11.5 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialPetrecere cu fratele presedintelui Kennedy

Petrecere cu fratele presedintelui Kennedy

Recunoscut drept “carciuma” a artistilor si a studentilor, “Carul cu bere” ar putea fi numit si “Carul cu amintiri”, printre clientii sai fideli din anii de inceput aflandu-se Cosbuc, Caragiale, Goga, St. O. Iosif. In perioada interbelica, erau renumite mesele rezervate de marele actor Costache Antoniu, care petrecea la “Carul cu bere” impreuna cu alti actori indragostiti de atmosfera pitoreasca a localului si de meniul sau unic, servit de cel mai amabil si fidel personal. Iar veselia revelioanelor care se organizau aici a ramas in amintirea vechilor clienti si a chelnerilor de odinioara.

Clienti celebri

Traditia meselor rezervate la “Carul cu bere” este pastrata si in ziua de astazi, cand actorii de la Teatrul de Comedie, in frunte cu directorul teatrului, actorul George Mihaita, vin aici dupa cate o premiera de succes. Asa cum in anii '70 obisnuiti ai berariei erau, in mod frecvent, neuitatii actori Amza Pellea, Silviu Stanculescu, Cornel Vulpe, Anca Pandrea, Iurie Darie si “impatimitul” Florian Pittis, zis “Motu' Pittis”, care are si insigna de “Carul cu bere”. Despre ei si despre alti clienti de exceptie care veneau la “Carul cu bere” atrasi de faima lui unica isi mai aminteste, astazi, dupa trei decenii, cel mai vechi chelner, inca activ, de la “Carul cu bere”, dl Ion Botescu.
“Printre celebritatile care au trecut pragul la “Carul cu bere” si pe care am avut onoarea sa le servesc se numara senatorul american Edward Kennedy, fratele presedintelui SUA, John Kennedy. El a venit la noi in 1974 si a ciocnit o halba de bere cu toti cei care se aflau la mese. De asemenea, celebrii actori francezi Jean Marais si Jean-Paul Belmondo se numara printre cei pe care i-am servit la masa, in anii '70″.

Sampanie si dans

In urma cu trei decenii, dupa cum isi aminteste dl Ion Botescu, la “Carul cu bere”, de Revelion, lumea petrecea cu multa veselie. La miezul noptii sticlele de sampanie se deschideau, nu doar pe mesele clientilor, ci si in bucataria localului. Se dansa “in nestire”, intr-o atmosfera de veselie pe care dl Botescu nu o mai regaseste acum. “Oamenii stiau sa-si impartaseasca bucuria cu sinceritate, cu toata lumea, chiar daca nu se cunosteau intre ei. Adesea, cantau la noi Marcel Budala, Radu Simion sau fratii Patrascu, neintrecuti artisti de muzica populara. Printre preparatele traditionale din porc, caltabosii, carnaciorii oltenesti si un fel de cremvursti, care se serveau cu hrean, erau specialitatile carmangeriei de la “Carul cu bere”, care astazi nu mai exista. Mesterii nostri carmangieri au luat cu ei pe lumea cealalta secretele de preparare. De asemenea, erau renumite si nelipsite buletele din cascaval si cele din cartofi, ca si ciorba de burta, care a revenit in meniul actual.”

Simboluri si traditie

Situat pe strada Stavropoleos, la nr. 3-5, cu Biserica Stavropoleos in partea dreapta si cu CEC-ul in stanga, foarte aproape de Muzeul de Istorie, “Carul cu bere” este un loc in care romanii se simt “ca acasa”. Iar strainii care vin aici afla, cu uimire, ca in Romania exista un asemenea local, in cea mai buna traditie germana, cu ornamentatie baroca in stil gotic.
Cel care a ridicat “Carul cu bere”, Niculaie Mircea, provenea din Ardeal, din comuna Cata, judetul Tarnave, si era pastrator al celor mai bune traditii de cinste si de munca harnica. La intrarea in berarie se pot vedea siluetele din fier forjat ale unui cocos si ale unei pisici, care simbolizeaza Harnicia (celui care se scoala devreme dimineata) si Perspicacitatea (ca aceea a pisicii) a muncii. Iubitor al ardelenilor sai si milostiv fata de cei saraci, Niculaie Mircea asigura studentilor veniti la studii din Ardeal o masa calda gratis, daca aratau carnetul de student. Acest obicei se incearca a fi reactualizat in prezent, dar numai pentru studentii bucuresteni care au cele mai bune note.
Traditie la “Carul cu bere” este si meniul alcatuit din mici si bere de foarte buna calitate. Garantie pentru calitatea berii este insusi Mos Ghita, batranul pivnicer, neintrecut in ale meseriei, imortalizat intr-o statueta care il prezinta cu felinarul in mana, chiar langa usa dupa care se aflau treptele catre beciul cu bere, pe care doar el il cunostea pana in cele mai ascunse cotloane.
Ctitorie de la 1899 a berarului Niculaie Mircea, “Carul cu bere” este cea mai veche, mai ornamentata si mai renumita berarie din Romania. Menit sa aduca acel strop de veselie care ramane in inima clientului, “Carul cu bere” sarbatoreste in acest an intrarea intr-un nou si fructuos parteneriat. Timp de 10 ani de aici inainte, sub deviza, restaurata, dupa decenii, pe una dintre boltile localului, “Prin credinta si vointa lui Dumnezeu, toate se indeplinesc”, la “Carul cu bere” reinvie adevarata traditie. Dupa o lupta temerara in justitie, inceputa in 1990, ing. Nicolae Mircea, nepotul ctitorului Niculaie Mircea, a readus “Carul cu bere” in proprietatea familiei si, incepand cu 2006, prin asociere cu Dragos Petrescu, de la City Grill, reinnoada firul istoriei la “Carul cu bere”.

Cele mai citite

Cum hidroizolația poate face diferența între o iarnă sigură și o primăvară ușoară pentru locuința ta

O dată cu trecerea iernii și venirea primăverii, proprietarii de case și constructorii se gândesc la moduri de a proteja locuințele de umiditate și...

Tendințe de Culori și Materiale pentru 2024: O Privire Asupra Designului Interior

Anul 2024 aduce o schimbare notabilă în preferințele de culori și materiale în lumea designului interior, reflectând o nevoie crescândă de confort, sustenabilitate și...

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă