Plajele, grupate pe zone functionale

Problemele legate de plajele litoralului romanesc al Marii Negre nu au fost rezolvate in totalitate. Existenta unui for specializat poate constitui garantia ca sezonul estival 2006 nu va incepe cu stangul. Membrii Cosiliului National al Zonei ...

Share

Constanta Cantaragiu 0 comentarii

01.02.2005 - 00:00
Problemele legate de plajele litoralului romanesc al Marii Negre nu au fost rezolvate in totalitate. Existenta unui for specializat poate constitui garantia ca sezonul estival 2006 nu va incepe cu stangul. Membrii Cosiliului National al Zonei Costiere s-au intalnit pentru a discuta pe marginea mai multor acte legislative ce au ca obiect plajele. Simion Nicolaev, directorul Institutului "Grigore Antipa" din Constanta, a declarat ca discutiile s-au axat pe gospodarirea integrata a zonei costiere, utilizarea plajelor turistice si modalitatea de trecere a acestora din administrarea Autoritatii pentru Gospodarirea Apelor in cea a Directiei "Dobrogea-Litoral". "S-a discutat despre un nou concept in ceea ce priveste gruparea functionala a zonelor de coasta. S-a creat o zona costiera delimitata si gestionata strict, aflata in domeniul public al statului, una de protectie care are ca limita zona protejata si se intinde pana la cumpana apelor si zona marina, ce se intinde pana la 200 de mile in larg", a declarat Nicolaev. O ampla dezbatere a fost prilejuita de modalitatea de atribuire a plajelor celor ce urmeaza sa le utilizeze.

In coada de peste

Guvernul este cel care trebuie sa elaboreze un act normativ prin care se va reglementa modul de atribuire a plajelor de pe litoral. Conducerea Directiei Apelor Romane "Dobrogea-Litoral" (DADL) a gandit o strategie cu privire la acest aspect. Cu mai mult timp in urma, Ionel Manafu, directorul DADL, a depus la Ministerul Mediului toata documentatia necesara elaborarii unui act normativ prin care sa se faca definitiv ordine in ceea ce priveste termenii contractuali care reglementeaza atribuirea plajelor. Gandirea era ca suprafete mari de plaja sa fie concesionate unor agenti economici, pe perioade mari de timp, in asa fel incat sa se permita recuperarea eventualelor investitii. Concesionarii ar putea, in conditiile prevazute de lege, sa subinchirieze suprafete de plaja. Marea problema ar fi, in opinia lui Manafu, capacitatea agentilor economici de a se ocupa de ingrijirea suprafetelor concesionate la standardele impuse de Ministerul Mediului, aliniate la cele europene.
Consiliul National al Zonei Costiere a fost largit prin cooptarea reprezentantilor Inspectoratului Teritorial in Constructii, institutie ce are responsabilitati in supravegherea respectarii regimului constructiilor, Agentiei de Dezvoltare pentru Zona Sud-Est si ai Agentiei Regionale de la Galati.

Citește totul despre:

Comentarii