Opt localitati izolate din Constanta vor avea telefon

Caravana Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii a ajuns ieri la Constanta, pentru a informa furnizorii de servicii de comunicatii electronice si servicii postale din intreaga regiune de S-E a tarii. Presedintele ANRC, Dan Cristian ...

Share

Cristian Hagi 0 comentarii

25.06.2005 - 00:00
Caravana Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii a ajuns ieri la Constanta, pentru a informa furnizorii de servicii de comunicatii electronice si servicii postale din intreaga regiune de S-E a tarii. Presedintele ANRC, Dan Cristian Georgescu, afirma ca in acest moment piata functioneaza, exista concurenta, dar sunt multi operatori care au probleme legate de programul de investitii si sunt probleme intre operatorii mici si mari. "Cei 3.000 de operatori din piata liberalizata au nevoie de reguli", spune Georgescu. Preocuparea Autoritatii se indreapta acum spre segmentul "cu amanuntul" - a subliniat si vicepresedintele ANRC, Alexandrina Hartan.

Preturile, mai mici

In prezent, exista 61 de furnizori activi de telefonie fixa, dintre care sase in Constanta. La nivel national, la sfarsitul anului trecut, erau inregistrati 4.389.082 abonati. Traficul total a fost de 8,82 miliarde de minute. La aceeasi data, numarul abonatilor de telefonie mobila era de 10.215.388, ceea ce inseamna o rata de penetrare de 47,12%. Presedintele ANRC spune ca spera ca aceasta rata sa ajunga, la sfarsitul lui 2005, la circa 12 milioane, ceea ce ar insemna un procent de penetrare de 60%, pentru ca in 2008-2009 sa ajunga la 80%. In prezent, exista 65 de furnizori autorizati, dar numai patru activi.
Dan Cristian Georgescu spune ca una dintre preocuparile ANRC este stabilirea tarifelor de interconectare atat pentru retelele fixe, cat si pentru cele mobile. Miscarile de pe piata telefoniei vor duce si la scaderea tarifelor. Una dintre principalele modalitati este si concurenta intre operatori. "Exista semnale ca, pana la sfarsitul anului, Cosmorom se va pune pe picioare, ceea ce este un lucru imbucurator, pentru ca adevarata concurenta vine de la existenta a cel putin trei operatori", afirma Georgescu. Concurenta va duce si la scaderea preturilor de conectare la internet, pe piata existand acum 515 furnizori activi.

Telefoane la sate

ANRC vrea ca fiecare roman, indiferent de zona unde locuieste, sa aiba acces la telefonie. In acest sens, si in 2005 continua instalarea de telecentre si telefoane publice cu plata in localitatile cu grad scazut de telefonizare. In Constanta sunt 8 astfel de localitati eligibile, iar in Tulcea 12. Pentru a fi dus la bun sfarsit, acest program trebuie sa fie sustinut si de autoritatile locale, prin punerea la dispozitie a bazei materiale, dar mai ales de operatorul de telefonie, care de multe ori refuza sa investeasca in astfel de telecentre, preferand sa fie amendat.

Citește totul despre:

Comentarii