13.2 C
București
vineri, 29 martie 2024
AcasăSpecialO mare deziluzie pentru cetateni...

O mare deziluzie pentru cetateni…

Palatul Justitiei constantene, noul sediu in care au fost mutate cele trei instante, nu a rezolvat problema aglomeratiei. Oamenii se plang ca salile sunt prea mici, iar asteptarea devine o adevarata proba olimpica avand in vedere ca pe hol nu exista nici macar o banca. Cei mai indrazneti se asaza pe scari, ca la gara. Inca de la prima prezentare a sediului, avantajele constructiei se refereau numai la justitiabili. Astfel, Anton Fuduli, presedintele Curtii de Apel Constanta, a declarat ca avantajele noului Palat al Justitiei constau in faptul ca institutia, deosebit de importanta pentru justitiabili, se afla situata in centrul orasului si beneficiaza de toate avizele de functionare necesare, de mobilier nou si aparatura tehnica de ultima generatie, ceea ce implicit va asigura conditii decente pentru infaptuirea actului de justitie. La capitolul dezavantaje au fost trecuti “clientii”. Institutia nu are decat sase sali de sedinta de judecata, destul de mici si putine la numar pentru cerintele actuale. Totodata, prin pozitionarea acestuia, traficul rutier in zona a devenit aproape imposibil.

Sali mici si timp pierdut

Conform planurilor, doua dintre acestea au o suprafata de 107 metri patrati fiecare, doua sunt de cate 72 de metri patrati, iar alte doua de 54 de metri patrati fiecare. La doar cateva zile de la prima sedinta in noul sediu al instantelor constantene, magistratii spuneau ca pentru a se evita aglomeratia sedintele de judecata se vor desfasura in doi timpi. Se pare insa ca aceasta metoda nu functioneaza. Chemati la ora 10.00, martorii, victimele si inculpatii sunt tinuti in picioare cel putin patru ore pana cand dosarul este strigat de judecatori. Cu toate acestea, cladirea, al carei cost final a fost de 190 de miliarde de lei, are o suprafata de 1800 de metri patrati. Cum era de asteptat, o mare suprafata este ocupata de birouri. Totusi paradoxul il reprezinta holul institutiei. Proiectat in timp ce Tribunalul si Judecatoria functionau intr-un fost depozit de carti, aproape jumatate din spatiul Palatului Justitiei constantene este ocupat de un luminator, situatie identica cu sediul Inspectoratului Teritorial de Munca, unde angajatii se planga de lipsa de spatii. Totodata, o atentie deosebita a fost acordata de constructori si arestatilor. Astfel, ei nu vor mai sta inghesuiti asa cum se intampla la sediul de pe bulevardul I.C. Bratianu, ci vor beneficia de mai multe boxe luminoase prevazute cu bancute si calorifer care le va asigura caldura pe timpul iernii. In momentul de fata, conditii mult mai bune decat cei care sunt nevoiti sa astepte pe hol.

Cele mai citite

Toți cei 45 de pasageri dintr-un autobuz și-au pierdut viața într-un accident în Africa de Sud

Aproape toţi pasagerii dintr-un autobuz, 45 de persoane, şi-au pierdut viaţa joi în Africa de Sud într-un accident rutier grav, după ce vehiculul în...
Ultima oră
Pe aceeași temă