27.2 C
București
marți, 16 aprilie 2024
AcasăSpecialO dubla sarbatoare in Banat

O dubla sarbatoare in Banat

Sa ne amintim, fiind vorba despre cercetarea lui Dimitrie Vatamaniuc asupra operei lui Ioan Popovici-Banateanu, ca G. Calinescu o socotea, la timpul sau, “eminenta”, iar pe prozatorul banatean l-a catalogat ca pe un “realist solid, congener lui Ion Slavici, care studiaza cu multa complexitate viata breslasilor lugojeni”. Este intr-adevar remarcabila staruinta lui Vatamaniuc de a continua cu tenacitate pana la capat si biografia eminesciana, dar depunand aceeasi darzenie si in relevarea primei editii Ioan Popovici-Banateanu, reeditata acum la Timisoara, in Editura “Marineasa”, in ingrijirea criticului Cornel Ungureanu.
Noua editie a fost lansata recent la Filiala din Timisoara a Uniunii Scriitorilor, momentul sarbatoresc fiind dublat si de omagierea vrednicului cercetator Dimitrie Vatamaniuc, la implinirea varstei de 85 de ani. O dubla sarbatoare deci, care in mediu cultural de la granita de vest a tarii capata o insemnatate deosebita.
In ceea ce-l priveste pe Ioan Popovici-Banateanu, important este sa-i privim opera, chiar daca emotiv, dar responsabil si intr-un mod aparte. Sa plecam de la marea lui nuvela “In lume”, despre care, in cenaclul lui Titu Maiorescu, citirea fusese socotita elogios sau – cum zicea marele critic – “si ce frumoasa e povestirea… si ce frumoasa citirea”.
Maiorescu descoperea, pe drept, la prozatorul lugojan “frumusete sfioasa, cu atat mai incantatoare cu cat e mai discreta”;, iar aceasta sensibilitate nu se petrecea in lumea satului ca-n literatura vremii, ci intr-o tanara societate urbana apucata pe calea dezvoltarii burgheziei. Eroul principal al nuvelei se afla exact la mijloc, intre cele doua stari sociale, abia infruntandu-se.
Poate si de aceea Titu Maiorescu observa tocmai acest lucru, incantandu-se de linistea intensiva a stilului si plastica descriere a amanuntelor. Sa mai spunem ca, asemenea unui autentic observator al lumii in care a trait, Ioan Popovici-Banateanu a intuit precis cumpana veacului, dar aceasta perspectiva i-a “scapat” chiar si lui Maiorescu, ca si majoritatii criticilor din epoca.
Se trece usor peste conflictul dramatic intr-o localitate solid asezata in tumult. Dar, este mai mult ca sigur ca cititorul de astazi, care are la indemana noua editie a cartii, va intelege profund si exact mecanismul de clasa si psihologia momentului. Mai ales ca nuvela are multiple semnificatii si astazi, la atata timp scurs de la prima editie.

Cele mai citite

Președintele polonez Duda ar urma să se întâlnească cu Trump

Președintele polonez Andrzej Duda a declarat că s-ar putea întâlni cu Donald Trump în timpul unei vizite la New York săptămâna aceasta, în timp...

Guvernanții lasă suedezii să taie nestingheriți pădurile valoroase ale României. 50 de acțiuni ale IKEA, bănuite de ilegalitate. FOTO și VIDEO

Un nou raport realizat de Agent Green și Bruno Manser Fonds (BMF) în pădurile României. Cel mai mare proprietar privat de pădure din țara...

Tapetul din living: Sfaturi utile pentru alegere și îngrijire

Livingul este spațiul în care petrecem o bună parte din timpul liber de acasă, fie că o facem pentru a ne relaxa sau pentru...
Ultima oră
Pe aceeași temă