Politia si Garda Financiara, pe urmele unei afaceri cu patrimoniul fostelor CAP-uri din Satu Mare

Prefectul de Satu Mare, Radu Bud, a decis sesizarea Inspectoratului Judetean de Politie si a Garzii Financiare in cazul neregulilor inregistrate in ceea ce priveste atribuirea in folosinta gratuita a unui numar de 34 de imobile ce au apartinut ...

Share

Dorin Timonea 0 comentarii

09.06.2005 - 00:00
Prefectul de Satu Mare, Radu Bud, a decis sesizarea Inspectoratului Judetean de Politie si a Garzii Financiare in cazul neregulilor inregistrate in ceea ce priveste atribuirea in folosinta gratuita a unui numar de 34 de imobile ce au apartinut fostelor CAP-uri sau IAS-uri. Potrivit unui act normativ adoptat de Guvern in 2001, imobilele care nu au fost vandute de comisiile de lichidarea a fostelor CAP-uri si au intrat in patrimoniul consiliilor locale urmau sa fie atribuite in folosinta gratuita a unor asociatii ale crescatorilor de animale, persoanelor fizice in varsta de pana la 40 de ani sau persoanelor juridice cu profil de activitate in domeniul zootehnic.
Rezultatele verificarilor realizate de Corpul de Control al Prefecturii releva ca in procesele-verbale de atribuire a celor 34 de imobile (grajduri) au fost mentionate valorile contabile din 1989, cuprinse intre 800.000 lei si un milion de lei, si nu valorile calculate la preturile din anul atribuirii, respectiv 2002. Din actul normativ din 2001 reiese ca, dupa cinci ani de la data atribuirii in folosinta gratuita, imobilele pot fi achizitionate la valoarea de 10% din suma inscrisa in procesul-verbal de predare.
Prin urmare, potrivit prefectului Radu Bud, rezulta ca pentru majoritatea din cele 34 de grajduri vor fi obtinute sume cuprinse intre 80.000 - 100.000 lei, adica "pretul a doi boltari sau doua pachete de tigari". "S-a mai evidentiat faptul ca in multe cazuri nu ar fi fost respectate clauzele din contractul de atribuire", a spus prefectul.
Bud a mai mentionat ca potrivit raportului intocmit de corpul de control, intreaga responsabilitate revine conducerii de la acea vreme a Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala Satu Mare.

Citește totul despre:

Comentarii