11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPNL Cluj incearca sa-l bage pe Marga in Guvern

PNL Cluj incearca sa-l bage pe Marga in Guvern

Fostul ministru al Invatamantului din Guvernul CDR, profesorul universitar clujean Andrei Marga, are mari sanse sa revina in echipa guvernamentala. Presedintele filialei clujene a PNL si, totodata, al Consiliului Judetean, Marius Nicoara, a declarat ca il va sustine pe Marga pentru ocuparea unui post de ministru in viitoarea echipa care va rezulta in urma remanierii.
Deocamdata, nu este clar ce post va ocupa fostul ministru al Educatiei. El ar avea de ales intre doua variante: ori postul de ministru al Educatiei, ori cel de ministru de Externe. In prezent, insa, aceste functii sunt detinute de reprezentanti ai PD, iar daca democratii nu vor accepta redistribuirea acestor portofolii in interiorul coalitiei de guvernare, exista si posibilitatea ca Andrei Marga sa devina succesorul Monei Musca in fruntea Ministerului Culturii si Cultelor.
Marius Nicoara a declarat ca liberalii clujeni au sustinut si in toamna anului trecut desemnarea profesorului universitar in fruntea Ministerului Educatiei si Cercetarii, insa atunci liderii coalitiei de guvernare au decis, din motive de imagine, sa nu includa in echipa guvernamentala nici unul dintre fostii ministri din perioada 1996-2000. Aceasta optica pare sa se fi schimbat, astfel ca Andrei Marga, fost rector al Universitatii “Babes-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca, are sanse sa obtina conducerea unui minister.
In prezent, profesorul universitar este presedintele Consiliului Academic al UBB, o functie despre care se spune ca ar fi fost infiintata special pentru el dupa ce si-a epuizat numarul de mandate ca rector si nu avea cum sa fie reales in aceasta functie. De asemenea, Marga preda filozofie intr-o serie de universitati europene. In PNL, el conduce Comisia pentru Invatamant, iar in toamna anului trecut a refuzat sa candideze pentru un mandat de senator in judetul Bistrita-Nasaud pe listele Aliantei “D.A.”.
Totodata, clujeanul este considerat drept parintele reformelor din domeniul Educatiei intreprinse inainte de revenirea la putere a PSD. Pe atunci, Marga era reprezentantul PNTCD in Guvern. In anul 2000, el a intrat intr-un puternic conflict cu actualul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, pe atunci proaspat primar general al Capitalei.
Dupa ce Basescu s-a referit in termeni critici la situatia scolilor din Bucuresti, Marga a reactionat cu duritate, acuzandu-l pe democrat de demagogie si ca ar fi cheltuit in mod ineficient fondurile alocate pentru modernizarea companiilor din subordinea Ministerului Transporturilor, condus in vremea guvernarii CDR de catre actualul presedinte al Romaniei.
Fostul ministru al Educatiei caracteriza trenurile lui Basescu drept “toalete pe sine”. In epoca, era acut conflictul dintre taranisti si PD, in conditiile in care Basescu provocase criza guvernamentala soldata cu demisia fostului premier taranist Victor Ciorbea. Dupa prabusirea PNTCD din toamna anului 2000, Andrei Marga a fost ales presedinte al acestei formatiuni politice. Mandatul sau nu a durat, insa, decat cateva luni, pentru ca profesorul universitar si-a trimis demisia prin fax, aruncand partidul intr-o criza ce a dus in cele din urma la scindare si la agravarea problemelor cu care se confrunta de cand formatiunea politica a ajuns in afara Parlamentului.
Ulterior, Marga a intrat in PNL, la insistentele fostului presedinte al acestui partid, Teodor Stolojan, care l-a nominalizat pe actualul presedinte al Consiliului Academic al UBB drept varianta liberalilor pentru portofoliul Educatiei. Daca in cele din urma se va materializa aceasta varianta, fostul rector ar urma sa il inlature din functie pe colegul sau de universitate, reprezentantul PD, Mircea Miclea. Acesta a fost o mare surpriza aparuta la formarea Guvernului Aliantei.
Venit din afara scenei politice, Miclea a intrat in randul democratilor chiar in ziua in care a fost nominalizat pentru postul de ministru, la insistentele prietenului sau, Emil Boc, primar al municipiului Cluj-Napoca si presedinte al PD.
Actualul ministru al Educatiei a fost o vreme cancelar al Universitatii “Babes-Bolyai”, in perioada in care Andrei Marga era rector. Cei doi, insa, au intrat in conflict, iar Miclea si-a dat demisia din functia de cancelar si a ramas un simplu cadru didactic la Facultatea de Psihologie. In prezent, el este sustinut cu fermitate de democrati, in conditiile in care este considerat drept unul dintre cei mai buni ministri ai cabinetului Tariceanu.
In cazul in care liberalii insista pentru numirea lui Andrei Marga in fruntea Ministerului Educatiei si Cercetarii, liderii Aliantei ar putea ajunge la o formula de compromis. Acest minister sa fie divizat in doua portofolii, al Educatiei si al Cercetarii, iar posturile de ministri sa revina celor doi profesori universitari clujeni. Varianta numirii lui Marga la Ministerul de Externe ar presupune inlaturarea unui alt reprezentant al PD, Mihai Ungureanu. In acest caz, Ungureanu ar putea deveni ministru al Integrarii Europene, in locul lui Ene Dinga, de asemenea membru democrat, ori ministru al Economiei si Comertului in locul lui Codrut Seres de la Partidul Conservator.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...
Ultima oră
Pe aceeași temă