4.9 C
București
vineri, 19 aprilie 2024
AcasăSpecialO mie de locuri fara taxa

O mie de locuri fara taxa

Inscrierile pentru sustinerea examenului de admitere la una din facultatile Universitatii constantene "Ovidius” au inceput deja pe data de 14 iulie si se vor termina pe 21 iulie. Perioada de sustinere a probelor este cuprinsa intre 22 si 28 iulie.
Conform declaratiilor rectorului universitatii, prof. Victor Ciupina, pentru aceasta sesiune sunt scoase la concurs 1.327 de locuri la forma de invatamant fara taxa si alte 3.296 de locuri la forma de invatamant cu taxa, din care 1.305 sunt pentru invatamantul la distanta si cu frecventa redusa.
La unele facultati si specializari admiterea se poate face pe baza unui concurs de dosare, iar altele prin sustinerea a uneia sau a doua probe scrise sau practice.
Rectorul Victor Ciupina a mai precizat ca numarul de locuri care a fost aprobat de catre Ministerul Educatiei si Cercetarii este egal cu cel aprobat pentru sesiunea din vara anului 2004. Astfel, la specializarea Limbi moderne aplicate, universitatea dispune de 60 de locuri la forma de invatamant la zi cu taxa, la Limbi moderne si literaturi de cate 100 de locuri la formele fara taxa, cu taxa si ID (invatamant la distanta) si IFR (invatamant cu frecventa redusa), iar la Facultatea de Istorie si Stiinte Politice au fost scoase la concurs 40 de locuri fara taxa, 60 cu taxa si alte 60 la ID si IFR. La Biologie au fost repartizate 30 de locuri fara taxa si 45 cu taxa, la Stiinta Mediului 20 fara taxa si 30 cu taxa, la Geografie 25 fara taxa si 37 cu taxa, la Asistenta Farmacie 5 locuri fara taxa si 7 cu taxa, iar la Asistenta Medicala 3 locuri fara taxa si alte 4 la taxa.

Medicina ramane printre cele mai costisitoare facultati

Pentru Facultatea de Medicina Generala, Universitatea "Ovidius” a repartizat aproximativ 200 de locuri pentru forma de invatamant la zi cu si fara taxa.
Rectorul universitatii, prof. Victor Ciupina, a declarat ca taxele percepute pentru forma de invatamant cu taxa sunt, conform ordinelor Ministerului Educatiei si Cercetarii, aproximativ egale cu subventia pentru un student care a ocupat un loc fara taxa. Facultatea de Medicina se afla in topul celor mai costisitoare facultati, alaturi de Fizica, Arte si Chimie. Astfel, un absolvent care doreste sa devina medic va trebui sa achite, anual, taxe in valoare de peste 30 de milioane lei vechi. La Facultatea de Arte taxele variaza intre 15 si 20 de milioane lei vechi.

Inscrierea la examen

Cat despre taxa de inscriere la concursul de admitere, rectorul Victor Ciupina a declarat ca variaza in functie de felul si numarul probelor sustinute la concurs. Taxele de inscriere variaza intre 500 si un milion de lei vechi.
Rectorul universitatii a mai precizat ca anul acesta au mai fost autorizate si alte cateva specializari de licenta. Este vorba despre Asistenta Sociala din cadrul Facultatii de Psihologie si Stiinte ale Educatiei, specializarea de Marketing din cadrul Facultatii de Stiinte Economice, cea de Autovehicule Rutiere, forma de invatamant cu frecventa redusa din cadrul Facultatii de Mecanica Industriala si Maritima, precum si specializarea de Educatie Fizica si Sport, forma de invatamant cu frecventa redusa, din cadrul facultatii cu acelasi nume.
"Bobocii” de anul acesta vor urma un traseu educational diferit de cel practicat pana acum deoarece, incepand cu anul universitar 2005-2006, vor urma cele trei cicluri: licenta, masteratul si doctoratul.

Cele mai citite

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Urzicile: Delicii Verzi Pline de Nutrienți și Beneficii pentru Sănătate

Urzicile, deși adesea evitate din cauza proprietăților lor iritante la contactul cu pielea, sunt o sursă valoroasă de nutrienți și au numeroase beneficii pentru...

Părerea românilor despre cazinourile pe bani reali

În momentul de față se discută foarte mult la nivel național despre cazinouri și platforme care oferă jocuri pe bani reali. Operatorii de jocuri...
Ultima oră
Pe aceeași temă