11.7 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPosta redactiei

Posta redactiei

Derogari pentru medicii care au implinit varsta de pensionare
Referitor la intrebarea dnei Mihaela Popescu, din Iasi, putem sa o informam ca exista o stipulare legala in acest sens.
Prin Legea pentru modificarea si completarea art. 16 din Legea privind exercitarea profesiei de medic, publicata in M. Of. 624/18.VII.2005, se stipuleaza ca prin derogare medicii de familie care au domiciliul in mediul rural si care isi exercita profesia in localitatea de resedinta sau in localitati limitrofe isi pot continua activitatea dupa implinirea varstei de pensionare, la cerere, cu aviz anual eliberat de Ministerul Sanatatii si de Colegiul Medicilor din Romania, pe baza certificatului de sanatate. De asemenea, pentru buna functionare a unor sectii din spitale, in specialitatile medicale fara acoperire in teritoriu se pot face derogari, la propunerea directiilor de sanatate publica, judetene si a municipiului Bucuresti, cu avizul Colegiului Medicilor din Romania si cu aprobarea Ministerului Sanatatii. Derogarile se fac anual cu conditia scoaterii la concurs a posturilor.

Burse pentru studentii proveniti din mediul rural

Sumele la care face referire dna Magdalena Petrean, din Bucuresti, pentru finantarea unor burse ce se acorda studentilor din mediul rural se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii, si din fondul aflat la dispozitia primului-ministru.
Cuantumul acestei burse de studii este de 350 lei (RON)/luna si se indexeaza conform legii. Pentru a beneficia de aceste burse de studii, studentii din institutiile de invatamant superior acreditate trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba domiciliul in mediul rural; sa nu aiba restante la examene pe perioada in care primesc bursa de studii si sa nu repete nici un an universitar.

Indemnizatia de somaj

Doamna Rodica State vrea sa stie care sunt conditiile ce trebuie indeplinite de o persoana pentru a putea fi inscrisa la indemnizatia de somaj.
Potrivit prevederilor art. 34 alin. (1) din Legea 76/2002, pot fi inscrise la somaj pentru a beneficia de indemnizatie persoanele care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii: au un stagiu de cotizare de minimum 12 luni in ultimele 24 de luni premergatoare datei inregistrarii cererii; nu realizeaza venituri sau realizeaza din activitati autorizate potrivit legii venituri mai mici decat indemnizatia de somaj; nu indeplinesc conditiile de pensionare, conform legii; sunt inregistrate la agentiile pentru ocuparea fortei de munca in a caror raza teritoriala isi au domiciliul sau, dupa caz, resedinta, daca au avut ultimul loc de munca ori au realizat venituri in acea localitate. La stabilirea perioadei de 24 de luni nu se iau in calcul: perioada de suspendare a raporturilor de munca sau de servicii, cu exceptia perioadei de incapacitate temporara de munca, daca aceasta nu depaseste 30 de zile; perioada de pensionare pentru invaliditate, daca aceasta nu depaseste 12 luni, pentru persoanele prevazute la art. 17 alin. (1) lit. 'g”; perioada cuprinsa intre data suspendarii raporturilor de munca sau de serviciu si data incetarii motivului pentru care acestea au fost suspendate; perioada cuprinsa intre data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu si data ramanerii definitive a hotararii judecatoresti de reintegrare in munca.
Venituri agricole impozabile
Dl Claudiu Neagoe ne intreaba ce categorii de venituri din activitatile agricole sunt impozabile, avand in vedere noile reglementari fiscale.
Potrivit prevederilor art. 71 din Ordonanta de Urgenta nr. 138/ 2004 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind codul fiscal, veniturile din activitati agricole sunt urmatoarele: cultivarea si valorificarea florilor, legumelor si zarzavaturilor, in sere si solarii special destinate acestor scopuri si/sau in sistem irigat; cultivarea si valorificarea arbustilor, plantelor decorative si ciupercilor; exploatarea pepinierelor viticole si pomicole si alte asemenea.

Contractul de concesiune

Dna dr. Mariana Rimniceanu ne intreaba daca, in urma aparitiei noilor reglementari cu privire la vanzarea spatiilor in care functioneaza cabinete medicale, cei care au incheiat contracte de concesiune pot ramane in continuare in acele spatii, chiar daca nu vor sa le cumpere.
Potrivit art. 3, alin. (3) din Ordonanta nr. 110 privind vanzarea spatiilor proprietate privata a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, cu destinatia de cabinete medicale, precum si a spatiilor in care se desfasoara activitati conexe actului medical, aparuta in M.O. nr. 564 din 22.07.2005, spatiile medicale concesionate in temeiul HG nr. 884/2004 pentru care concesionarii nu si-au exprimat intentia de cumparare in termenul prevazut (45 de zile de la publicarea/afisarea listelor) vor putea fi folosite in continuare de acestia pana la expirarea duratei pentru care s-a incheiat contractul de concesiune.

Admiterea la studii universitare de doctorat

“M-ar interesa sa stiu care sunt acum conditiile ce trebuie indeplinite de un candidat la doctorat” Ð ne intreaba dna Olguta Stamate.
In Hotararea de Guvern nr. 567 privind organizarea si desfasurarea studiilor universitare de doctorat, aparuta in M.O. nr. 540 din 24 iunie 2005 se prevede ca admiterea candidatilor la studii universitare de doctorat, indiferent de forma de invatamant in care se organizeaza, se face prin concurs organizat anual de I.O.S.U.D., de regula inainte de inceputul anului universitar.
Inscrierea la concursul de admitere la studii universitare de doctorat intr-un domeniu specific se poate face indiferent de domeniul in care a fost dobandita diploma de licenta sau de masterat. Au dreptul sa participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat numai absolventii studiilor de masterat. Cei cu diplome de licenta sau echivalente eliberate conform Legii 288/2004 au dreptul sa participe la concursul de admitere la studii universitare de doctorat fara a fi absolvit ciclul studiilor universitare de masterat.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă