16.8 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialOamenii sunt ajutati sa aiba adapost si sa invete meserie

Oamenii sunt ajutati sa aiba adapost si sa invete meserie

Persoanele cu probleme de sanatate mintala pot beneficia de locuinte in cadrul unui proiect derulat de Primaria Sectorului 4 si Fundatia “Estuar”.
Pentru desfasurarea proiectului, Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei a acordat o finantare in valoare de peste 900 de milioane de lei.

"Prin acest proiect, unic in tara, se ofera persoanelor asistate siguranta, suport moral, precum si asistenta casnic-administrativa, programul fiind un model functional de reinsertie sociala a persoanelor marginalizate din cauza bolii psihice”, a precizat Adrian Inimaroiu, primarul sectorului 4. Beneficiarii sunt sase adulti cu probleme de sanatate mintala, cu handicap de gradul II, care sunt sustinuti si incurajati permanent in demersurile lor de reintegrare sociala si profesionala.
Locuintele protejate puse la dispozitia persoanelor asistate din sectorul 4 sunt compuse din doua apartamente confort I, fiecare apartament avand cate patru camere dotate cu tot necesarul unei vieti casnice obisnuite. Locatarii, fosti pacienti ai spitalelor de psihiatrie, provin din medii socioprofesionale diferite: un inginer, un medic generalist, un operator calculator, un topograf, doi muncitori. Activitatea lor zilnica este coordonata de o echipa formata din doi asistenti sociali, special pregatiti astfel incat timp de opt ore pe zi sa poata rezolva diferitele probleme care pot sa apara, iar pentru urgente locatarii pot suna la un telefon la care li se raspunde nonstop.
Convietuirea intr-un astfel de mediu, cu supraveghere specializata, i-a ajutat pe beneficiari sa-si imbunatateasca relatiile cu propriile familii, sa-si faca noi prieteni. S-au creat chiar relatii de cuplu care pot duce la intemeierea unor familii. De altfel, trei dintre locatari si-au construit o relatie de lunga durata cu parteneri stabili. Pe de alta parte, relatia cu vecinii a cunoscut o schimbare semnificativa, locatarii fiind considerati membri activi ai comunitatii si nu "nebunii din bloc”. Beneficiarii locuintelor au invatat noi mestesuguri, formand o echipa care realizeaza obiecte ornamentale: cusaturi artizanale, modelari in lemn, tapiserii etc. Lucrarile lor au fost expuse la expozitii organizate cu ocazia diferitelor evenimente. In prezent echipa se perfectioneaza prin cursurile saptamanale in confectionarea lumanarilor ornamentale.
Acesti oameni ar fi si mai puternic motivati in ceea ce fac daca expozitiile organizate cu obiectele lucrate de ei ar fi cu vanzare sau le-ar putea comercializa prin diversi agenti economici.

Cele mai citite

Pensionarii primesc cadou de Paști de la Guvern. Vor primi banii în avans

Guvernul a adoptat în şedinţa de joi hotărârea care permite plata pensiilor înaintea sărbătorilor de Paşti, a declarat prim-ministrul Marcel Ciolacu, subliniind că demersul...

Ciolacu laudă candidații PSD la funcții de primar. Au “ambiția de a face lucruri”

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, anunță candidații PSD la funcții de primar în municipiul București, lăudându-i pentru faptul că au "ambiția de a face lucruri". Este...

JT Grup Oil anunță lansarea unei oferte publice de vânzare inițială a 10.000.000 acțiuni ordinare noi emise în urma unei operațiuni de majorare a...

JT Grup Oil S.A., companie ce activează pe piața distribuției de carburanți și dezvoltatorul celui mai nou terminal privat de produse petroliere din România...
Ultima oră
Pe aceeași temă