12.2 C
București
joi, 25 aprilie 2024
AcasăSpecialO infracţiune pe zi, la graniţa cu Bulgaria

O infracţiune pe zi, la graniţa cu Bulgaria

În ianuarie, poliţiştii de frontieră constănţeni au confiscat mărfuri de contrabandă şi alte bunuri în valoare de un milion de lei.

Fenomenul infracţional le dă de furcă poliţiştilor de frontieră constănteni. Deşi, potrivit raportului de activitate pe ianuarie 2011, media din acest an se situează sub media realizată anul trecut în ceea ce priveste trecerile ilegale şi traficul cu maşini furate, situaţia s-ar putea inversa în perioada următoare, dat fiind că suntem abia la început de an. De altfel, potrivit oamenilor legii, numărul persoanelor care au trecut prin vămile constănţene aproape că s-a dublat în 2010 comparativ cu 2009, trend ce va continua şi în acest an. O situaţie similară o întâlnim şi în ceea ce priveşte tranzitul de autoturisme, situaţie în care estimările privind fenomenul infracţional la frontiera cu bulgarii nu pot decât să indice o creştere a ilegalităţilor.

România si Bulgaria sunt pur şi simplu asaltate în ultimii ani de traficanţii de tot felul care încearcă să introducă diverse bunuri în spaţiul UE. Revenind la raportul pe luna ianuarie 2011, poliţiştii de frontieră constănţeni au constatat 187 de evenimente, cu tot atâtea persoane implicate, din care 31 de infracţiuni, cu 31 de autori, în ceea ce priveşte încălcarea regimul juridic al frontierei şi alte prevederi legale. Altfel spus, în fiecare zi se constată o ilegalitate. Oamenii legii au aplicat în aceste condiţii 156 de contravenţii, valoarea totală a sancţiunilor contravenţionale fiind de 55.290 lei. În ianuarie au fost descoperite două cazuri de trecere ilegală a frontierei, în urma cărora doi cetăţeni români şi un afgan s-au ales cu dosare penale. În acelaşi timp, au fost depistate patru infracţiuni de fals şi uz de fals, cu trei români şi un bulgar. Poliţiştii de frontieră au descoperit şi sancţionat şi două infracţiuni la regimul armelor şi muniţiilor, cu doi cetăţeni români, şi alte 12 cazuri de contrabandă, trafic cu produse contrafăcute şi maşini furate. Valoarea estimată a tuturor bunurilor reţinute de către poliţiştii de frontieră în cursul lunii ianuarie 2011 este de 1.008.456 lei.

Maşini furate de un million de euro

Traficul de călători prin punctele de frontieră constănţene a crescut anul trecut cu 82% faţă de cel din 2009, cel al mijloacelor de transport crescând cu 61%. Pe linia combaterii traficului cu auto furate, anul trecut au fost indisponibilizate 64 de autoturisme furate din state ale UE, cu o valoare totală de 4.418.000 lei. La acest capitol se poate spune că poliţiştii de frontieră constănţeni au depăsit „planul” pentru că maşinile indisponibilizate anul trecut la malul mării reprezintă 23% din totalul autoturismelor furate descoperite în întreaga ţară. Pe linia migraţiei ilegale, în 2010 au fost înregistrate 32 dosare penale pe numele a 53 de persoane.

Cele mai citite

Marcel Ciolacu vrea să-i recompenseze pe elevii români care au performat la Concursul Internaţional “National Space Society – NASA Space Settlement Contest”

Premierul Marcel Ciolacu i-a felicitat pe elevii români premiaţi la Concursul Internaţional "National Space Society - NASA Space Settlement Contest", el afirmând că aceştia...

Tânărul ce dispăruse acum zece zile în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit și scos din apă

Tânărul dat dispărut, în urmă cu zece zile, în acumularea de la Sântămăria Orlea, de lângă Haţeg, a fost găsit şi extras din apă...

Ocolul Bucureștiului în 30 de zile

Coaliția PSD-PSD a făcut un ocol de treizeci de zile pentru a ajunge de unde a plecat. “Și mă ocoli...” – vorba bancului. Dar...
Ultima oră
Pe aceeași temă