bucuresti, careia i-am trimis intrebarea cititorului nostru, ne-a dat urmatorul raspuns: “Corectarea unor erori materiale se face la cererea partilor sau din oficiu, prin incheiere de rectificare, de catre notarul public care a intocmit actul, in conformitate cu art. 53 din Legea 36/1995”.

Drepturi acordate persoanelor persecutate politic
Dna Gherman Lucia, din Bucuresti, ne-a rugat sa o ajutam sa-si recupereze niste indemnizatii pentru ea si sora sa. Pentru rezolvarea acestei situatii, ne-am adresat Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, apoi Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, care ne-a comunicat:
“Din datele transmise de casele teritoriale de pensii rezulta ca: 1. In luna aprilie 2004 ati primit indemnizatia cuvenita in temeiul Legii nr. 189/2000, astfel: pentru perioada mai 2003 – martie 2004, suma de 4.781.373 lei si indemnizatia curenta aferenta lunii aprilie, respectiv 456.456 lei; in prezent, indemnizatia primita este in cuantum de 484.210 lei lunar. 2. Sora dvs., Spinei Anghelina, beneficiaza de indemnizatia stabilita in temeiul Legii nr. 189/2000 din luna iunie 2004 si a primit sumele cuvenite pentru perioada restanta, respectiv suma de 6.150.741 lei, in luna iunie 2004. In prezent, indemnizatia este in cuantum de 484.210 lei lunar.

Transferul imobilului s-a desfasurat conform intelegerii
Doamna Modoran Viorica, din Bucuresti, ne-a solicitat sprijinul in legatura cu o situatie conflictuala aparuta intre fiul sau, Maruntelu Robertino, si dl Iorga Radu, la un contract de vanzare-cumparare imobil si teren. Pentru elucidarea acestei probleme, ne-am adresat Ministerului Administratiei si Internelor – Directia Generala de Politie a Municipiului Bucuresti, pentru a face investigatiile necesare, iar acestia, in urma verificarilor facute la fata locului, precum si in urma audierii partilor, ne-au trimis urmatorul raspuns:
“Cu prilejul verificarilor efectuate de lucratorii Sectiei 15 Politie s-a stabilit ca domnul Iorga Radu a achitat intreaga suma de bani vanzatorului Maruntelu Robertino, aspect ce reiese si din declaratia celui de-al doilea. De asemenea, cu ocazia audierii sus-numitilor, acestia au precizat ca transferul imobilului si celelalte activitati s-au desfasurat conform intelegerii dintre parti, fara alte probleme. In legatura cu afirmatia petentei privind amenintari cu moartea si maltratari de persoane, din verificari a rezultat ca, in realitate, acestea nu au avut loc, fapt confirmat in declaratia fiului sau, din care rezulta ca aceasta a fost internata de mai multe ori in Spitalul de Psihiatrie "Alexandru Obregia", suferind de tulburari psihice”.

Cele mai citite

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...

Mihai Chirica, trimis în judecată de DIICOT! Ce acuzații i se aduc primarului municipiului Iași

Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a fost trimis în judecată de DIICOT în dosarul „Veranda”, în legătură cu emiterea ilegală a unor autorizaţii de...

Sorin Grindeanu, la Abu Dhabi: „România îşi doreşte expertiză şi finanţare din partea Emiratelor Arabe Unite”

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a discutat, joi, la Abu Dhabi, despre extinderea parteneriatului dintre România şi Emiratele Arabe Unite, ţara noastră dorind...
Ultima oră
Pe aceeași temă