10.4 C
București
marți, 23 aprilie 2024
AcasăSpecialPoluare cu produse petroliere pe raul Strei

Poluare cu produse petroliere pe raul Strei

Raul Streiul Mic a fost poluat accidentat cu produse petroliere. Substantele au fost observate in apa de locuitorii orasului Simeria (judetul Hunedoara), care au anuntat, marti, Garda de Mediu.
“Am fost sesizati de locuitorii din Simeria ca din canalul Strei se simte un miros puternic de produse petroliere si ca in apa se observa pete din substanta respectiva. Impreuna cu inspectorii de la Agentia pentru Protectia Mediului ne-am deplasat la fata locului. Am luat probe de la gurile de deversare a apelor uzate a doua conducte. S-a constatat ca pelicula de produse petroliere provine din conducta prin care firma “Reva” Simeria si alti agenti economici deverseaza apele uzate. In prima faza, s-a luat masura amplasarii unui filtru din paie, care sa opreasca alte scurgeri”, a afirmat unul dintre comisarii Garzii de Mediu, Nicolae Coca.
Conducerea “Reva”, firma care a fost preluata de SC “Grampet” Bucuresti si al carui principal obiect de activitate este repararea si modernizarea vagoanelor de marfa si calatori, sustine ca substantele petroliere nu au fost deversate in rau de catre angajatii societatii. “Marti nu am avut apa, din cauza unor reparatii pe tronson. Noi deversam apele numai atunci cand este apa, insa de data acesta nu am avut ce deversa. In canalul unde a fost inregistrata scurgerea de produse petroliere mai deverseaza ape uzate si alte firme, chiar si o parte din canalizarea orasului trece pe aici”, sustine Gheorghe Batrana, director de productie al “Reva”.
De fapt, ieri, cand angajatii firmei din Simeria au incercat sa schimbe balotul de paie amplasat la gura canalului de scurgere pentru a opri pelicula sa se imprastie in apele raului, oamenii au observat pete de motorina care era aduse de apa din amonte. Imediat, conducerea societatii a anuntat Garda de Mediu Hunedoara. Comisarii acestei institutii s-au deplasat, din nou, la fata locului si au luat probe din apa, incercand sa stabileasca sursa de poluare.
Atunci cand va fi identificat, cel care se face vinovat de aceasta poluare va fi sanctionat cu amenda intre 75 si 150 de milioane de lei sau, daca se va constata in urma anchetei ca a deversat in mod intentionat produsele petroliere, acesta risca o pedeapsa cu inchisoare de la sase luni la trei ani.
Locuitorii orasului Simeria, care au casele pe malul raului Streiului Mic, chiar in apropierea Sectiei 1 Cisterna a firmei “Reva”, acuza faptul ca zilnic sunt obligati sa suporte mirosul intepator al produselor petroliere deversate in apa. “Nu putem deschide geamurile. Uneori mirosul e atat de puternic, incat ne ustura nasul la fiecare respiratie”, sustine Ana Solomon.

Cele mai citite

Vreme rea în toată țara, până joi dimineață

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o atenţionare Cod galben de precipitaţii însemnate cantitativ şi intensificări de vânt, valabilă până joi dimineaţa în...

Parlamentul UE aprobă interzicerea produselor fabricate prin muncă forțată

Parlamentul European a aprobat normele care interzic în UE vânzarea, importul și exportul de bunuri fabricate prin muncă forțată, scrie Reuters. Măsura a fost impusă...

Ghidul complet pentru utilizarea responsabilă a camerelor spion

În contextul modern al tehnologiei, camerele spion au devenit un instrument util pentru supravegherea discretă și asigurarea securității personale și a proprietății. Este esențial...
Ultima oră
Pe aceeași temă