10.3 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPlatile interbancare, decontate automat

Platile interbancare, decontate automat

Sistemul de decontare automata a platilor este functional si in judetul Constanta. Sistemul reprezinta o schimbare majora in modul de operare al trezoreriilor si al sistemului bancar in general. Este, in acelasi timp, un pas care trebuia facut pentru alinierea la sistemul si la normele europene din domeniu. Principalele sale calitati sunt un grad sporit de viteza si siguranta in piata financiara.

Activitatea de Trezorerie si Contabilitate Publica din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta anunta ca sistemul electronic de decontare inseamna renuntarea la transmiterea informatiei pe suport hartie in favoarea suportului electronic. Ordinele de plata pe care agentii economici si institutiile publice le depuneau in trei exemplare (galben, verde si roz) la ghiseele trezoreriei sau ale bancilor sunt inlocuite cu un singur exemplar de ordin de plata, intocmit cu ajutorul unui program special furnizat gratuit de catre Ministerul Finantelor Publice. Programul, aflat si pe Internet la adresa www.mfinante.ro, permite introducerea si verificarea informatiilor necesare intocmirii unui ordin de plata si asigura editarea unui tipizat care, dupa stampilare si semnare, se prezinta intr-un singur exemplar la trezoreria de arondare sau la banca titulara a contului. Se poate introduce un numar nelimitat de astfel de ordine, asigurandu-se si editarea unui borderou recapitulativ.

Ore-limita

Ordinul de plata prezentat intr-un singur exemplar la ghiseu se vizeaza de catre operator si se introduce in format electronic. El cuprinde informatii despre expeditor si banca expeditoare, destinatar si banca destinatara, despre suma si data prezentarii. Zilnic, in jurul orelor 12.30-13.00, datele introduse se transmit electronic spre nivelul ierarhic superior, care le centralizeaza si le transmite catre Ministerul Finantelor sau catre Centrala Bancara. “Fiecare veriga intermediara in acest lant nu are posibilitatea de a interveni asupra datelor in sensul efectuarii de modificari sau a grabirii circuitului unui anume document”, spune Laurentiu Mateizer, trezorier-sef in cadrul DGFP Constanta. Exista niste ore limita pana la care se pot face aceste transmisii, depasirea lor insemnand decalarea cu o zi a decontarii documentelor aflate in aceasta situatie.

Dovada de plata

La nivelul superior, documentele sosite in timp util intra in procesul de compensare, sunt impartite in functie de destinatie si transmise automat in sens invers catre nivelurile intermediare si mai departe spre cele inferioare, dupa un orar bine stabilit. Trezoreriile sau bancile destinatare primesc si incarca informatia astfel furnizata, dupa care clientii pot dispune de sumele incasate. Pentru toate aceste operatii, trezoreria si bancile elibereaza extras de cont stampilat. Acest extras confera autenticitate exemplarului nr. 2 al ordinului de plata, aflat in posesia agentului economic, si pe care acesta il poate folosi ca dovada a efectuarii platii. Unitatilor bancare si trezoreriilor le este interzisa vizarea exemplarului nr. 2 al ordinului de plata, cu exceptia unor situatii speciale (plati in vama sau de accize la produse minerale).

Trei tipuri

In functie de natura lor, platile se clasifica in patru categorii: plati locale, plati interjudetene, plati de mica valoare si plati de mare valoare. Pentru prima categorie de plati, decontarea se face in aceeasi zi sau cel tarziu a doua zi. Celelalte trei categorii necesita parcurgerea intregului circuit descris anterior, motiv pentru care se pot deconta a doua zi sau cel tarziu a treia zi de la prezentare, deoarece nu toate institutiile participante la Sistemul Electronic de Decontare lucreaza in doua schimburi. Reprezentantii Trezoreriei constantene cred ca, dupa ce sistemul se va stabiliza si fiabiliza, termenele-limita vor fi ajustate, in sensul scurtarii perioadei de decontare.

Cele mai citite

Rusia – Ucraina, ziua 766: Doi morți într-un atac cu drone asupra regiunii Belgorod

Un atac ucrainean cu dronă a făcut doi morţi în regiunea rusă de frontieră Belgorod, în vestul ţării, a informat guvernatorul local, în această...

Boloș. după discuțiile cu agențiile internaționale, în SUA. VIDEO

Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, pentru că investitorii străini au tendinţa...
Ultima oră
Pe aceeași temă