6.9 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024
AcasăSpecialPericol de inundatii in zece judete din Transilvania

Pericol de inundatii in zece judete din Transilvania

Prefecturile din zece judete din Transilvania au primit avertizari meteo speciale din partea Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor (MMGA), privind producerea unor posibile inundatii.
Este vorba despre Maramures, Satu Mare, Cluj, Bihor, Sibiu, Alba, Mures, Arad, Timis si Hunedoara, zone in care precipitatiile pot atinge 25 de litri pe metrul patrat. Fenomene hidrologice periculoase – chiar depasiri ale cotelor de inundatie – vor avea o intensitate mai mare pe raurile din judetele Caras-Severin, Harghita, Covasna si Sibiu.
In prima parte a saptamanii se estimeaza depasiri ale cotelor de inundatie pe cursurile superioare ale raurilor Timis, Caras si Barzava, precum si pe afluenti ai acestora – Raul Alb, Bistra, Garliste, Cernovat, Vicinic, Fizes.
Spre sfarsitul saptamanii sunt asteptate depasiri ale cotelor apelor in bazinele Viseu, Iza, Tur, pe cursurile raurilor Somes, Crasna, Barcau, Crisuri, Mures si afluentii acestora, precum si pe cursurile raurilor Timis, Bega, Barzava, Caras si Trotus.
Cei care locuiesc in zonele “vulnerabile” – definite de oficialii Ministerului Mediului ca fiind cele situate pe albia raurilor Ð au fost sfatuiti sa isi faca rost de saci cu nisip sau sa isi baricadeze ferestrele cu sipci din lemn sau cu “orice altceva”, pentru a evita un dezastru.
Ploile torentiale, vantul puternic, scurgerile de pe versanti, baltirile si alunecarile de teren, dar si subdimensionarea retelei de canalizare si revarsarea unor rauri au provocat inundatii, la sfarsitul lunii aprilie, in aproape jumatate din judetele tarii, fiind inregistrate pagube importante, dar si moartea unei persoane si disparitia alteia.

Cele mai citite
Ultima oră
Pe aceeași temă