16.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialPeste 1.000 de persoane au luat parte la hramul Catedralei Romano-Catolice

Peste 1.000 de persoane au luat parte la hramul Catedralei Romano-Catolice

Peste o mie de credinciosi romano-catolici din Romania, dar si din Ungaria, au venit, ieri, la Alba Iulia, pentru a participa la hramul Catedralei Romano-Catolice si la comemorarea unui sfert de secol de la moartea episcopului Marton Aron, protectorul lacasului si al Arhidiecezei de Alba Iulia. La eveniment au fost prezenti si vicepremierul Marko Bela, fostul prim-ministru al Ungariei, Viktor Orban, precum si Vilmos Szabo, secretar de stat pentru problemele maghiarilor de dincolo de frontiere, precum si toti episcopii catolici din Romania si reprezentantii Bisericilor istorice maghiare din Transilvania.
Ceremonia religioasa a fost oficiata de Erdo Peter, cardinal de Esztergom si arhiepiscop de Budapesta, la slujba participand peste 100 de preoti romano-catolici si toti episcopii romano-catolici din Romania. De asemenea, la eveniment a participat si o delegatie a Arhiepiscopiei Ortodoxe de Alba Iulia, condusa de Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhipiscopul Ortodox de Alba Iulia, fiind prezent, de asemenea, si Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice, Lucian Muresan.
Viktor Orban a sosit in judetul Alba joi dimineata, cu un elicopter care a aterizat in municipiul Sebes, iar de aici fostul premier maghiar a plecat cu un autoturism spre Alba Iulia. Pe tot parcursul vizitei, el a fost inconjurat de membrii escortei sale si nu a dorit sa ofere nici o declaratie presei.
In schimb, vicepremierul Marko Bela a evocat personalitatea episcopului Marton Aron. “Astazi (ieri Ð n.r.) a fost un eveniment sarbatoresc, care este un exemplu de urmat pentru noi toti. Ne amintim de episcopul Marton Aron, care si-a ridicat cuvantul impotriva intolerantei. A reusit sa slujeasca si biserica si comunitatea in acelasi timp”, a spus vicepremierul. El a adaugat ca nu a discutat probleme diplomatice cu fostul prim-ministru magiar.
Marton Aron a fost singurul episcop maghiar romano-catolic din Transilvania care a sustinut cauza evreilor si a contribuit la salvarea a mii dintre ei, mobilizand maghiarii in acest sens. Tot ieri, la Alba Iulia, a fost deschis un muzeu in memoria episcopului si a fost prezentat un automobil de epoca, piesa care a apartinut fostului ierarh. Pentru faptele sale si contributia adusa la dezvoltarea Diecezei Romano-Catolice de Alba Iulia, episcopul a fost canonizat.
Gyorgy Jakubinyi, Arhiepiscop Romano-Catolic de Alba Iulia, a instiintat printr-o circulara, parohiile ca festivitatile din acest an au o semnificatie aparte, ca urmare a comemorarii a 25 de ani de la moartea fostului episcop Marton Aron.
Comemorarea religioasa a coincis si cu praznicul Sf. Mihail, care este protectorul Arhidiecezei de Alba Iulia, dar si cu “Veni Sancte”, respectiv inceputul de nou an academic al Institutului Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia.

Cele mai citite

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

Premierul Poloniei Donald Tusk are pneumonie. Cum îi va fi afectată agenda politică

Premierul polonez Donald Tusk îşi va restrânge apariţiile publice în următoarele zile după ce a fost diagnosticat cu pneumonie, a anunţat joi biroul său...

De ce să alegi călătoria cu autobuzul sau autocarul de la Bucureşti la Chişinău?

Călătoria cu autobuzul sau autocarul de la București la Chișinău poate fi o opțiune excelentă pentru cei care caută o modalitate confortabilă și accesibilă...
Ultima oră
Pe aceeași temă