9.8 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024
AcasăSpecialPadure comunala gestionata cu scandal la Josenii Bargaului

Padure comunala gestionata cu scandal la Josenii Bargaului

Un adevarat scandal a izbucnit, miercuri dimineata, intre locuitori din Josenii Bargaului (judetul Bistrita-Nasaud) si primarul comunei, Todorel Ciotmonda (PSD). Acesta este acuzat de localnici ca, in cardasie cu alesii locali, exploateaza abuziv padurea comunala, in suprafata de aproximativ 3.000 de hectare.
Mai multi membri ai unei asociatii a proprietarilor de padure din Josenii Bargaului s-au adunat in fata Primariei pentru a astepta o delegatie de la Prefectura care sa clarifice impreuna cu ei problemele din comuna.
Reprezentantii autoritatilor judetene au fost trimisi la fata locului de prefectul Szilagyi Ioan (UDMR) care i-a primit, marti, in audienta, pe satenii nemultumiti.
Eugen Nat, membru in Asociatia proprietarilor de padure din Josenii Bargaului, a declarat ca oamenii sunt nemultumiti de faptul ca nimeni din Consiliul Local nu i-a informat pe oameni referitor la felul in care se exploateaza aceasta suprafata impadurita. “Am aflat ca se taie abuziv padurea si ne-am deplasat la fata locului. Erau cioate acoperite cu cetina, ascunse. Am intrebat padurarul cine a taiat si ne-a aratat un tabel cu cetateni si, cand am citit numele, ne-am dat seama ca majoritatea erau morti”, a spus Nat.
Localnicii au incercat, pana acum, de doua ori sa ceara explicatii primarului si alesilor locali care, insa, potrivit oamenilor, au evitat sa dea ochii cu ei la cele doua adunari satesti organizate pana acum. “Ne ducem la caminul cultural si asteptam ca prostii sa vina cineva si nu vine nimeni. Isi bat joc de noi, asta fac. Noi vrem pur si simplu sa ne dea noua padurea sa o administram pentru oameni, prin asociatia noastra, nu sa o fure ei cot la cot cu hotii si sa nu lase nimic in urma lor”, a declarat unul dintre sateni, Petru Sorceanu.
Un alt localnic nemultumit, Leon Baciu, a afirmat ca printr-o hotarare a Consiliului Local Josenii Bargaului s-a aprobat alocarea a cate 4 metri cubi de lemne locuitorilor comunei cu venituri mici, insa consilierii au profitat de decizia luata chiar de ei si au taiat fiecare cate 15 metri cubi.
In replica, primarul comunei, Tudorel Ciotmonda, a declarat ca nu are nimic impotriva ca padurea sa fie administrata de asociatia din care fac parte localnicii, insa a mentionat ca nu exista inca un cadru legal care sa le permita acest lucru. Referitor la faptul ca ar fi ajutat hotii sa fure lemne din padurea satului, edilul a negat orice acuzatii.
Reprezentantii Prefecturii i-au sfatuit pe oameni sa depuna plangeri la Politie si Parchet pentru toate abuzurile pe care le-au semnat si sa se adreseze instantei daca doresc sa-si administreze padurea intr-o alta forma asociativa.

Cele mai citite

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Dosar de corupție la nivel înalt în Rusia: unul din adjuncții ministrului rus al apărării a fost arestat

Un adjunct al ministrului rus al apărării, Timur Ivanov, a fost arestat pentru presupusă corupţie, a anunţat marţi Comitetul de Anchetă rus, notează AFP,...

Protejarea pădurilor din Ilfov este piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov

Înscrisă ca amendamente la noul Cod Silvic, protejarea pădurilor din Ilfov împotriva exploatărilor comerciale, piatra de temelie a viitoarei Centuri Verzi București-Ilfov, a fost...
Ultima oră
Pe aceeași temă